REKLAMI GEÇ

Şavklı “Elektrikte benzinde kırdığımız rekoru kırarız”

Şavklı “Elektrikte benzinde kırdığımız rekoru kırarız”

Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şavklı, son bir yıl içinde bir ailenin elektrik faturasının yüzde 32.16 arttığını belirterek, “Görünen o ki; yapılan zamlar bu oranla sınırlı kalmayacak, bundan sonra da devam edecektir. Yakında Türkiye, benzinde kırdığı dünya rekorunu elektrikte de kıracaktır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Ekim 2012 Perşembe, 16:40

Son elektrik zamlarıyla ilgili yazılı açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Abdullah Şavklı, yeni elektrik zamlarıyla siyasi iktidarın yanlış enerji politikalarının bedelini yine halkın sırtına yüklediğini söyledi. 2012 yılının başından bugüne elektrik fiyatlarının konutlarda yüzde 19.6, sanayi tesislerinde yüzde 14.6 arttığını belirten Şavklı, “ 1996 yılında meskenler için ortalama vergi ve fonlar hariç 24 kuruş olan elektrik tüketim fiyatı, bugün tam 118 kat artarak 28,38 kuruşa ulaşmıştır. Son bir yılda gerçekleşen tüketici fiyatları artışı yüzde 8.8 iken, mesken abonelerinin elektrik faturası ise yüzde 32.16 artarak enflasyon oranını neredeyse 4 kat aşan düzeyde zamlanmıştır” dedi.

Net asgari ücretin son bir yılda yüzde 12.2 artığını, asgari ücretle geçinen ailenin bütçesinde elektrik faturasının payının yüzde 9.5’ten 11.16’ya yükseldiğini söyleyen Şavklı,”En son açıklanan 2010 yılı elektrik tüketim verileri üzerinden, önümüzdeki bir yıl içinde de konutların 41.4 milyar kilovat saat elektrik kullanacakları varsayılarak hesaplama yapıldığında, konut abonelerinden 1 yıl içinde 1,3 milyar lira daha fazla para toplanacaktır. Enerjide gerçekçi fiyat politikaları uygulanmalıdır. Sadaka kültürü yerine elektrik alanında sosyal devlet ilkesinin gereği olan gerçekçi uygulamalara yönelinmelidir. Elektriği ucuz, kaliteli ve güvenli şekilde tüketiciye ulaştırmak esas olmalıdır. Ancak AKP hükümeti iktidarı boyunca elektrik fiyatını 7,4 kat artırmıştır” diye konuştu.

Elektrikte özelleştirmelerin ucuzluk sağlayacağı iddiasının çöktüğünü iddia eden Şavklı, “Elektrik alanının piyasalaştırılması sonucunda oluşan karaborsa sistemi nedeniyle karşı karşıya kaldığımız bu yüksek oranlı elektrik zammına, yarın olası petrol ve doğalgaz krizleri sonucu yeni zam dalgaları ile tekrar maruz kalacağımız kaçınılmazdır. Görünen o ki; bu yanlış enerji politikaları ile elektriğe yapılan zamlar bundan sonra da devam edecek, yakında Türkiye benzinde kırdığı dünya rekorunu elektrikte de kıracaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı