REKLAMI GEÇ

DOÇEV, çam kese böceklerine savaş açtı

DOÇEV, çam kese böceklerine savaş açtı

Yetiştirdiği ormanlara astığı kuş yuvaları ile doğal dengenin oluşmasına katkı sağlayan DOÇEV, çam kese böceği ile mekanik mücadeleyi de başlattı.

/ DENİZLİHABER / 26 Şubat 2010 Cuma, 17:55

DOÇEV (Doğa ve Çevre Vakfı), yetiştirdiği ormanlara astığı kuş yuvaları ile doğal dengeye katkıda bulunuyor, tür çeşitliliğini destekliyor ve biyolojik mücadele koşullarını sağlıyor, DOÇEV, tüm bunların yanı sıra, son günlerde mekanik mücadele yöntemlerini de başlattı.
DOÇEV’in bu çalışması çerçevesinde, bu iş için geliştirilen makaslarla, keselerin bulunduğu sürgün uçları kesiliyor, materyal toplanarak orman alanı dışına çıkarılıyor.

DOÇEV’den yapılan açıklamada: “Her canlı türü yaşamak, üremek ve soyunun devamlılığını sağlamanın içgüdüsel çabası içindedir. Onlar, ait oldukları ekosistemin saygıdeğer bir üyesi ve biyolojik zenginliğin bir göstergesidir. Özellikle böcekler, bir milyona yakın tür çeşitliği ile gezegenimizin gerçek ev sahipleridir ve evrimsel süreçte dinozorlardan bile yaşlıdırlar. Anlayışımıza göre doğada ‘zararlı’ yoktur. Ancak, doğal dengenin insan etkisiyle bozulması, beslenme zincirinin önemli halkalarını oluşturan biyolojik baskı unsuru canlıların azalmasına ve bu da bazı türlerde popülasyon patlamasına neden olur. Araştırmalara göre odun ve kabuk yiyen böcekler, orman yangınlarında yok olandan daha fazla biokütle kaybına neden olurlar. Doğada bozulan dengenin yeniden oluşturulması, bu sonuçtan sorumlu olan insanoğluna düşer. Bu nedenle bazı baskın ve yayılıcı türleri tanımak, biyolojilerini bilmek ve icabında müdahale etmek gerekir. Çam kese böcekleri; bir kelebek türüdür ve tırtıl evresinde iken bölgemiz ormanlarında önemli zararlara yol açar. Kitle üremesi yaptığında bu zararlının tahribatına uğrayan çam ağacında büyüme durur, organizma zayıf düşer ve kabuk böcekleri gibi diğer ikincil zararlıların tehdidine açık hale gelir. Çam kese böceği ile mücadelede çeşitli yöntemler uygulanır. Bunlardan kimyasal mücadele, doğadaki diğer canlılara zarar verdiği gerekçesiyle son yıllarda terk edilmiştir. Biyolojik mücadelede; örümcekler, yırtıcı-parazit böcekler, karıncalar ve böcekçil kuşlar önemli yer tutar. Kimyasal bileşiklerden oluşturulan hormon (feromon) tuzakları biyoteknik mücadeleye örnektir. Mekanik mücadele ise tırtıl keselerinin bulunduğu tepe ve dal sürgünlerinin kesilerek, ormanlık alandan uzaklaştırılması şeklinde uygulanır. Bu işlem tırtıllar keseleri terk etmeden, yani ilkbahar ayları sona ermeden yapılmalıdır” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı