REKLAMI GEÇ

“Eskiden medyanın gücü vardı, şimdi güçlerin medyası var”

“Eskiden medyanın gücü vardı, şimdi güçlerin medyası var”

Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) tarafından Enerya’nın katkılarıyla düzenlenen DGC Akademi Eğitim programına katılan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Ydr. Doç Dr. Oğuzhan Kavaklı, “Eskiden medyanın gücü vardı, şimdi güçlerin medyası var” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Şubat 2019 Salı, 15:38

Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) tarafından Enerya’nın katkılarıyla düzenlenen DGC Akademi Eğitim programı devam ediyor.

Eğitim programının bu haftaki konuğu Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Ydr. Doç Dr. Oğuzhan Kavaklı oldu.

“GAZETECİLİK ZOR BİR MESLEK”
DGC İlyas Haytan toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programında meslektaşlarına seslenen Ege’nin duayen gazetecisi Kavaklı, “Türkiye’de Yazılı ve Görsel Yayıncılık Tanımı” konusunda bilgi verdi. Gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu belirten Usta Gazeteci Kavaklı, “Dünya’ya yeniden gelsem yine gazeteci ya da öğretmen olmak isterdim. Lüks bir hayat yaşamak istiyorsanız gazetecilik size göre bir meslek değildir. İdealist bir gazetecilik yapmak istiyorsanız, o hazzı yaşamak istiyorsanız, gazetecilik size göre bir meslek. Toplumda itibar görürsünüz” dedi.

“MESLEĞİMİZ ZOR BİR SÜREÇ YAŞIYOR”
Gazetecilik mesleğinin son zamanlarda zor bir süreçten geçtiğinin altını çizen Kavaklı, “2036 yılına kadar yazılı basının yok olacağı konusunda yaygın bir görüş var. Ancak ben buna katılmıyorum. Eskiden vatandaş Gazetelerin yazdıklarına doğru gözüyle bakıyordu. Günümüzde ise maalesef bu değişti. Gazetelerin yazdıklarına itibar edilmemeye başlandı. Bu itibarın yeniden kazanılması gerekiyor. Bizim yerel haberlere daha çok yer vermemiz gerekiyor. Hem Dünya’da hem ülkemizde gazete trajlarında düşüşler yaşanıyor. Ülkemizde traj kaybı yüzde 38 civarında. Tabi bunun çeşitli sebepleri var. Her yeni çıkan kitle iletişim aracı bir öncekini olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

BASINDA TEKELLEŞME SORUNU
Basında tekelleşmenin önemli bir sorun haline geldiğini ifade eden Kavaklı, “Eskiden televizyonlar günü, gazeteler dünü yaşar diyorduk. İnternet medyasının hayatımıza girmesiyle İnternet medyası günü yaşıyor. Son 3 yılda dijital medya yüzde 35 artış gösterdi. Bu durumda ne yapmamız lazım? Yazılı basının özelliklerini öne çıkartmak zorundayız. Basında tekelleşme en önemli sorunlardan biri olduğunu düşünüyorum. Bugün gazeteci bir medya grubundan ayrıldığında, diğer bir medya grubu bu gazeteciye kapıları kapatıyor. Basında tekelleşmenin tek faydası sermaye birikimi yüksek olduğu için yeni teknolojileri takip edebilme imkanı var. Basındaki tekelleşme 1980’lerde başladı. 80’li yıllardan önce gazetelerin sahipleri gazeteciydi. Eskiden medyanın gücü vardı, şimdi güçlerin medyası var” ifadelerini kullandı.

Eğitim programı soru cevap bölümüyle sona erdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı