REKLAMI GEÇ

“DERİLERİN YÜZDE 10’UNU TOPLAYABİLDİK”

“DERİLERİN YÜZDE 10’UNU TOPLAYABİLDİK”

Kurban Bayramı’nda yaklaşık 100 bin kurbanın kesildiğini kaydeden Türk Hava Kurumu Genel Başkan Yardımcısı İsmet Kayhan, bu kurbanların yüzde 10’unun derisini ancak toplayabildiklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 23 Kasım 2010 Salı, 19:32

Şube binasında düzenlenen toplantıda konuşan Şube Başkanı Hüseyin Köseoğlu, 100 kişilik ekiple 9343 koyun , 1572 keçi ve 127 adette büyükbaş hayvan derisi topladıklarını açıkladı. Toplam rakamın ise 11bin 42 olduğunu kaydetti. Toplam 96 bin TL’lik gelir elde edildiğine de değinen Köseoğlu, geçen yıl 13 bin deri topladıklarını bunun yaklaşık 110 bin TL’ye tekamül ettiğinin altını çizdi. Kurban fiyatlarının yükselmesi nedeniyle azalmanın yaşandığını belirtirken deri fiyatlarının bu yıl sevindirici derecede yükseldiğine de dikkat çekti. Elde edilen 96 bin TL’lik gelirin masraflar düşüldükten sonra yüzde 60’ının diğer kurumlarla pay edileceğini de hatırlattı.

Kayhan, “Yasadışılık iş başındaydı”
Toplantıda konuşan Kurumun Genel Başkan Yardımcısı İsmet Kayhan ise kesilen kurbanların ancak yüzde 10’luk diliminin derisinin toplanabildiğini söyledi. Kayhan, “Bu sadece Denizli için değil tüm Türkiye için de geçerlidir. Denizli’den örnek verecek olursak sadece merkez ve köylerinde yaklaşık 100 bin kurbanın kesildiğini tahmin ediyoruz. Ancak bize yüzde 10’unun derisi geldi. Diğer dilimide okullar, köy camileri ve cemaatler topladı. Bilindiği üzere deri toplama yetkisi kanunlarla THK’ya verilmiştir. Ancak, bu gruplar yasa dışı toplama yapmıştır. Örneğin okullar geçtiğimiz yıllarda da deri toplamış okulların bodrum katlarında tutmuştur. Bu nedenle de okullarımızda bit salgını yaşanmıştır. Tek bir elden toplanması sağlık açısından da önemlidir. Ama bizim milletimiz bunu anlamıyor” dedi.

“Maliye pavyonlardan çıkmalı derileri denetlemeli”
Bu işin Maliye tarafından sıkı takip altına alınması gerektiğini de kayeden Kayhan, ” Maliye pavyon, eğlence merkezlerinden çıkarak bu konuya el atmalı. Biz toplarsak devlete önemli katma değer katkısı oluyor. Ancak el altından tabakhanelere satışla vergiden kaçırılmış oluyor. Bu iş maliye tarafından kontrol altına alınması durumunda buradan elde edilecek gelir milletimize hizmet olarak dönecektir. Türkiye genelinde bu işi bakarsak inanılmaz yekünler ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı