GEZGİN MELEKLER!

Zihinsel engelliler adına faaliyet gösteren derneğin yöneticileri, kent sosyetesinin gezi merakını, sürekli bir yardım kampanyasına çevirdi. Bu sayede 15 yıldır zihinsel engellilere eğitim veren 4 okulun giderleri önemli ölçüde karşılanıyor.
/ DENİZLİHABER / 7 Ekim 2010 Perşembe, 19:36
Denizli’de, 21 yıl önce Dr. Ayten Bahtiyar’ın öncülüğünde kurulan Zihinsel Engelli Çocukları Koruma, Okullarını ve Yaşam Evlerini Yaptırma ve Yaşatma Derneği, zihinsel engelliler için eğitim veren 4 okula sürekli destek sağlayan farklı bir yöntemle 15 yıldır bağış topluyor. Başkan Ayten Bahtiyar, Yönetim Kurulu Üyeleri Engin Çaputçu, Hülya Terzioğlu, Sabiha Özel, Zerrin Dalaman, Semiha Kaşıkçı, Nazan İnceoğlu, Çiğdem İnceoğlu, Ebru Küçüker ve Gülay Sarıkaya’nın idaresindeki derneğin görevi ise, Denizli’deki zihinsel engellilerin eğitimi, bakımı ve tedavileri konusunda faaliyet göstermek. Kentte bu alanda eğitim veren 4 okulun giderlerini de önemli ölçüde üstlenen derneğin, bağış toplama yöntemi ise bir hayli ilginç. Çünkü dernek bağışlarının büyük bir bölümünü yurt içi ve yurt dışı gezilerine meraklı Denizlililerin katkıları oluşturuyor.
Acentelerin düzenlediği gezileri duyurup, bu gezilere katılan ve gezilerde dernek çalışmalarını anlatarak, dernek için bağış toplayan dernek üyeleri, bu geziler sonucu elde edilen bağışlarla, okulların ihtiyaçlarını gideriyor. Bugüne kadar yüzlerce kişi, dernek tarafından duyurusu yapılan, seyahat acentelerinin düzenlediği gezilere katıldı ve geziler sonunda bağışta bulunarak, zihinsel engellilerin eğitim ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulundu.
Derneğin en büyük hedeflerinden biri de Denizli’de zihinsel engelliler için açılacak olan, onların anne ve babaları öldükten sonra, ömürlerinin kalan kısımlarını rahatça geçirebilecekleri, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, bakımlarının yapılacağı yaşam evini yaşatmak. Gezilerin duyurusunu daha çok insana yaparak, daha çok kişinin dernek faaliyetlerini öğrenmesi ve bunun sonucunda derneğe bağışta bulunulmasına önayak olan Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Engin Çaputçu, “Seyahat acentelerinin düzenlediği gezilere biz ve arkadaşlarımız katılıyoruz. Bu gezileri duyurup, daha çok insanın bu gezilere katılmasını sağlıyoruz. Geziye katılanlar, aynı zamanda derneğe bağış da yapıyor. Makbuz karşılığında yapılan bağışlarla, Denizli’de zihinsel engellilerin eğitim aldığı okullara destek oluyoruz” dedi.
15 senedir onlar için geziyorlar
En büyük hobisinin dünyayı gezmek olduğunu belirten Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Engin Çaputçu, “Bu gezilere yaklaşık 15 senedir katılıyoruz. Her sene, senede 2 kez yurt dışı, 4-5 kez de yurt içi gezisine katılıyoruz. Yurt dışı gezileri genelde gemiyle yapılıyor, kara turu da yapıyoruz. Bugüne kadar, dünyanın dört bir yanını gezdik. İskandinav ülkeleri, Norveç fiyortları, Danimarka, İsveç Rusya, Estonya, Polonya, İtalya, İspanya, Yunanistan kıyıları, Karayipler, Amerika, Batı Amerika gezilerimiz oldu” dedi.
Bugüne kadar yurt dışına düzenlenen yaklaşık 20 geziye katıldıklarını ifade eden Çaputçu, bu sene son olarak Dubai’ye gittiklerini belirtti. Çaputçu, “Bu seneki gezi planlarımızda, Avustralya ve Yeni Zelanda’ya gitmek var. Akabinde Güney Afrika gezisine katılmayı planlıyoruz. Mayıs ayında da Japonya’ya gitmeyi düşünüyoruz. Avustralya gezisine katılmak isteyenler için fazla zaman kalmadı” dedi.
Okullara destek veriyorlar
Bugüne kadar, seyahat acentelerinin düzenlediği gezilerin duyurusunu yaparak, daha çok katılım olmasını sağlayıp, gezilere katılanların yaptığı bağışlarla, Denizli’de zihinsel engellilere eğitim veren okulların ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Çaputçu, “Denizli’de zihinsel engellilere eğitim veren 4 okulumuz var. Biz, bu okulları koruma derneğiyiz. Milli Eğitim, her ihtiyaca yetişemiyor. Bu yüzden, bizim de katıldığımız geziler sonrasında topladığımız bağışlarla, Çamlık İlköğretim ve İş Okulu, Otistik Çocukları Eğitim Merkezi, İsmail Tosunoğlu İş Eğitim Merkezi ve Güzelyurt Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi’nin atölye eksiklerini gideriyoruz. Okullara malzeme alınmasına yardımcı oluyoruz. Bu okullarda eğitim gören dar gelirli çocukların yemek ve diğer masraflarını karşılıyoruz. Okullardaki asansörün bakımından, gerekli tadilat işlemlerine kadar birçok çalışma yapıyoruz” dedi.
“Engellilerin yaşam boyu rahat etmesini istiyoruz”
Çaputçu, “Engelli çocuklarımız, anne ve babaları öldükten sonra ortada kalıyorlar. Bu çocuklar için bir Engelsiz Yaşam Merkezi yapılacak. Denizli Belediyesi, bu merkezin yapılması için yer verdi. Yapılacak yaşam merkezinde, koruyucu aile sistemi ile engellilere yaşam boyu bakılmasını sağlanacak. Engelsiz Yaşam Merkezi’nde, onlara sürekli bakacak ve onlarla ilgilenecek koruyucu aileler olacak. Amacımız, engellilerin, anne-babaları öldükten sonra da ömürlerinin geri kalanında en rahat şekilde yaşamalarını sağlamak” dedi.
“Yaşam merkezini yaşatacağız”
TBMM’den, geçen sene Üstün Hizmet Ödülü alan Zihinsel Engelli Çocukları Koruma, Okullarını ve Yaşam Evlerini Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin Başkanı Ayten Bahtiyar, “Acentelerin düzenlediği gezilerin duyurusunu yapıyoruz ve bu gezilere, okullar yararına biz de katılıyoruz ve tanıdıklarımızın da katılmasını sağlıyoruz. Hedefimiz, Denizli’ye engelliler için bir yaşam merkezi kazandırmaktı. Bu merkezi, Denizli Belediyesi, Denizli Valiliği ve derneğimiz yapacaktı. Ancak bu yaşam merkezini, Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanlık yapma kararı aldı. Bu merkez, 60 çocuğa hitap edecek. Bize de engelliler için yapılacak yaşam merkezini yaşatmak görevi düşüyor” dedi.
Otistikler için müstakil okul istiyorlar
Bahtiyar, bir diğer hedeflerinin otistikler için müstakil bir okul yapılmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Otistik Çocukları Eğitim Merkezi, şu anda Çamlık İlköğretim ve İş Okulu’nun yanındaki bir binada hizmet veriyor, kendi binası yok. Biz, yeni bir müstakil okul yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Zorlu’dan destek bekliyorlar
Bahtiyar, bu konuda bir Denizlili olan Zorlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile görüşmek istediklerini belirtti. Bahtiyar, 3 aydır Ahmet Nazif Zorlu’dan randevu almak için uğraştıklarını ancak kendisinden herhangi bir yanıt alamadıklarını ifade etti. Bahtiyar, “Otistik Çocukları Eğitim Merkezi’nin müstakil binasına kavuşabilmesi için Zorlu Holding ile görüşeceğiz. Yine Bahçelievler’de Çamlık İlköğretim ve İş Okulu’nun yanında ancak müstakil bir binada, otistik çocuklarımızın eğitim görmesini istiyoruz. İş adamlarından destek alamazsak, Milli Eğitim Bakanlığı’na da başvuracağız” dedi. Bahtiyar bir diğer projelerinin de zihinsel engelliler için yaz kampı düzenlemek olduğunu söyledi.
Barış gerçek üye, Bakan Kavaf fahri üye
Bahtiyar, Sosyal Hizmetler Genel Müdürü İsmail Barış’ın da derneğin bir üyesi olduğunu, Kadın ve Aileden Sorumlu Selma Aliye Kavaf’ın da dernek faaliyetlerine, derneğin Ankara’daki görüşme trafiğine çok büyük katkıları bulunduğunu belirterek, “Bakan Kavaf da derneğimizin fahri bir üyesi. Ankara’daki temaslarımızda ondan çok büyük destek alıyoruz” dedi.
2010 hedefi 100 bin TL bağış toplamak
Bugüne kadar topladıkları bağışlarla, okulların hemen her türlü ihtiyacını gidermeye çalıştıklarını dile getiren Bahtiyar, “Okulların fayansından, yer kaplamalarına, mazot harcamalarından, garaj tadilatlarına kadar birçok konuda okullara destek oluyoruz. Milli Eğitim’in yetişemediği yerde biz yardıma koşuyoruz. 4 okulda yaklaşık 600 öğrenci eğitim görüyor. Okullar için 1 otobüs, 1 minibüs, 1 ticari araç aldık. Bu okullarda eğitim gören çocukların sportif ve sosyal faaliyetlere katılması için araç şart. 2009’da 80 bin TL’ye yakın bağış topladık ve bağışları okullar için harcadık. 2010’da hedefimiz, bağış miktarını 100 bin TL’nin üzerine çıkarmak” dedi.