Atıklarınızı evinizde dönüştürün

Denizli Doğa Sevenler Derneği, “İyi düşünün geri dönüştürün” kampanyasıyla ilgili söyleşi yaptı. Söyleşide “doğa için evinizdeki ambalaj ve kağıt atıkları dönüştürün” mesajı verildi.
/ DENİZLİHABER / 17 Mart 2013 Pazar, 11:08
Doğal kaynakların sonsuz olmadığını, bilinçsizce kullanmaya devam edildiği takdirde bir gün tükeneceğine işaret eden Denizli Doğa Sevenler Derneği Başkanı Ümit Şıracı “Tüketme hırsımızı evimizde üretime dönüştürebiliriz. Geri dönüşümle kimyasal işlemlerden geçen atıklarınız, akla hayale gelmez sonuçlar ortaya koyuyor. Geri dönüşüm, doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlayarak, enerji tasarrufuna yardım eder, geleceğimize ve ekonomimize yatırım yapmamıza yardımcı olur, atık ve çöp miktarında da azaltarak birçok alanda faydalarını görürüz” dedi.
Şıracı, geri dönüşüm kaynağında ayrıştırma, ayrıştırılan atıkların toplama tesislerine ulaşım aşamalarını anlattı. Şıracı “Geri dönüşüme katkı sağlayabileceğimiz, elimizin altındaki başta ambalaj atıklarının, fiziksel ya da kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir ürün elde edilmesi amacıyla kaynağında ayrı toplanması gerekiyor. Bu süreç her malzemenin cins ve niteliğine göre farklılık gösterdiğinden, değerlendirilebilir atıklar, diğer atıklar ile karıştırılırsa kirleneceği için elde edilecek yeni ürünün kalitesi düşük olur ya da temizleme sonucu geri kazanım maliyeti çok yüksek olur. Bu nedenle, geri dönüştürülebilir atıklar, diğer atıklardan yani çöplerden ayrı ve temiz olarak toplanmalıdır. Örnek cam veya kağıt aynı biriktirme kutusunda, plastik ambalaj kutuları ile metal içerenler aynı biriktirme kutusuna olmamalı” dedi.
Her ilde olduğu gibi Denizli sınırları içinde toplama firma ve merkezlerinin mevcut olduğunu söyleyen Denizli Doğa Sevenler Derneği Başkanı Ümit Şıracı “Büyüyen ve gelişen şehir olarak her yere yetişme konusunda elbette sorunlar yaşanıyor. Daha önceki alan çalışmalarımızda ve bu söyleşimizde de halktan aldığımız bilgilere göre sıkıntılardan birisi de atıkların zamanında toplanmaması. Evet ayrıştırma kutuları-poşetleri veriliyor, toplama günleri de ilan ediliyor ama gerek vatandaşların toplama saatlerine uymaması, gerek zamanında toplanmaması gerekse, yanlış ayrıştırma hareketleriyle toplama ve merkezlere ulaşım sıkıntısı yaşanıyor” diye konuştu.
Geri dönüşümle ilgili teknik bilgileri Tataroğlu Kağıtçılık sahibi M. Uğur Tatar verdi. Geri dönüşüm ürünlerinin tesislerine geldikten sonra kağıt-karton grubu ürünler, kendi içerisinde metal grubu ürünler, cam grubu ürünler preslenip balyalar haline getirilerek geri dönüşüme hazır hale getirildiğini konusunda dönüştürülmeye uygun olmayan malzemelerin ise toplanarak çöp sahalarına gönderildiği belirtti. Toplantı sonunda DOSEV Başkanı Ümit Şıracı geri dönüşüme katkılarından dolayı Uğur Tatar’a plaket verdi.