Gazeteciler haklarını geri istiyor

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Varol, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında, bugünün bayram havasında kutlanmasının imkansız hale getirildiğini belirtti. Varol, 2008’de kaldırılan gazetecilerin, yıpranma payı hakkının tekrar verilmesini istediklerini söyledi.
/ DENİZLİHABER / 9 Ocak 2012 Pazartesi, 17:37
Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Varol, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Gazetecilik mesleğinin en zor dönemlerinden geçtiğini vurgulayan Varol, bu zorluğu en çok çekenlerin de çalışan gazeteciler olduğunu belirterek şöyle dedi:”10 Ocak tarihi biz gazeteciler için en güçlü yasal kazanımlarını elde edildiği 212 Sayılı Basın Kanunu’nun devreye girdiği gündür. Bu kanunla elde edilen kazanımlar, 1961 yılından bu yana ne yazık ki kuşa döndürülmüştür. Gazetecilerin ne sendikası kalmış, ne yıpranma payı, ne de sosyal güvencesi… Bu açıdan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü bir bayram havasında kutlamamız imkansız hale getirilmiştir. Her şeye rağmen bugünün anımsanması ve gelecek günler için umut vermesi amacıyla tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” Varol, ayrıca 1 Ekim 2008’den itibaren kaldırılan gazetecilerin, yıpranma payı hakkının tekrar verilmesini istediklerini sözlerine ekledi.
Çalışan Gazeteciler Günü nasıl doğdu?
1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı
yasanın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla, sendika binası önünde toplanarak Vilayet’e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise sendikanın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladı. O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.
Öta yandan il kumayları da yayınladıkları mesajlarla gazatecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. İşte o mesajlar:
Vali Demir’den Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı
Denizli Valisi Abdulkadir Demir, gazetecilerin demokrasinin temel taşlarının denetleyicisi olarak dördüncü güç olduğunu belirtti. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Denizli Valisi Abdulkadir Demir, “Özgür ve yansız basının varlığı bireylerin, toplumun geleceğinde belirleyici rol oynayabilmeleri için gerekli bilgi akışının sağlanmasına katkıda bulunmakta, böylelikle demokratik hak ve özgürlüklerin yok sayılmasını engellemektedir. Elbette özgür, tarafsız ve etkili bir basın ancak özgür, yansız ve iyi eğitim almış, etkin basın çalışanları ile var olacaktır. Dolayısıyla zor koşullarda dahi olsa gerçekleştirdiğiniz özverili çalışmalar, kurumlarla bireyler arasında veri akışını sağlayarak, demokrasinin korunması ve hizmetlerin en doğru şekilde gerçekleştirilmesi için önemli bir görev üstlenmektedir” ifadelerine yer verdi. Halkınızın haber alma hakkını kullanması ve kamuoyu oluşturulmasında etkin rol oynayan basın mensuplarının görevlerini yerine getirirken, meslek ilkelerini ve etiğini gözetmesi, Türkçenin kullanılmasına ve korunmasına önem vermesi ve kişilik haklarına, kişilik değerlerine, özel yaşama, gizlilik alanına saygı göstermesinin son derece önemli olduğunu kaydeden Vali Demir mesajında, Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle ilin gelişimine ve demokratik işleyişe karşı sorumlu çalışmalarından dolayı tüm basın mensuplarını kutlayarak çalışmalarında başarılarının devamını diledi.
Makina Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hüseyin Hadımlı
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hüseyin Hadımlı; “ Unutulmamalıdır ki, gazetecilerin olmadığı, özgürce çalıştırılmadığı, yasaklanıp, sansürlendiği toplumlarda, demokrasiden söz etmek olanaklı değildir. Bu kadar gazetecinin tutuklu bulunduğu bir ülkenin demokrasi karnesi de ortadadır” dedi. Hüseyin Hadımlı, yaptığı yazılı açıklamada, gazeteciliğin zor şartlarda yapılan, fedakarlık isteyen, önemli bir meslek olduğunu belirterek, başlıca görevleri doğru ve zamanında bilgi almak ve aldığı bilgileri halka aktarmak olan basın çalışanlarının aynı zamanda kamu yararına da hizmet verdiğini kaydetti. Basın çalışanları halkın sosyal, kültürel, ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağladığını ifade eden Hadımlı; açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ”Gazetecilik mesleği cumhuriyetin ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru ve temel taşlarından biri olmakla birlikte, zor şartlarda yapılan, fedakarlık isteyen, önemli bir meslektir. Başlıca görevleri doğru ve zamanında bilgi almak ve aldığı bilgileri halka aktarmak olan basın çalışanları aynı zamanda kamu yararına da hizmet vermekte halkımızın sosyal, kültürel, ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadırlar. Bu anlamda basın çalışanlarını haklarını ilk kez 1961 yılında aldı. Ancak aradan tam 51 yıl geçti. Basın emekçileri bugün de “bayram” yapamıyor… “Çalışan Gazeteciler Günü”nü bile kutlayamıyor. Unutulmamalıdır ki, gazetecilerin olmadığı, özgürce çalıştırılmadığı, yasaklanıp, sansürlendiği toplumlarda, demokrasiden söz etmek olanaklı değildir. Gazetecilerin susturulduğu toplumlarda sokaktaki insan “kör ve sağır” demektir. Bugün çeşitli davalar nedeni ile onlarca gazetecinin tutuklu bulunduğu Ülkemizde, özgürlükler ile ilgili ciddi endişeler yaşamaktayız.” Hadımlı kendileri için olumlu düzenlemeleri anında yasalaştıran Milletvekillerinin, gazetecilerin 2008 yılında kaldırılan yıpranma hakkın da geri iade etmesi gerektiğini ifade ederek; “ Bugünün “İşsiz, Yasaklı, Susturulmuş Gazeteciler Günü” olmaması temennisi tüm basın çalışanlarımızın bu anlamlı gününü kutluyorum” açıklamasında bulundu.