REKLAMI GEÇ

Gezi Türkiye’de neleri değiştirdi?

Gezi Türkiye’de neleri değiştirdi?

TMMOB’un kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Denizli’de konferans veren Aktivist Sevil Turan, gezi olayları ile birlikte ülkemizde siyasetin dili, siyaset yapma anlayışı ve yöntemlerinin de değiştiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 26 Ekim 2013 Cumartesi, 12:05

Aktivist Sevil Turan ‘Ekoloji ve Demokrasi’ konulu bir konferans verdi. TMMOB Haftası etkinlikleri kapsamında Makina Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda dinleyici katıldı.

Günümüzde Dünyada ve Türkiye’de ekoloji siyasetinin yükselmekte olduğunu belirten Sevil Turan; “ Geçmişte insan merkezli olan siyasal anlayış günümüzde , tüm yönleri ile merkezine doğayı koyan bir anlayışa dönüşmektedir. Geçmişte Avrupa’da ortaya çıkan Yeşiller hareketi bugün ekoloji merkezli bir siyasal anlayışa dönüşmektedir” dedi.
Türkiye’de bu siyasal anlayışın 1980 sonrasında filizlendiğini de ifade eden Turan bu hareketin gelişimini şu sözlerle açıkladı: “ 80 sonrasında bu hareket iki ana yolda yürüdü. Birisi toplumda çevrecilik olarak bilinen Yeşiller diğeri de kadın hakları hareketi olarak. İleriki yıllarda solun bu değerlerini günümüzde sağ muhafazakar partiler sahiplendi. Tüm dünyada 1968 yılında başlayan ve bugünün ülkemizde de yaşanan olayların temelin klasik siyaset yada geçmişten kopmak , yeni bir siyaset yapma biçimi olarak tanımlayabiliriz.”

GEZİ BERGAMA’DAN BAŞLADI
Ülkemizde yaşanan Gezi Parkı olayları ile ekoloji ve demokrasi konuları hakkında da açıklamalarda bulunan Sevil Turan; “ Gezi olaylarında karşımıza çıkan şey 31 Mayıs’ta yaşananlar değildir. Bunun öncesine bakmak gerekir. Bu yıllar önce Bergama’da siyanürlü altın arayışına karşı başlatılan bir hareketten gelmekte. Bu süreç Gezi’ye kadar birçok yerde sivil direnişler ile kendini göstermişti. Gezi’nin öncesi yaşananlardan 2 yıl öncesine dayanıyordu. Burada açılan davalar vardı. STK ve meslek örgütlerini çabaları vardı. Gezi’nin öncesi ülkenin birçok yerinde yaşanan ekoloji ve demokrasi mücadelesidir” açıklamasında bulundu.

AVM ÇALIŞANLARI AVM KARŞITI EYLEM YAPTI
Gezi sürecinin siyasi anlayış ve yöntemlerde Türkiye için yeni bir değişiklik getirdiğini de ifade eden Turan; “ Gezi olayları gösterdi ki siyasi anlayış yöntem değiştirdi. Hareketin merkezi, örgütü ve partisinin olmayışı bunun en önemli göstergesidir. Olayların sona ermesinin ardından forumların sürmesi çok önemli. Bu eylemlere katılanlara baktığımızda beyaz yakalıların olması çok önemli. AVM’lerde üst düzey çalışanlar AVM karşıtı protestolarda bulundular. Burada politikanın dili değişti. Bu dil gündelik hayatta kullanılan dil olarak karşımıza çıktı. Öte taraftan yöntem olarak siyaset, her seçimden seçime sandığa giderek oy kullanmak yönteminden sokaklarda yapılmaya başladı” dedi.

EN ÖNEMLİSİ SAMİMİYET
Yeni toplumsal hareketlerin en önemli özelliğinin samimiyet olduğunu da vurgulayan Sevil Turan ODTÜ olaylarına da değindi. Turan konuşmasının son bölümünde şunları söyledi: “Yeni toplumsal hareketlerin en belirgin özelliği samimiyettir. Demokrasinin paylaşım değerleridir. Bugün ODTÜ kitleselleşememektedir. Bu neden diye baktığımızda Taksim her gün milyonlarca insanın geçtiği, yaşadığı ve paylaştığı bir alandı. Öte yandan sistem kitleler karşında kendini samimiyetsiz bir şekilde yeniden tanımlıyor. Buna yeşil kapitalizm demek gerek. Ekoloji ve demokrasiyi sadece yeşil sözcüğü ile yeşili sevmek ile tanımlamak mümkün değil. Yeşil kapitalizme karşı bir cevap üretilmelidir.”

Konferans sonrasında TMMOB İKK Sekreteri Oktay Ulutaş ve Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Polat Ferhat Arıkan Sevil Turan’a çiçek verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı