Karataş’tan katı kurallar

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Denizli Şube Başkanı Tevfik Karataş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı Özel Motorlu Taşıtlar Sürücüleri Kursu Yönetmeliğini değerlendirdi. Yönetmeliğin bazı maddelerinde değişiklik yapılması gerektiğini söyleyen Karataş, “Başarı kriterlerinin altında kalan kurs merkezleri kapatılmalı” dedi.
/ DENİZLİHABER / 8 Nisan 2013 Pazartesi, 17:22
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Denizli Şubesi Başkanı Tevfik Karataş ile yönetim kurulu üyeleri Hatice Toman, Ahmet Umul ile Fahri Trafik Müfettişi Gökhan Uysal ile birlikte Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde toplantı düzenledi.
Toplantıda, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği taslağını değerlendiren Karataş, Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında 27 kriter konulmuş ilk 20 kriterden herhangi birini, sonraki 7 kriterden herhangi ikisini yapmayanlar başarısız olması ise ‘devrim’ niteliğindedir” dedi.
EHLİYET ALMAK ZORLAŞIYOR
Ehliyet almanın zorlaştığını vurgu yapan Karataş, yönetmelik taslağında bazı maddelerinde değişmesi gerektiğini ileri sürdü. Karataş, önceden 20 saat olan direksiyon eğitimi dersinin 12 saate indirilmesini doğru bulmadığını vurguladı. Sertifika alabilmek için öğrenim şartının ortaokul olması gerektiğini savunan Karataş, ilkokul düzeyine düşürülmesinin‘Trafik Güvenliğine katkı sunmayacağını ileri sürdü.
KARATAŞ’TAN KATI KURALLAR
Özellikle kurs merkezlerine katı kuralların getirmesi gerektiğini söyleyen Tevfik Karataş, “Denizli’de 42 sürücü kursu var. Bu Denizli için çok fazla. Milli Eğitim Müdürlüğü, 42 sürücü kursu merkezini denetlemekte zorlanıyor. Denetim yetersiz kalıyor. O nedenle Denizli’deki sürücü kurs merkezinin sayısı 10’a düşürülmeli. Ayrıca, Yazılı ve direksiyon eğitimi sınavlarında belirli bir başarının altında iki kez kalan kurslar kapatılmalıdır. Eğitim vermeyen sürücü kursları kapatılmalı. Sürücü kurs merkezleri 250-300 TL&ye sertifika verir oldu. Sürücü belgesi ücretleri valilik tarafından, bir taban ücret belirlenmeli ve bunun altına inilmemeli” diyerek yönetmelikte değiştirilmesi gereken maddeleri sıraladı.
PİST ALANLARI AB NORMLARINDA OLMALI
Kursa her teorik ve direksiyon eğitimi ders için ayrı ayrı olmak üzere ders saati sayısının 1/5’inden fazla derse devam etmeyenlerin kurstan kaydının silinmesi gerektiğini de belirten Karataş, telafi eğitimleri kaldırılmalı. Çünkü telafi programları suiistimal ediliyor. Direksiyon eğitim alanlarından vazgeçilmeli. Direksiyon eğitimi simülatör ve pist alanında yaptırılmasından sonra akan trafikte hem de şehirlerarası yolda yapılabilmelidir. Direksiyon eğitimi dersi sınav süresi 45 dakikaya çıkartılmalıdır. Sınavların 15 dakikası şehirlerarası yollarda yapılmalıdır” dedi.