REKLAMI GEÇ

Denizli ciddi bir tehlikenin eşiğinde!

Denizli ciddi bir tehlikenin eşiğinde!

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Süleyman Batmazoğlu, Denizli’nin, yerel seçimler öncesinde, kaçak yapılaşma ile ilgili çok ciddi bir tehlikenin eşiğinde olduğunu belirterek, “Kaçak yapılaşma faaliyetine, mevcut ve seçilecek belediye başkanlarının seyirci kalmaması gerekmektedir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 20 Ocak 2009 Salı, 01:00

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Süleyman Batmazoğlu, bazı yerel yönetimlerin, seçimlerden önce siyasi rant sağlamak amacıyla, kaçak yapıları görmezden geldiğini belirterek, “Yaklaşan yerel seçimler öncesinde Türkiye geneli ve yaşadığımız şehir Denizli, kaçak yapılaşma ile ilgili çok ciddi bir tehlikenin eşiğindedir. Kaçak yapılaşma faaliyetine, mevcut ve seçilecek belediye başkanlarının ‘seyirci kalmaması’ gerekmektedir” dedi.

Ruhsatsız yapılarda, gecekondu mahallelerinde yaşayanların, şimdiye kadar olduğu gibi siyasilerce sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarıyla baş başa bırakılacaklarını ifade eden

Batmazoğlu, “Ruhsatsız ve ruhsata aykırı bina yapanlar ve yaptıranlar hakkında cezalar öngören yasa mevcut iken, siyasi rant uğruna kaçak yapılara göz yuman yerel yönetim anlayışı, kaygı verici ve kabul edilemez boyuttadır” diye konuştu.

Yasa dışı yapılaşma sürecinin ve bu süreci meşru kılan, imar affı uygulamalarının, kentsel ve toplumsal yaşam kaynaklarını bir daha elde edilemeyecek şekilde yok ettiğini belirten Batmazoğlu, seçimleri fırsat olarak gören bazı vatandaşların, ‘Af çıkar’ mantığıyla kaçak yapıya yöneldiğini söyledi.

Kaçak yapılara izin verilmeyeceğine dair açıklamaların, süregelen uygulamalarla sulandırıldığını ifade eden Batmazoğlu, “Son yasal düzenlemelerle belli bir tarihten önce kaçak olarak yapılmış binalara, elektrik ve su verilmesi, örtülü imar affı niteliğindedir. Bugüne kadar yapılmış ruhsatsız yapıların kamu kurumları tarafından bu şekilde tanınmasıyla kaçak yapılaşma özendirilmiştir. Bu hüküm, aslında kaçak yapıyı yapana da yaptırana da göz açtırılmayacağı, izin verilmeyeceği yönündeki söylemlerin iktidar tarafından aşama aşama eritilmesi sürecindeki yeni bir halkayı oluşturmaktadır. Bu konunun ilgisiz yasa taslakları içine yedirilmiş hükümlerle geçirilmesi, bir kararlılığın tamamen yön değiştirmekte olduğu endişelerini güçlendirmektedir” dedi.

Batmazoğlu, oda olarak, belediye başkanlarını, belediyelerin imar uygulamalarını denetleme yetkisini kullanmaya ve denetim sonuçlarına göre yasada tanımlanan görevlerini yerine getirmeye çağırdıklarını söyledi. Batmazoğlu, “Belediye başkanlarımızı oy kaygısı ile davranmadan, belli çıkar guruplarının etkisinde kalmadan kent/kamu çıkarları doğrultusunda göreve çağırıyoruz. Kent dokusunu bir daha telafisi mümkün olmadığı noktalara getirilmeden önce, kent adına görevleri gereği müdahil olmaya çağırıyoruz” dedi.

Batmazoğlu, “Ayrıca yerel yönetimlerin, kentleşme sürecinde gerçek, kalıcı, uygulanabilir bilimsel önerileri araştırıp, uygulamak ve bunları kamuoyu ile paylaşarak kent bilinci yaratmak çabalarına yardımcı olacağımızın da bilinmesini isteriz. İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi adına, tüm kentimiz yaşayanlarını, ilgili, duyarlı insanlarımızı “elbirliği ” ile bir kez daha kentimizi korumak için kenetlenmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı