REKLAMI GEÇ

“KADINDAN MUHTAR OLMAZ, DUL KADINA OY VERMEZLER”

“KADINDAN MUHTAR OLMAZ, DUL KADINA OY VERMEZLER”

Denizli Kadın Platformu, “Hem Seçelim Hem Seçilelim” çalıştayını gerçekleştirdi. Toplantıda, “Kadından muhtar olmaz”, “Dul kadına oy vermezler” diye engellendiklerini dile getiren kadın muhtarlar, seçilme öykülerini platform üyeleri ile paylaştı. İşte kadın muhtarların yaşadığı çarpıcı olaylar…

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 1 Aralık 2014 Pazartesi, 17:01

Denizli’de faaliyet gösteren kadın dernek ve örgütleri ile siyasi parti kadın kolları temsilcilerinin katılımıyla oluşan Kadın Platformu, Dönem Sözcüsü Cennet Kasapoğlu, ADD Denizli Şubesi’nden Gülçin Seyhan, Emekli Öğretmenler Derneği Başkanı Kevser Erbeyin, Damla Derneği Işık Erdoğan ile TOSYÖV Başkanı Seçil Tok’tan oluşan yürütme kurulu üyelerinin katılımıyla dönemin ilk etkinliği gerçekleştirdi.

denizli-kadin-platformu-ic

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasında, Kadın Platformu’nu bir çiçek bahçesine benzeten ve içerisinde bütün renkleri barındırdığını belirten Dönem Sözcüsü Cennet Kasapoğlu, “Siyasi düşünceleri, felsefi inançları farklı olan birçok örgütümüz platformumuzun üyesidir. Biz bunları bir olumsuzluk olarak değil, zenginliğimiz olarak görüyoruz. Ancak platformumuzun olmazsa olmazı iki temel ilkesi vardır. Birincisi Büyük Önderimizin bize armağan ettiği Cumhuriyetimize sahip çıkmak, vatanımızın bütünlüğünü, milletimizin birliğini savunmaktır. İkincisi ise kadınlarımızın hak ve özgürlüklerine sahip çıkmak. Başı dik, onurlu, özgür, erkeğiyle omuz omuza yürüyen, çağdaş bir kadın hareketi yaratmaktır” dedi. denizli-kadin-platformu-tulay-sucullu-ic

“KAĞIT ÜZERİNDE KALMASIN”
Türk kadınının 5 Aralık 1934’te kazandığı Seçme ve Seçilme Hakkı’nı kullanamadığının vurgulandığı toplantıda, seçilmiş kadın muhtarlar konuştu. Seçim öncesinde ve seçimde yaşadıkları zorlukları platform üyeleri ile paylaşan mahalle muhtarları, kadınlara seçilme haklarına sahip çıkmaları konusunda çağrıda bulundular.
Altıntop Mahalle Muhtarı Tülay Sücüllü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yalnızca yüzde 4’ünün kadın vekillerden oluştuğunu hatırlatarak, “Bu sayı her geçen seçimde daha da azalıyor. Bugün Türkiye’de kadın kendi özgür hür iradesi ile ne seçme hakkını kullanabiliyor ne de seçilme hakkını. 80 yıl önce bize verilmiş olan bu hakkı kullanalım” dedi.

“NAMUSUMA BİLE DİL UZATTILAR”
Fesleğen Mahalle muhtarlığına üçüncü kez seçilen Semiha Aras, 2004 yılındadenizli-kadin-platformu-semiha-aras-ic muhtar adayı olduğunu ve seçimleri kazandığını belirterek, “Eski mahalle muhtarı bir bayanın seçilmesini kabullenemedi ve hukuk mücadelesi başlattı. Ben de yılmadım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gittim. Sonraki seçimlerde de aday oldum ve 3 kez kazandım. 7 bin nüfusu bulunan mahallemde 20 binin üzerinde tanıtım pusulası bastırdım. Çünkü seçim günü türlü hilelerle karşılaştım. Hatta namusuma bile dil uzattılar” diyerek yaşadığı zorlukları anlatırken sesi titredi, gözleri yaşardı.

“O gün kadından muhtar olmaz diyenler bugün yanıma gelmeye çekiniyor” diyen Aras, Adıyaman’da düzenlenen muhtarlar toplantısına katıldığını ve orada çok ilginç örneklerle karşılaştığını belirterek, “Toplantıda bir kadın muhtar, eşinin kendisini ‘muhtarlığı bırakmazsan boşanırım’ diye tehdit etmesi üzerine eşinden ayrıldığını söyledi. Türkiye’de erkeklerin kadına bakış açısı maalesef böyle” diye konuştu.

“DUL KADINA OY VERMEZLER”
Kervansaray Mahallesi Muhtarı Döne Tuna ise aday olmaya seçime 15 gün kala denizli-kadin-platformu-done-tuna-ickarar verdiğini ve ev ev gezerek propaganda çalışmalarını yürüttüğünü belirterek, “ Tanıtım afişlerimi bile kendim hazırladım. Benim de seçim günü, pusulamı çaldılar ve 1 saat matbaadan yeni tanıtım pusulasının gelmesini bekledim. Eşimden boşanmış olmam bir ayıpmış gibi yüzüme vuruldu. Ancak hırs yaptım çekilmedim ve bugün mahalle muhtarıyım. Mahallemde özellikle kadınlara yönelik çalışmalarımla takdir topladığımı biliyorum. Tek bir amacım var o da kadınlara ekonomik özgürlüklerini kazandırmak” dedi.

Atalar Mahallesi Muhtarı Fatma Yıldan ilk aday olduğunda ilk olarak karşısına eşinin daha sonra da mahalle sakinlerinin çıktığını ve engel olmaya çalıştığını ancak yılmayarak onları ikna etmeyi başardığını belirtti. Yıldan, “Biz anaerkil bir toplumdan geliyoruz. Sonradan ataerkil olmuşuz. Mücadele fıtratımızda var” dedi.

denizli-kadin-platformu-done-tuna-ic-1

29 YAŞINDA MUHTAR SEÇİLDİ
Denizli’nin en genç mahalle muhtarı olan Mehmetçik Mahalle Muhtarı Zeynep Dalkıran Çelik ise seçim çalışmalarında yaşının dezavantajını yaşadığını belirtti. Seçim çalışmaları sonrasında, “Daha çok gençsin, kadından muhtar olmaz” gibi sözlerle karşılaştığını belirten Çelik, “Muhtarlık zormuş ama seçildiğim için memnunum. Mehmetçik Mahallesi’nin sosyo-ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda kadın olduğum için çok zorluk yaşamıyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı