DOÇEV’den dört uyarı

21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla açıklama yapan DOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Abalıoğlu, canlı yaşamını tehdit eden karbon salımını azaltmak için dört maddelik öneride bulundu.
/ DENİZLİHABER / 21 Mart 2013 Perşembe, 12:28
Doğa Çevre ve Çevre Vakfı (DOÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Abalıoğlu, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Ormancılık Günü olarak kabul edilen 21 Mart dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
Açıklamasında, Dünya genelinde yapılan ağaçlandırma ve ormanlar oluşturma faaliyetlerini; karbon salınımını ve küresel ısınmanın etkilerini azaltacak önemli bir etken olarak değerlendiren Abalıoğlu, “Enerji ihtiyacının büyük oranda fosil yakıtlardan elde edilmesiyle oluşan karbon salınımının, küresel ısınma ve iklim değişikliği etkilerini artırdığı bilinmektedir. Sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda, dünyadaki canlı yaşamını tehdit altında kalacağı öngörülmektedir” dedi.
DOÇEV’DEN 4 UYARI
Canlıların yaşamını tehdit eden kobran salınımını ve etkilerini azaltmak için yapılabilecekleri dört ana başlık altında değerlendiren Abalıoğlu, bunları şöyle sıraladı:
“Yenilenebilir enerji kaynakları ve iklim dostu uygulamalar, Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği, Düşük karbonlu ulaşım ve Karbon tutan ekosistemler -ormanlar- oluşturulması”
Ormanların, sağladığı oksijenle dünyadaki tüm canlıların yaşam kaynağı olduğunu da vurgulayan Abalıoğlu açıklamasını şöyle devam etti:
Toprağı, en büyük tehdidi olan erozyondan koruyan, su varlığımızı zenginleştiren yeşil bir örtüdür orman. Sellerin ve taşkınların oluşmasını önler, yer altı sularının birikmesine yardım eder, iklim üzerinde olumlu etkiler yapar, havayı temizler, gürültüyü azaltır. Ormanlar, iklim ve toprak yapısında oluşturduğu çeşitlilikten dolayı doğal dengenin en önemli unsurudur.
Birleşmiş Milletler 21 Mart gününü “Dünya Ormancılık Günü”, 21 Mart’ı içerisine alan haftayı da “Orman Haftası” olarak kabul etmiştir. Ülkemiz bu uygulamaya 1975 yılında dahil olmuştur.”