Onların dilinden en çok biz anlıyoruz

Denizli İşitme Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Çelebioğlu, Denizli’nin işaret dili eğitimi alan kursiyer sayısı bakımından Türkiye’de birinci sırada olduğunu açıkladı.
/ DENİZLİHABER / 9 Nisan 2013 Salı, 16:51
Türkiye’de 3 milyon işitme engelli insan bulunuyor. Bu da işaret dili öğrenmenin önemini bir kat daha artırıyor. Denizli İşitme Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Çelebioğlu, işaret dili öğrenmenin önemine işaret etti. Çelebioğlu, “Son yıllarda işaret dili öğretimine yönelik eğitimler artarken Denizli işaret dili eğitimi alan kursiyer sayısıyla Türkiye’de ilk sırada yer alıyor” dedi.
1990 yılında kurulan derneğin 23 yıldır başkanlığını yaptığını ifade eden İbrahim Çelebioğlu, birden fazla spor kuruluşunda da başkanlık yaptığını açıkladı. Görevi devredecek kimse bulamadığını belirten Çelebioğlu “Bireylerle iletişim kurarken zorluk yaşamamız bu derneği kurmamızın asıl amacı. İşitme engelliler konuşamıyor ve duyamıyor ama her şeyi anlayabilen zeki insanlardır. Bizim sanatsal kültürel çalışmalarımız dahi oluyor. Dernekte 120 üyemiz var. Bunların çoğu üniversite camiasından gönüllü çalışanlar. Bunun dışında derneğin sürekli artan bir çevresi var. Üniversiteden gelen gönüllülerin sayısı çok fazla ve etkin olarak onlar çalışıyor. Denizli’de işitme engelli sayısı çok fazla ve bu rakam Türkiye’de 3 milyonu buluyor. Denizli’de dernek olarak çok büyük çalışmalar gerçekleştirdik ve günden güne büyüyoruz. Bir çalışmamız olduğunda ilgililerce destek arayışında olduğumuz dönemler oluyor. İş paylaşımları oluyor. Çalışmalar bu yüzden daha hareketli geçiyor” diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerde ise işitme engellilere sunulan hizmetlerin Türkiye’dekinden daha iyi durumda olduğunu söyleyen Çelebioğlu, iş hayatında birçok işitme engellinin olduğunu belirtti.
Denizli’de yaşayan işitme engellilerin sosyal yaşamda birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Çelebioğlu, bunların aşılması noktasında dernek olarak ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Ama çalışmalarımıza tüm gayretimizle devam ediyoruz. Bazen toplumda geri itiliyoruz. Ancak bunları görmezden gelmek zorunda kalıyoruz. Fabrikada işe giren birçok işitme engelli arkadaşımız eziliyor. İletişim kuramadıkları için performansları düşüyor. O yüzden topluma bu bilinci aşılamamız gerekiyor. İşitme engelli gençler çok fazla, ama yeterli üniversite yok. Üniversite eğitimi alarak, kendilerini geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Eskişehir ve Ankara dışında işitme engellilere yönelik eğitim verecek kurum yok. Bunlar bir elin parmağını geçmeyecek sayıda. En azından birkaç tane daha açılmalı. 1980’de derneği kuranlardanım. Sonrasında İşitme Engelliler Spor Kulübü ve Denizli Sağır Gençlik ve Spor Kulübü’nün oluşumunda da yer aldım. Destek çıkanımız olursa daha iyi projeler gerçekleştireceğiz. Geçenlerde Ankara’da katıldığımız bir etkinlikte bowling turnuvası yapıldı ve Denizli’den katılan arkadaşımız 3.oldu. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz ama destek de bekliyoruz.”