REKLAMI GEÇ

“Karara saygı gösterilmeli”

“Karara saygı gösterilmeli”

ADD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına yönelik Anayasa’da yapılan değişikliği iptal etmesine gösterilen tepkilere tepki gösterdi. Arslan, “Herkes, Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı duymalıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 11 Haziran 2008 Çarşamba, 00:00

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin, 5 Haziran’da, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına ilişkinin meclis kararının iptaline ilişkin kararına gösterilen tepkileri eleştirdi. Arslan, “Verilen karar Anayasa’ya, yasalara ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uygundur ve doğrudur. Çünkü, Anayasa Mahkemesi yetkisini kullanmış, görevini yapmıştır. Cumhuriyetimizin temel değerlerini korumuştur. Temel görevi de budur” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerinin, Anayasa’nın 148. maddesinde yazıldığını hatırlatan Arslan, “Bu mahkeme, Anayasa’nın, yasaların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün, Anayasa’ya uygun olup olmadığını denetler. Bu görevlerini yaparken, esas görevi ise anayasal düzeni korumaktır. Bu, Anayasa Mahkemesi’nin temel görevidir. Bu temel görev nedeni ile Anayasa Mahkemesi kurulmuştur. Yoksa TBMM istediği gibi yasa yapacak, hiçbir denetimi olmayacak, Anayasa’yı ve rejimi kendi düşüncesine göre değiştirecek, sonra buna ses çıkarılmayacak. Böyle bir serbestlik demokratik, laik, hukuk devletinde olamaz. Bu anlayış ile Demokratik Türkiye Cumhuriyeti korunamaz ve kollanamaz. Çünkü, her devletin Anayasal bir düzeni vardır. Bunu ancak ve ancak Anayasa Mahkemesi koruyabilir. Her önüne gelen ve yetki alan iktidar Anayasamızı kendi görüşüne göre değiştiremez” diye konuştu.

TC Anayasası’nın, 1., 2. ve 3. maddelerinin değiştirilemeyeceğinivurgulayan Arslan, “Siz bunu kalkar değiştirmeye ve arkadan dolanarak, hileli yollara saparak zayıflatmaya ve yok etmeye çalışırsanız, elbette ki Anayasa Mahkemesi asli görevini yapacak, bunu iptal edecek ve durduracaktır. Bundan hiç kimse gocunmasın. Kim bunu yaparsa Anayasa Mahkemesi onun karşısında olacaktır ve olmalıdır. Aksi halde Laik Cumhuriyet’in temel değerlerini ve kurumları nasıl koruyacağız ve yaşatacağız” dedi.

                                                                                                                                                          Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili iptal kararını desteklediğini ifade eden Arslan, “Çünkü mevcut parlamento, kendisini kurucu meclis gibi görmüş, bu değişikliği yapmıştır. Bu değişikliği ancak ve ancak kurucu meclis yapabilir. Bunu bilmeden yapanlar, karar istedikleri gibi çıkmayınca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını fütursuzca eleştirmişler ve saygı sınırını aşmışlardır. Anayasa Mahkemesi bu ülkenin mahkemesidir. Başka ülkelerin değil. O halde karara herkes saygı gösterilmelidir. Bu ağır eleştiriyi yapanlar, şayet bu karar davanın reddi yönünde çıksaydı yine aynı mı davranacaklardı? Elbette değil. Bu defa, ‘Hukukun üstünlüğü galip gelmiştir’ diyeceklerdi. Şimdi ise Anayasa Mahkemesi’ni yerden yere vuruyorlar, hatta kararlarını askıya almak isteyenler bile var. O zaman Anayasa Mahkemesi’ne ne gerek var. Herkes, Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı duymalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı