REKLAMI GEÇ

Karanlık kapıda

Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Cengiz Süzük, elektrikte kurulu gücün talep gücünün hep üzerinde bir yedekleme ile gittiğini ancak Türkiye’nin hemen hemen sıfıra yakın bir yedeklemesi kaldığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 7 Haziran 2007 Perşembe, 00:00

Yaza girilmesi ile birlikte elektrik kesintileri de zaman zaman yaşanmaya başladı. Özellikle İstasyon Caddesi’nden başlayarak İstiklal Caddesi’ne doğru giden yol üzerindeki bölgelerde sık sık yaşanan elektrik kesintilerini değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Cengiz Süzük, “Denizli’nin eski yerleşim bölgesi olan İstasyon Caddesi’nden çıkan ve Lise Caddesi ile İstiklal Caddesi etrafındaki alanda, eski elektrik şebekesi kullanılıyor. Bu bölge, eski şebeke olduğu için MEDAŞ zaman zaman zorlanıyor. Yazın gelmesi ile birlikte yoğun klima kullanımı sonucunda, sistem çöküyor. Bu bölgenin şebekesinin yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerekiyor. Geçen sene bu bölgede sıkıntı yaşandı. Bu sene de aynı sıkıntı devam ediyor. Vali Bey’e konuyu anlattık, MEDAŞ ile de Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak görüşme yaptık. MEDAŞ’ın bu sorunu çözmesi gerekiyor” dedi.

“Türkiye karanlıkta kalmasın”

Şebekelerin eski olması nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerinin yanı sıra elektrik sektöründen devletin elini çekmesi ve sektörü özel firmalara bırakmasını da değerlendiren Süzük, “EPDK’dan üretim lisansı alan özel sektör firmaları yatırıma yanaşmadı. Devlet, elektrik üretiminden çekilerek sektörü tamamen özel firmalara bıraktı. Bundan 3-4 ay önce ‘Türkiye karanlıkta kalmasın’ sloganıyla kampanya başlattık ve devletin bu sektörde yatırımdan çekilmemesi gerektiğini söyledik. Bu sektörde yatırımdan çekilen devletin, 2-3 yıl sonra bunun altından kalkması mümkün olmayacak. Özel sektör, elektrik üreteceğini söyleyerek lisans alıyor ama yatırım yapmıyor. Sadece birkaç yatırım yapıldı. Bu sorunun çözülmesi lazım yoksa Türkiye karanlıkta kalacak” dedi.

‘Kamu santralleri rehabilite edilmeli’

Süzük, “Elektrikte, kurulu güç, talep gücün hep üzerinde bir yedekleme ile gider ama Türkiye’nin yedeklemesi hemen hemen hiç kalmadı. Çok acil olarak ulusal kaynaklara dayalı yatırım yapılması lazım. Geçen sene, sırf elektriğe zam yapılması için 13 ilin elektriğini kestiler. Bu konunun özel sektöre bırakıldığı zaman ne olduğunu hep birlikte gördük. Elektrik ihtiyacımızın yüzde 50’sini dışa bağımlı olan doğalgaz çevrim santrallerinden sağlıyoruz. Kamunun elinde kalan santralleri de rehabilite etmesi ve verimini artırması gerekiyor” diye konuştu.

12 bin kitapçık

Kampanya çalışmaları çerçevesinde çıkarttıkları ‘Türkiye karanlıkta kalmasın’ isimli kitapçığı, her yerde dağıtarak halkı bu konuda bilinçlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Süzük, “12 bin adet bastırdığımız bu kitapçıkta: Bir ülke elektriksiz kalırsa ne olur, enerji kaynakları, enerjinin ülke ekonomisindeki yeri, elektrik enerjisinin özellikleri, Türkiye’de elektrik hizmetinin nasıl sağlandığı, elektrik hizmetinin neden özelleştirilmek istendiği ve bu konudaki çözüm yolları ele alınıyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı