REKLAMI GEÇ

DOÇEV’den su uyarısı

DOÇEV’den su uyarısı

Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV) Dalaman Çayı’ndaki kirlilik, Işıklı Gölü’ndeki kuraklık tehlikesi ve Karahayıt Şelalesi’nin kuruması nedeniyle “su”ya dikkat çekti. Kullanılabilir suyun azaldığını ve hızla kirlendiğinin belirtildiği açıklamada, Türkiye’nin hızla su fakiri ülke konumuna geldiği ifade edildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Ekim 2016 Çarşamba, 15:46

DOÇEV tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin uluslararası kriterlere göre “su sıkıntısı” içinde olan bir ülke konumunda olduğu belirtilerek, ülke nüfusunun 2050 yılında yaklaşık 100 milyonu bulacağının tahmin edildiği, konuyla ilgili çalışma yapan kurumların, Türkiye’nin 2050’ye doğru “su fakiri” ülke konumuna gelebileceğinin ortaya konduğu kaydedildi.

Türkiye’de suyun yaklaşık %70’isinin tarımda, % 20’sinin evlerde, %10’unun ise sanayide kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Her üç alanda da kaçak kullanım, aşırı tüketim ve kirlilik başlıca sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de tarımda su dağıtım sistemlerinin yaklaşık % 14’ü kapalı boru sistemi, % 86’sı ise geleneksel olarak açık kanal/kanalet sistemleri ile yapılmaktadır. Tarımsal suyun karşılandığı göl ve barajların suları, vahşi sulama nedeniyle özellikle kurak geçen mevsimlerde geri kazanılamayacak oranda tükenmektedir. Suyun aşırı ve plansız kullanılmasının yanı sıra akarsularımız, göllerimiz, barajlarımız, sulak alanlarımız evsel, sanayi ve tarımsal atıklarla kirlenmekte, kullanabilir su miktarımız hızla azalmaktadır” denildi.

Son dönemlerde Denizli’de ortaya çıkan tehlikelere de dikkat çeken DOÇEV, “Denizli’nin doğal güzelliklerinden Karahayıt Şelalesi, kuraklık ve kaynaktan gelen suyun tarımsal sulama nedeniyle kesilmesi nedeniyle kurudu. Denizli’nin en büyük göllerinden biri olan Işıklı Gölü’nden tarımsal sulama için yoğun su kullanılması sonucu göldeki su miktarı çok azaldı, sürecin devam etmesi durumunda göldeki doğal yaşamın önemli ölçüde zarar göreceği öngörülüyor. Büyük Menderes’de ve Dalaman Çayı’nda son dönemlerde artan kirlilik, bölgelerin ekosistemini, tarımsal üretimi ve insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. DOÇEV olarak; Karahayıt Şelalesi, Işıklı Gölü ve diğer sulak alanların, çevresel problemlerinin çözümü için uzmanların önerdiği tarımsal sulamada ‘Damla Sistemi’ne ağırlık verilmesini ve bu alanda kurumların yaptığı çalışmaların diğer bölgelerimizde de yaygınlaşmasını önemsiyoruz. Büyük Menderes Nehri ve Dalaman Çayı’ndaki kirlilik kaynaklarının tespiti ve kirliliğin giderilmesinde de ilgili kurumlar tarafından gerekli önlemlerin alınmasını diliyoruz. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için her damlası değerli su kaynaklarımızın korunmasının hepimizin öncelikleri arasında yer alması gerektiğine inanıyoruz” açıklaması yaptı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı