Denizlili Mühendislerin yetki tepkisi

Denizli’deki mühendis odaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliğine tepki gösterip, odaların yetki alanına müdahale edildiğini iddia etti.
/ DENİZLİHABER / 24 Nisan 2012 Salı, 17:41
Denizli’de Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat, Elektrik ve Makine Mühendisleri ile mimarlar Odası’nın başkanları ortak basın toplantısı düzenleyerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğine tepki göstererek, odaların yetki alanına müdahale edildiğini ileri sürdü. Dört başkan, yönetmelikle mühendislerin yetki alanına müdahale edilerek yetkilerinin azaltılmak istendiğini, bundan en büyük zararı 1. derecede deprem bölgesinde bulunan Denizli’nin göreceğini söyledi.
Makina Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Polat Arıkan, İnşaat mühendisleri Odası Şube Başkanı Doç.Dr.Hayri Ün ve Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdullah Şavklı, 3 Nisan ve 14 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanan Bürokrasinin Azaltılması ve İşlemlerin Basitleştirilmesine Yönelik 84 Adet Yönetmelik’lte bulunan iki yönetmelikle mühendislik ve mimarlık alanına müdahale edilerek meslek odalarının yetkilerinin azaltılmak istendiğini ileri sürdü.
“Proje müellifleri yapı denetim firmasına bağımlı hale gelecek”
Dört oda başkanı adına ortak açıklamayı yapan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ve yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde yapılarda proje müellifliği ve fenni mesul olan serbest mimar ve mühendislerin meslek odalarına üyelikleri ve üyelik kısıtlılık durumunun her proje için kendilerinin beyanına bırakıldığını söyledi. Zeytinci, “Yeni yönetmelikle mimar veya mühendis odadan üye ve kısıtlı olmadığı yolunda belge almadan kendi beyanıyla yapı denetim kuruluşuna proje verebilecek. Odanın proje tescil belgesi aranmadan mimar veya mühendis yapı projesiyle ilgili işlemlerini yürütebilecek. Bu düzenlemeler proje müelliflerinin yapı imalat süreçlerindeki etkinliği azaltacaktır. Proje müellifleri yapı denetim firmalarına bağımlı hale gelecek, proje kalitesinin düşmesine neden olacaktır. Bağımsız olması gereken tasarım, uygulama ve denetim fonksiyonlarının tek elde toplanmasına neden olacaktır” dedi.
“Beş sahte mühendis yakalandı”
Yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu, meslek örgütlerinin mesleki denetimden geçirme yetkisine müdahale olduğunu belirten Zeytinci, Denizli’nin 1. derece deprem kuşağında olduğunu belirterek, “Dört odanın genel merkezi yönetmeliğin iptali için hukuksal incelemesini sürdürüyor. Yönetmelik sahte mühendisler doğurabilir. Yönetmelik yayınlandıktan sonra Türkiye genelinde 5 sahte mühendis yakalandı. Yapı imalat sürecinde meslek odası denetimleri devre dışı bırakılamaz. Yaşanan büyük felaketlerin ardından, alelacele alınan kararlar ve yasal düzenlemelerin yerine, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir yapıları üretebilmek için, zemin etüdü, mimari tasarımı, yapı malzeme ve bileşenlerinin niteliği ve kullanışı, yangın güvenliği, ısı kaybı, gürültü denetimi faktörleri de dikkate alan bir yaklaşım gereklidir. Denetim görevini yerine getiren meslek odalarının bulunmadığı bir sürecin neler getirebileceğini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Görüş ve önerilerimiz
“Denizli adına da yaşamsal öneme sahiptir” diye konuştu.
Zeytinci oda üyelerine de seslenerek, yönetmelik değişikliğine bağlı kalmaksızın bugüne kadar sürdürülen uygulamaların bundan sonra da sürdürüleceğini belirterek, mimar ve mühendislerden odalarından proje tescil belgelerini almaya devam etmelerini istedi.