Mühendisler neden isyan etti?

Teknik öğretmenlere mühendislik ünvanıverilmesi için 21 Temmuz 2013 Pazar günü, ÖSYM tarafından yapılacak sınav, mühendisleri kızdırdı. İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı bunun Anayasa’nın hem Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı hem de kamu vicdanı açısından kabul edilir olmadığını belitti.
/ DENİZLİHABER / 19 Haziran 2013 Çarşamba, 16:45
ÖSYM tarafından 21 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak olan sınavda başarılı olan 4 yıllık Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olan Teknik Öğretmenlere Mühendislik ünvanı verileceğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hayri Ün, “Sadece Teknik öğretmenlere mühendislik unvanı verilmesi ile ilgili uygulanacak mevcut yöntem hem Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır hem de kamu vicdanı açısından kabul edilemez” dedi.
Ün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de mühendislik unvanının nasıl alındığı ve hangi kurumlar tarafından verildiği herkesin malumu olduğunu vurgulayarak, “Teknik öğretmenler de bu şekilde isterlerse herkesin müracaat edebildiği üniversite imtihanına girerek, istediği bölümü kazanabilir ve o bölümde eğitim alabilir. Hatta bu eğitim sırasında teknik öğretmenler, okudukları fakültelerin ilgili birimlerine müracaat etmeleri durumunda, daha önce aldıkları dersler incelenir ve uygun görülen derslerden muaf sayılabilirler. Bunun için şu anda yürürlükte olan herhangi bir engel yoktur. Bu durumda bazı derslerden muaf olarak 4 yıllık mühendislik eğitimini daha kısa zamanda tamamlayabilirler” diyerek eleştirdi.
“Devlet vatandaşları arasında eşitsizlik oluşturmamalı ve her imkândan tüm vatandaşlarının eşit şekilde faydalanmasını sağlamalıdır. Geçmişte Meslek liseleri için uygulanan katsayı uygulaması ne kadar eşitliğe aykırı ise bugün uygulanan sadece teknik öğretmenler için açılması planlanan mühendislik tamamlama programı da en az onun kadar eşitliğe aykırıdır. Bir yanlışın diğer bir yanlış ile düzeltilmeye çalışılması da doğru değildir. Yani iki yanlış bir doğru etmez” diyen Ün, Bu haksızlık ve eşitsizliğin bir an önce yetkililerce önüne geçilmesi ve düzeltilmesini istedi.
Mevcut uygulama tamamen farklı ve eşitliğe aykırı olduğunu ileri süren Ün, gerekçelerini şöyle sıraladı:
1. Sınava herkes değil sadece Teknik Eğitim Fakültesi Mezunları girecektir:
Ülkemizde üniversite sınavına girenlerin sayısının 2 milyon öğrenciye yaklaşmıştır. Bu sayı her geçen yıl artmaktadır. Mühendislik tamamlama programına sadece Teknik öğretmenler girecek ve kendi aralarında yarışacaklardır. Ayrıca düzenlenen Yeterlik Sınavında sıralamaya girebilmeleri için (100) tam not üzerinden en az (50 ) not almaları yeterli olacaktır. Sadece bu bile üniversite sınavlarına giren öğrencilerimize haksızlık ve eşitsizliktir.
2. Teknik öğretmenler için verilecek eğitim 2 yarıyıl olarak sınırlandırılmıştır:
Bilindiği gibi mühendislik eğitimi 4 yıl yani 8 yarıyıldır. 8 yarı yıllık eğitimin 2 yarı yıl ile sınırlandırılması gerçekten düşündürücüdür.
3. Mühendislik ünvanı, Mühendislik Fakültelerince değil, Teknik Eğitim (teknoloji) Fakültelerince verilecektir:
Ülkemizde tüm mühendislik eğitimleri mühendislik fakültelerince verilirken, yıllardır müfradatı, öğretim üyeleri, laboratuar imkânları vb. yeterli iken, mühendislik tamamlama programlarının Teknik Eğitim (teknoloji) Fakültelerince uygulanacak olması ayrı bir eşitsizlik ve farklılıktır.
Yorumlar
Teknik öğretmenler Teknik Eğitim Fakültesi’ne gideceğinize neden Mühendislik Fakültesine gitmediniz? Herkes işini yapsın. Herkes hangi dalda eğitim gördüyse o dala dış müdahale olmasın
nOLDU SAYIN ÜN İŞİNİZİN ELİNİZİDEN GİDECEĞİNİZİMİ SANDINIZ Kİ BU KADAR YAYGARA ÇIKARIYORSUNUZ. ZAMANINDA SİZLERİN BİZİM GİRMEMİZ GEREKEN DERSLERE GİRMİŞ OLMANIZ HİÇ Mİ DİKKATİNİZDE KAÇMADI. GEÇİN BUNLARI SAYIN ÜN BU BİZ TEKNİK ÖĞRETMENLERİN GECİKMİŞ BİR HAKKIDIR VE SÖKE SÖKE ALACAĞIZ. SİZ İSTESENİZ DE İSTEMESENİZDE. BOŞUNA NEFESİNİZİ TÜKETMEYİN……
olsun kasaptan gıda muhendısı olsun hemsıreden doktor olsun aktardan eczacı olsun dokumacıdan tekstıl muhendısı imamdan hersey… yoksa bızım cocuklar unıversıte sınavına gırmıs ne gerek tercıh sıralama yaprkende buna gore yapsınlar
bir mühendis 4 yıl teknik eğitim alarak mühendis unvanı alıyor. Teknik öğretmen de Teknik öğretmen olmak için 4 yıl mühendislik eğitimine benzer eğitim alıyor. Üstüne üsteli bu Teknik öğretmenler 2 yıl daha okudukları ve gerekli bütün sınavları başarıyla geçmeleri halinde mühendis olabilecekler. Bence Teknik öğretmenlerden mühendis olan mühendisler daha başarılı olacaklar. Eski mühendisler bunu hazmedemiyor. Ayrıca mühendisler mühendislik fakültelerinde öğretmenlik yapabiliyorlar ya. hiç olayın bu yönünü kaşıyan yok. Artık hep bana hep bana demekten vaz geçin lütfen
iyide sayın, ÜN siz neden o zaman üniversitede öğretim üyeliği yani teknik bilgi veren öğretmenlik yapıyorsunuz. O zaman sizde istifa edin sadece mühendislik görevinizi yerini getirin okulda öğretmenlik yapmayın. Bu ne yaman çelişkidir böyle kendi kendinizi suçlamışsınız eşitsizlikse asıl bu sizin yaptığınızda var sıkıntı. hap bana, hep bana oldu başka bir isteğin!
Zamanında mühendislere meslekliselerinde öğretmenlik hakkı verildiğinde mühendisten öğretmen olurmu dedinizmi? Şimdi mühendislerin doldurduğu kadrolar yüzünden atanamıyan tekniköğretmenlere tanınan bu uygulamaya karşı çıkmamanız gerekir.
İNŞAAT MÜHENDİSLER ODASI BAŞKANI SEN DOLMUŞLARLA UĞRAŞIRKEN İYİYDİ YA . Onların ekmeği ile oynarken içiniz rahattı bir plan proje çizdiniz 670 kusur minübüs hattının güzergahını değiştirttiniz şimdide ellerinden alcaz diye uğraşıyorsunuz. teknik eğitim öğretmenlerininde mühendis olmaya hakkı var işte bu dünya bi sizin için yok kimsenin ekmeği ile oynamayın sizinknlede oynanmasın KİMSENİN AHI YERDE KALMAZ BUNU BİLİN.TEKNİK öğretmenler acilen mühendis olmalı acilen hayata geçirilmeli geç bile kalındı.
Eşit değilmiş sizin eşitliğinizi kim sağlıyor siz burjuva mısınız. Adam 4 yıl öğrenim görmüş + 2 yıl daha görecek toplam 6 yıl doğru siz 4 yıl eğitim gördünüz onlar 6 yıl bunun için mi eşitsizlik diyorsun korkun niye. DEvlet eşitlik yaparken siz eşitsizlik istiyorsunuz yemezler.
Mühendislerden öğretmen olanlar için ne diyorsunuz? Teknik Eğitim Fakulteleri 4 yıl yani 8 yarıyıl eğitim verir.(mühendislikteki gibi) Açıklamada eksik bir bilgi var. Sınavda 50 puan alan her teknik öğretmen mühendis olamayacak. ( Başvuru hakkı kazanacak) Teknoloji fakülteleri kontenjanları belirleyip puan sıralamasına göre öğrenci alacak. Eksik olan dersler teknoloji fakültelerince verilecek. (Keşke mühendislik fakultelerincede verilebilse) Mühendis kardeşler niye huzursuz anlamıyorum. Rekabet kaliteyi getirir. İyi olan kazanır.
Ben yaptım oldu.
Bu ülkede yıllarca imamlar,müezzinler ziraat,orman,inşaat,vb mühendisler,sosyal hizmetler mezunları,eczacılar ve hatta doğu hizmetinden muaf olabilmek adına bir süreliğine de olsa doktorlar öğretmen yapıldı.Geçen sene mevcut Milli Eğitim Müdürümüz bir konferansta haftalık ders saati arttırılan dindersleri ile ilgili doğacak olan dindersi öğretmeni açığını o konferansı düzenleyen cemaattin üyelerinden istedi.Bu sene öğretmen olmayan bir sürü insan derslere girip AKP propagandası yaptı öğrencilere.Daha 6- 7 ay önce imamın biri Turizm müdürlüğüne geldi. Şimdi de öğretmenler mühendis yapılmaya kalkılıyor. Kimin ne olduğu belli değil bu ülkede. Başkan isyanında sonuna kadar haklı.
bu ülkede herşey olur bu hükümet zamanında ilkokul-ortaokul-lise-2 yıllık meslek yüksek okul mezunları serbest muhasebeci iken bir sınavla mali müşavir oldular kanunda mali müşavir olma şartı lisans mezunu olmak şart ama oluyor bu ülkede teknikerlerde mühendis olursa şaşırmayın
1992 yılında çıkan bu yasa odaların baskısı nedeniyle 20 yıldır uygulanmıyor, odaların adalet ve eşitlik ilkesi sadece kendileri için geçerli,böyle bir mantık olabilir mi odalar yıllardır var olan yasanın uygulanmasından rahatsız,odaların hukuk anlayışı bu mudur?