Denizli’nin dahileri aranıyor

Denizli’de kurulan Disleksi Derneği, zeki olmasına rağmen öğrenemeyen çocukların ailelerini bir araya getirip eğitim çalışmaları yapıyor.
/ DENİZLİHABER / 30 Mart 2012 Cuma, 09:30
Denizli’de zeki olmasına rağmen öğrenememe sorunu yaşayan dislestik çocukların hastalıklarının tedavisi, ailelerin ve toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla kurulan Disleksi Derneği, kısa sürede önemli çalışmalara imza attı. Çocuk psikiyatrisi Dr. Figen Şenkösem başkanlığında kurulan dernek kısa süre içinde 200’ün üzerinde üyeye ulaştı, Denizli, Tavas ve Kütahya’da 3 bin öğretmene disleksi hastalığı hakkında eğitim semineri verdi.
Türkiye’de disleksi adını taşıyan ilk dernek olma özelliğini de taşıyan Denizli Denizli Disleksi Derneği, geçen yıl Ocak ayında ‘Türkiye’nin Dahilerini Arıyoruz’ sloganıyla kuruldu. Disleksinin kişinin zeki olmasına rağmen öğrenememesi olduğunu, en yaygın görülen şeklinin öğrenme güçlüğü olduğunu belirten Dernek Başkanı Dr. Figen Şenkösem, “Einstein, Agahta Christie, Walt Disney, Richard Branson da disleksiydi. Disliksiyi tanıtmak, anlatmak, ailelerin dislektik çocuklarına destek olmaları hakkında bilinçlendirmek, okullarda eğitimcilerin dislektik çocuklara uygun eğitim yaklaşımını sergilemelerini sağlamak, disleksi eğitimieni ülke genelinde bir standarta oturtmak için için çalışmalar yapmak amacıyla kurulduk” dedi.
Kısa sürede 200 üyeye ulaştıklarını, Denizli’de tespit ettikleri 270’in üzerinde dislektik çocuk ve yetişkin bulunduğunu belirlediklerini söyleyen Şenkösem, “Dislektik çocukların ailelerini dernekte bir araya getirdik. Öncelikle ailelere çocuklara yaklaşım konusunda bilgilendirici eğitim seminerleri düzenledik. Eğitimli uzman kadromuz ve dernek üyelerimizle Antalya’da Çocuk Psikiyatristleri Kongresi’nde stant açıp, hazırladığımız kitapçıkları dağıttık. Denizli’de ve Tavas’ta 1000 öğretmene konferans ve eğitim semineri verdik. Kütahya’da iki gün süren seminerle 2 bin öğretmeni disleksi konusunda bilgilendirdik. Disleksi Eğitmenliği Kursu düzenledik, tamamlayanlara sertifika verdik. Aydın’da Adnan menderes Üniversitesi’nde konferanslar düzenledik. Denizli’nin ve Türkiye’nin dahilerini arıyoruz. Zeki olup öğrenemeyen çocuklarımızın, gençlerimizin yaşadığı sosyal sorunların çözümü için toplumu bilgilendirici çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
Derneğin Türkiye’de ilk olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Zeynep Demircioğlu ise, “Ülkemizde 30 çocuktan 2’sinin dislektik olduğu düşünülüyor. Disleksinin en fazla sorun yarattığı alan eğitim dönemi. Çocuk okulda öğrenme güçlüğü yaşıyor ve bu güçlük sosyalleşmesinde sorunlar doğuruyor. Örneğin okumayı sökemiyor, yanlış okuyor, sayı sayarken bazı rakamları atlıyor. Dernek olarak bir yıldan bu yana yaptığımız çalışmaların sonuçlarını almaya başladık. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl SBS’de özel öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin tek kişilik salonda sınava alınmasını ve 30 dakika ek süre verilmesini kararlaştırdı. Dernek olarak Disleksi Eğitmenliği Kursu’nun ikinci etabını başlattık” dedi.