Onlar engelsiz bir yaşam istiyor

Engelliler Haftası’nın başlangıcında konuşan Sakatlar Derneği Denizli Şubesi Başkanı Osman Çiyancı, engelsiz bir yaşam istediklerini açıkladı. Çiyancı, “Memur olmak için başvuran 60 bini aşkın engelli bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı” dedi.
/ DENİZLİHABER / 10 Mayıs 2012 Perşembe, 16:09
7 yıl önce 5378 sayılı Yasa çıkarıldığında bizler de herkes gibi kamu hizmetlerine rahatlıkla erişebileceği düşüncesinin hep var olduğunu ifade eden Denizli Sakatlar Derneği Denizli Şubesi Başkanı Osman Çiyancı, 7 yılın sonuna gelindiğini ve yasadaki süre dolduğunu belirterek geriye bakıldığında kısmen yerine geldiğini açıkladı. Çiyancı, “Ne merkezi hükümet ne de yerel yönetimler, 5378 sayılı Yasa’nın gereklerini yerine getirmediler. Birkaç kentimizin dışında Türkiye, hala engelliler için erişilemez alanlarla, binalarla, araçlarla dolu. Bu yüzden en temel hizmetlere kısmen ulaşılıyor fakat çoğunlukla yararlanamıyoruz. Yine de sevineceğimiz gelişmeler de yaşadık. Eskiye nazaran engelliler daha fazla görünür oldu, sesleri daha fazla duyulabiliyor. Meclis’te bile engelli sayısı arttı. Ama ne çare, temel sorunlarımız yine eksik kaldı. Çalışmak isteyen engelliler yine iş bulamıyor. 20 bin kadro açığı olduğu halde, 3.500 kişi için sınav yapıldı. Memur olmak için başvuran 60 bini aşkın engelli bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı.
“DOĞRULARI VE YANLIŞLARI GÖRÜYORUZ”
Çiyancı, “ Sağlık Uygulama Tebliği ile artık sağlıklı yaşam hakkımız da giderek elimizden alınıyor. Sürekli değişen tarifeler, artan fiyatlarla ameliyat olmak, ilaç almak, ortez, protez taktırmak günden güne güçleşiyor. Engellilere verilen aylıklar arttırılmış olmasını seviniyoruz fakat yinede açlık sınırının altında kalıyor ama bu insanlardan tedavileri için bile katkı payı isteniyor. Dünden bu güne kısmen iyileşmesine rağmen daha iyi olmasını istiyoruz. Biz Devletimiz ve hükümetten umutsuz değiliz. Doğru ya da yanlış engelliler için yapılan gayretleri görmekteyiz”
İSTEKLERİMİZ VAR
Engellilere yönelik taleplerin olduğunu söyleyen Çiyancı, “ Engelli aylıklarının insan onuruna yaraşır bir yaşam için gerekli düzeye çıkarılmalı ve evde bakım yardımının bağlanmasında objektif kriterlerin uygulanmasını, ailelere destek verilmesini istiyoruz. Bakım evlerinde ve hastanelerde tutulan engellilerin, kimsesiz yaşlıların yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi gerekiyor. Sağlıkta alınan katkı paylarının kaldırılmasını, Sağlık Uygulama Tebliği ile yapılan kısıtlamalara son verilmelidir. İlköğretimden itibaren tüm eğitim kademelerindeki sorunların hızla giderilmeli ve Fiziki çevre ve toplu ulaşım araç ve sistemlerinin engellilere uyumlu hale getirilmelidir. Kamudan başlayarak engelli istihdamının artırılmasını ve iş güvencesinin sağlanmasını, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin Ek protokolünün imzalanarak, bireysel başvuru hakkımızın verilmesini istiyoruz” dedi.