REKLAMI GEÇ

ENDİŞELERİMİZ ARTIYOR

ENDİŞELERİMİZ ARTIYOR

Adli Yılın açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, yargının bağımsızlığı ve adalet konusunda endişelerinin arttığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 6 Eylül 2011 Salı, 16:27

2011-2012 adli yılının açılışı nedeniyle Valilik önünde bir tören düzenlendi. Törene kentin üst düzey protokolünün yanı sıra çok sayıda hukuk adamı katıldı. Törene damgasını vuran ise Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan’ın konuşması oldu.

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, törende yaptığı konuşmada, adalet adına endişelerinin arttığını ifade etti. İlhan, “Ne yazık ki bu adli yılın başında önceki yıllara göre daha bağımsız, daha adil bir yargı atmosferi içinde değiliz, her geçen yıl bizleri adalet adına umutlandıran değil, endişemizi arttıran gelişmelerle karşılaşıyoruz. 12 Eylül 2010 tarihinde Anayasa değişikliği ile ilgili referandum, halkımızın yüzde 73.7’lik katılımıyla yapılmış ve yüzde 57.8’lik evet oyuyla anayasamızın bazı maddelerinin değişmesi sağlanmıştır. Keşke, yine bir referandumla ve yüzde 92’lik evet oyuyla yürürlüğe giren ve yargı bağımsızlığı adına, 1961’e göre büyük bir gerilemeye neden olan 1982 Anayasası’nın yıllarca eleştirdiğimiz hükümlerinde yapılan değişiklikler, hukukçuları ve diğer toplum kesimlerini umutlandırabilseydi. Bu değişikliklerin toplumun hiçbir kesimini tatmin etmediğini hepimiz biliyoruz” dedi.

“CUMHURİYETİ BALTALAYACAK UYGULAMALARI DEVREYE KOYUYORLAR”
Anayasa’nın, maddeler düzeyinde değil de bütünüyle ele alınarak yeniden hazırlanması gerektiğini, bugüne kadar ifade ettiklerini belirten İlhan, “Ancak herkesin beklentisi farklı. Hukukçular Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinin korunması, daha fazla özgürlük, daha çok demokrasi, üstünlerin değil, hukukun üstünlüğü, tam bağımsız yargı, yargıç güvencesi, adli kolluk, savunmaya daha çok özgürlük gibi temel kavramlardan bahsederken; ne yazık ki siyasiler ve bir kısım yazarlar anayasanın ilk üç maddesini değiştirmeyi, ülkeyi federasyonlara bölmeyi, yarı başkanlık veya başkanlık sistemlerini tartışıyorlar. Demokrasisi gelişmiş tüm ülkelerde uygulanan, demokratik parlamenter sistemimizi geliştirmek varken, Cumhuriyet ve demokrasimizi baltalayacak uygulamaları, ileri demokrasi adı altında devreye koyuyorlar” diye konuştu.

“KARAMSARLIĞA İTİLİYORUZ”
Yüksek yargı ve HSYK’nın yapısında yapılan büyük değişikliklerin, kendilerini daha da karamsarlığa ittiğini belirten İlhan, “Yargı Adalet Bakanlığı’ nın vesayetinden kurtulsun derken, vesayet daha da artmıştır. Tarihin en geniş kapsamlı hakim savcı tayin kararnameleri yürürlüğe sokulmuştur. DGM’lerin yerini, DGM’leri mumla aratacak özel yetkili mahkemeler ve özel yetkili savcılar almıştır. Üç kişilik heyette karşı oy kullanan 1. sınıf bir yargıç soluğu başka bir ilde alabilmektedir. Yargıç güvencesi hukuk fakültelerinde konuşulan bir fanteziye dönüşmüştür” dedi.

“GÜÇLER AYRILIĞI YOK EDİLME NOKTASINA GELDİ”
Yapılan değişikliklerle erkler ayrılığının yok edilme noktasına geldiğini vurgulayan Baro Başkanı Müjdat İlhan, “Bizce yapılması gerekli olan hukuk ve yargı reformu yargının tüm unsurlarının katılımıyla mümkündür. Hakim ve savcıların savunma mesleğinin mensuplarının ve onların örgütü olan Baroların ve Barolar Birliği’nin, Hukuk Fakültelerinin ve bilim adamlarının, Adalet Bakanlığı’nın ortaklaşa çalışmasıyla ortaya çıkacak ve kamuoyunda da tartışılacak bir yargı reformu ülkemizin en acil gereksinimidir” dedi.

Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Alkan ise, Cumhuriyetin temel niteliklerinden olan hukuk devleti ilkesinin en önemli özelliğinin, adalet hizmetlerinin hızlı, etkin, verimli ve tarafsız bir şekilde yerine getirilmesi olduğunu belirterek, 2011-2012 Adli Yılı’nın Denizli’ye, ülkemize ve yargı teşkilatına hayırlı olmasını diledi. Tören, konuşmaların ardından sona erdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı