Denizli’de alo şiddet hattına ihbar az

Denizli Barosu, Valilik ve Belediye Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Kadına ve Aile bireylerine karşı şiddetin önlenmesi’ projesinde şimdiye kadar toplam 48 müracaat yapıldığı ve bunların neredeyse tamamının Doğu ve Güneydoğu kökenli kadınlar olduğu saptandı. Şikâyetlerin yaşanan şiddete nazaran çok az olduğu belirtildi
/ DENİZLİHABER / 4 Eylül 2012 Salı, 13:45
Türkiye’de ‘Kadına ve Aile bireylerine karşı şiddetin enlenmesi’ projesinde örnek il olan Denizli’de şimdiye kadar 48 başvurunun yapıldığı açıklandı. Telefonla 35 ve merkeze yapılan 13 müracaat ile toplamda 48 şikayetin yapıldığı şiddet mağdurlarına hizmet merkezinde en çok Doğu ve Güneydoğu’lu kadınların şiddet gördüğü ortaya çıktı. 22 gönüllü avukatın çalıştığı merkezde, şimdiye kadar mağdur kadınlara 10 avukat atanırken, 1 kişi de sığınma evine yerleştirildi.
3 SIĞINMA EVİ DOLU
Türkiye’de 14 il içinde Denizli’nin örnek il teşkil ettiğini söyleyen Baro Başkanı Müjdat İlhan, 3 sığınma evleri olduğunu belirtti. Şiddete maruz kaldığı için şikayet eden kadınların 30 ile 40 yaşları arasında olduğunu ifade eden Baro Başkanı İlhan, 3 sığınma evinde 27 kişinin kaldığını kaydetti. Ev hanımı ve ailesi olmayanların sığınma evini tercih ettiklerini dile getiren İlhan, “Hemen hemen hepsi Doğu ve Güneydoğu kökenli kadınlar. Sığınma evlerinin kapasitesi doldu. Evleri olmayanlar geliyor. Ailesi olanlar ailelerinin yanında kalmayı da tercih ediyor” dedi.
ŞİDDETİN EĞİTİMLE İLGİSİ YOK
Dayak faaliyetlerinin eğitimle ilgisi olmadığını sözlerine ekleyen Müjdat İlhan, genelde ekonomik faktörlerin, örf, adet ve geleneklerin şiddete maruz bıraktığını açıkladı. Şiddet gören kadınların bir süre sığınma evlerinde kaldığını belirten İlhan, “Bu kadınlar zamanla ya kocalarının yanına dönüyor ya da burada kalmaya devam ediyor. Biraz maddi durumu iyi olanlar eve çıkıyor” dedi. kadınların okuması gerektiğini her defasında yineleyen İlhan, “Ben bütün kadınların eğitimlerinin tamamlamalarından yanayım” diye konuştu.
DOĞU VE GÜNEYDOĞULU KÖKENLİ KADINLARA ŞİDDET ÇOK
Şiddetin önlenmesi için 15 Mart tarihinde protokol imzaladıklarını ve 20 temmuz tarihinden bu yana merkezin faaliyette olduğunu kaydeden Başkan İlhan, “Merkezimiz 7 gün 24 saat açık. 264 25 25 nolu telefon numaralarından merkezimize ulaşabilirsiniz. Burada gönüllü avukatlarımız var. Mağdurların sorunlarına cevap buluyor. Biz Türkiye’de örnek teşkil eden iliz. Kadına şiddeti en aza indirmek hatta bitirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Burayı aramaktan kimse çekinmesin” dedi.