Adalet çalışanlarının sorunları masaya yatırıldı

TBS Denizli Şube Başkanı İsmail Maral, Türk Büro Sen (TBS) Genel Merkezi tarafından düzenlenen çalıştayda adalet çalışanlarının sorunlarının ele alındığını ve çalıştayın çok verimli geçtiğini söyledi.
/ DENİZLİHABER / 18 Eylül 2012 Salı, 10:29
Türk Büro Sen (TBS) Genel Merkezi tarafından düzenlenen çalıştayda adalet çalışanlarının sorunları ele alındı. Çalıştay’ın oldukça verimli geçtiğini söyleyen TBS Denizli Şube Başkanı İsmail Maral, “Başta icra mahkemeleri olmak üzere, sulh hukuktan ağır cezaya, ticaret mahkemelerinden aile mahkemelerine kadar, tüm mahkemelerin dosya sayısı katlanarak artmaktadır. Neredeyse, her yetişkin vatandaşımızın mahkemelerde birkaç tane dosyası vardır. Tüm nüfusumuz sanki birbirleriyle mahkemeliktir. Acı bir gerçekte şudur ki; sık sık değiştirilen yargı yasalarına ve yapılan kısmi aflara rağmen mahkemelerin yükü artarak devam etmektedir. Bu süreçte her yıl istihdam edilen hakim, savcı ve memurlarda bu kısır döngünün değişimine cevap verememektedir. Ayrıca, yargıda fiziki alt yapıdaki düzenlemeler ile teknik donanımda ki iyileştirmeler de beklenen katkıyı sağlamamaktadır. Kamuda yargı çalışanı olmak oldukça zordur. Zorluk sadece iş yoğunluğundan değildir. İşin kendisinden kaynaklıdır. Bir yargı çalışanı, hangi mahkemede görev yaparsa yapsın kurum içinde görev tanımı ne olursa olsun, her gün yüz yüze geldiği her vatandaş ya davacı ya da davalıdır. Kapağını açtığı her dosyada ise suç isnatları ya da suç delilleri vardır. Böyle bir ortamda çalışmak elbette kolay değildir. Mahkeme koridorları ve mahkeme salonları, yasaları çiğnemiş suçlular ile hakkını arayan, mağdur olmuş insanlarla dolup taşıyor. İşte böylesine bir ortamda her gün hizmet vermek, elbette ki yargı çalışanlarının moral motivasyonunu da olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.
“ADLİYELERİN SOĞUK YÜZÜNÜ ISITAN ADLİYE ÇALIŞANLARIDIR”
Adalet çalışanlarının yargı sistemindeki önemini vurgulayan Maral, “Adliyelerin yüzü soğuktur. Yükü ağırdır. Milyonlarca dosya. Milyonlarca insan, milyonlarca suçlu. Ve bunlarla yüz yüze gece gündüz özveriyle hizmet üreten 50 bin civarında adalet çalışanı. Yüzü soğuk adliye binalarını büyük bir fedakârlık göstererek, içini ısıtan adliye çalışanlarını kutluyor, burada onları ayakta alkışlıyorum. Adalet hizmeti verenler her şeyden önce insanca muamele görmek istiyorlar. Emeklerinin karşılığının verilmesini ve hak ettikleri itibarlarının iadesini istiyorlar. Memurin muhakemeti yasasının içine alınmak, hâkim ve savcıların iki dudağı arasından kurtulmak ve adalet teşkilatında var olan kast sisteminin kaldırılmasını istiyorlar. En önemlisi hür iradeleriyle hizmet vermek istiyorlar. Sözün özü; herkese adalet dağıtırken kendileri için de adalet istiyorlar. Biz sendika olarak kurulduğumuz günden bu yana yargı kararlarının tartışılmadığı, yargıya güvenin arttığı, yargı çalışanlarının ekonomik ve sosyal sorunlarının çözüldüğü, sağlık bir yargı sisteminin oluşturulduğu bir yapı talep ediyoruz ve bu yolda çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz” diye konuştu.