REKLAMI GEÇ

Engellilerden çağrı: Önümüzdeki engelleri kaldırın

Engellilerden çağrı: Önümüzdeki engelleri kaldırın

Altınokta Körler Derneği Denizli Şubesi Başkanı Reşat Göcen, hükümete, siyasi partilere ve yerel yönetimlere seslendi. Engellilerin bakılması, korunması gereken zavallı kişiler olmadığını ifade eden Göcen, “Haklara, hizmetlere, mekânlara ve bilgiye erişebilmemizin önündeki engelleri açın yeter” dedi. Göcen, Büyükşehir Belediyesi’ne de sitem etti, Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin düzenlediği empati yürüyüşüne davet edilmediklerini söyledi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 10 Mayıs 2016 Salı, 16:28

Altınokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Avukat Reşat Göcen, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Salonu’nda toplantı düzenledi. Engelliler Haftası’nın engellilerin sorunlarını ve taleplerini dile getirildiği bir gün olması nedeniyle önemli olduğunu vurgulayan Göcen, Türkiye’de engelli nüfusun yüzde 90’indan fazlası istihdam ve eğitim olanaklarından yoksun olduğunu dile getirdi.

denizli-altınokta-korler-dernegi-engelliler-zavalli-değildir-1

Toplumda engellilere yönelik ayrımcı değer yargıları, tutum, davranış ve uygulamaların son derece yaygın olmasından duydukları rahatsızlığı da ifade eden Göcen, “Ücretsiz ya da indirimli tarifelere ve sosyal yardımlara dayanan sosyal hizmet sitemimiz, aciz, bakıma, himayeye ve yardıma muhtaç engelli imajının doğmasına ve pekişmesine yol açmıştır. Bu sayede engelliler halkın çoğunluğu tarafından hak öznesi olan eşit kişiler olarak değil, bakılması, korunması ve yardım edilmesi gereken ‘zavallı kişiler’ olarak görülmektedir. Daha kötüsü, engelliler de kendilerini öyle görmeye başlamışlardır” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN YETER
Göcen, konuşmasında iktidara, yerel yönetimlere ve siyasilere çağrıda bulunarak, “Bizler himaye, himmet, sadaka değil, herkesle eşit haklara, fırsatlara ve olanaklara sahip, başı dik yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Hak öznesi yurttaşlar ve toplumsal bir taraf olarak kabul edilmek istiyoruz. Kimsenin yardımına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, kendi kendine yeterli bağımsız bireyler olmak istiyoruz. Engellilere, kadınlara ve çocuklara yönelen ayrımcılık, dışlama, şiddet, taciz ve istismarın sona erdirilmesini istiyoruz” diyerek taleplerini sıraladı.

DENİZLİ’DE YARDIMSIZ YÜRÜYEMİYORUZ
Denizli ile ilgili sorunlarını da dile getiren Başkan Göcen, toplu taşıma araçlarından yararlanamadıklarını, kaldırımlarda yardım almadan yürüyemediklerini dile getirdi. Özellikle dernek binalarına giderken, kaldırımlara park edilmiş araçlar, rastgele konulmuş tezgahlar nedeniyle büyük zorluklar yaşadıklarını vurgulayan Göcen, “Biz, kaldırımlarda yalnız, yardım almadan yürümek istiyoruz. Bunun için toplu taşıma araçlarında sesli sinyalizasyon, kaldırımlarda sarı bantların konulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

denizli-altınokta-korler-dernegi-engelliler-zavalli-değildir-2

BİZ ÖTEKİLEŞTİRİLİYORUZ
10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle gerçekleştirilen “Empati Yürüyüşü’ne davet edilmediklerini de vurgulayan Altınokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Göcen, “Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin düzenlediği Empati Yürüyüşü’ne davet edilmedik. Kimse bize yürüyüş ile ilgili fikrimizi sormadı. Biz ötekileştiriliyoruz. Böyle ayrımcılık yapılırsa, engellilerin sorunları da zor çözülür” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı