REKLAMI GEÇ

NASA yöntemi Denizli’de

NASA yöntemi Denizli’de

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından uçuş simülasyon eğitimlerinde kullanılan, astronotların dikkatini ve beyin performansını artırmak için geliştirilen ‘Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı’ artık Denizli’de.

/ DENİZLİHABER / 20 Kasım 2008 Perşembe, 01:00

NASA tarafından geliştirilen ve son yıllarda dikkat ve davranış sorunları, hiperaktivite ve öğrenme güçlüğü, sınav başarısızlığı yaşayan çocuklar, genç ve erişkinlerde kullanılan Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı’nın tanıtımı, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yapıldı. Denizli’nin ilk ve tek dikkat merkezi unvanını taşıyan ‘Dikkat ve Disleksi Gelişim Değerlendirme Danışmanlığı Merkezi’nin sahibi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Şen Kösem ile Merkezin Eğitim Koçu Bahriye Karagündüz, ‘Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı’ ile ilgili bilgi verdi.

Merkezde dikkat ve davranış sorunları, hiperaktivite ve öğrenme güçlüğü, sınav başarısızlığı yaşayan çocuk, genç ve erişkinlere hizmet verdiklerini belirten Dr. Figen Şen Kösem, “Merkezimize başvuran bireylerin öncelikle sorunlarının nedenlerini saptamak üzere; Dikkat ve zeka testleri uygulanarak bireyin ihtiyacı olan terapi ve psikoeğitim programları oluşturulur. Merkezimizde uygulanan terapi programlarından biri de Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı’dır. Bu program; NASA tarafından astronot ve pilotlarının uçuş simülasyon eğitimleri için geliştirilmiştir. Dikkat geliştirici bu program Amerika’da lisanslı olarak profesyonel kullanıma sunulmuştur” dedi.

Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı’nın konsantrasyon ve hiperaktivite sorunu yaşayan 6 yaş üstü çocuklar ve yetişkinlerde uygulanabileceğini söyleyen Dr. Kösem, “Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı’nda beynin çalışırken yaydığı elektrik dalgalarını algılayan sensörler yerleştirilen bir kask vardır. Bu kask ile kişi bilgisayar programını kendi zihin gücüyle kullanır. Yani bu programda mouse olarak kişi kendi beynini kullanır. Programı tamamlayan kişinin dikkat toplama ve dikkatini sürdürme becerileri gelişir. Dikkat Geliştirme Programı aynı zamanda kişinin dikkatinin dağılmasına neden olan, çok konuşma, aşırı hareketlilik, tırnak yeme, el ayak kıpırdatma, sandalyede düzgün oturamama, çabuk sıkılma gibi sorun davranışların tespit edilip ortadan kaldırılmasını amaçlar” dedi.

Bilgisayarlı Dikkat Geliştirme Programı’nın, 40 seansta tamamlandığını belirten Dr. Kösem, “Programı tamamlayan kişiler hangi davranış biçiminin dikkat becerileri üzerine olumsuz etki yaptığını öğrenir. Dikkati sürdürme düzeyleri artar ve dikkat ve davranışlarını kontrol etme becerileri gelişir. Böylece sınıfta öğretmeni dinleme, ödevin başında daha uzun süre kalabilme, sorumluluk alabilme, ödevlerini ve görevlerini zamanında tamamlayabilme ve hafıza alanlarında gelişirler” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı