REKLAMI GEÇ

KURBAĞA HAREKETİ DEPREM HABERCİSİ Mİ?

KURBAĞA HAREKETİ DEPREM HABERCİSİ Mİ?

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk, kurbağa, karınca hareketleri, köpek uluması gibi birçok şeyin depremle ilişkilendirildiğini, ancak bugüne kadar yapılan çalışmalarda bilimsel olarak bunların depremle ilgisinin tespit edilemediğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 2 Haziran 2010 Çarşamba, 19:53

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Özer Tunçtürk, çeşitli nedenleri öne sürerek deprem olacağı yönündeki açıklamalarla insanları hiç kimsenin korkutmaya hakkının olmadığını söyledi. Tunçtürk, “6 Nisan 2009’da İtalya’nın Aquila kentinde meydana gelen ve 300 kişinin ölümüne, 40 bin kişinin de evsiz kalmasına yol açan depremden birkaç gün önce bölgedeki kurbağalar göç etmişti. O zaman da bu olay gazetelere ve televizyonlara haber olmuştu. Ancak depremin yaşandığı bölge ile kurbağa hareketliliğin yaşandığı bölge arasında 74 kilometrelik bir mesafenin olduğu ortaya çıktı. Kurbağalar gerçekten depremi haber verdi ise depremin merkez üssündeki kurbağaların harekete geçmesi gerekmez miydi?” dedi. Tunçtürk, “Bana göre bu tür doğa hareketleri yerine bilimin ve yapılan araştırmaların yardımı ile gerçekten insanları bilgilendirici haberler yapılmalı. Oda olarak biz kentimizle ilgili tespit ettiğimiz bir durumda vakit geçirmeden yaptığımız açıklamalarla halkımızı bilinçlendiriyoruz ” dedi.

“Bunlar bilimsel veri değil”
Denizli’nin birinci derece deprem bölgesinde olduğunun hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini dile getiren Şube Başkanı Tunçtürk, “Oda olarak biz ilimizi etkileyen ve ana fay hattı olarak adlandırdığımız Babadağ, Pamukkale ve Honaz fay hatlarını 4 yıldan bu yana yakından takip ediyoruz. Yeraltındaki büyük küçük tüm hareketlenmeleri kayıt altında tutuyoruz. Ana fay hatlarının yanında ilimizi çevreleyen diğer fayları da kontrol ediyoruz. Depremle ilgili bilimsel çalışmalar ancak bu şekilde yapılabilir. Kuşların, kurbağaların göç etmesi, köpeklerin uluması, bulutların oluşmasının depremin habercisi olduğu yönünde bilimsel bir veri henüz ortaya konulamadı” dedi.

“Durağanlık bizi korkutuyor”
Birinci derece deprem bölgesinde olmasına rağmen Denizli’de yaklaşık 6 aydan bu yana fay hatlarında bir durağanlığın yaşandığını, bunun da kendilerini korkuttuğunu ifade eden Özer Tunçtürk, “Fay hatlarındaki durgunluk bana göre tehlikeli. Fay hatları ürettikleri küçük ve orta şiddetli depremlerle enerjisini atmalı. Deprem bölgesinde olmamıza rağmen 5-6 aydır yaşamadığımız depremler, bize depremi unutturdu, üzerimize bir rahatlık geldi. Fayları yakından inceleyen biri olarak ben Honaz ve Pamukkale fay hatlarında bir hareketlenme bekliyorum. İlimizi çevreleyen fay hatlarının en uzunu 30 kilometre, ancak bu fay hatları parçalı olduğu için uzunlukları ve etkileri tam belirlenemiyor. Bu kentte yaşayanlar depremle yaşamayı öğrenmeli, depremi hiçbir zaman unutmamalı. Deprem insanları öldürmez, çürük binalar öldürür. İlimizde deprem bilincinin yerleşmesi için oda olarak ilköğretim okullarımızda deprem dersleri de veriyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı