REKLAMI GEÇ

SMMMO’dan Denizli Platformuna sert tepki

SMMMO’dan Denizli Platformuna sert tepki

Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen danışma meclisi toplantısı sonrası yayınlanan raporda çarpıcı görüşlere yer verildi.

/ DENİZLİHABER / 16 Şubat 2010 Salı, 19:24

Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen danışma meclisi toplantısı sonra kamuyo ile paylaşılan raporda çarpıcı açıklamalara yer verildi. Yaşanan ekonomik krizin devam ettiği ve 2010 yılında da süreceğinin altının çizildiği Danışma Meclisi raporunda, ekonomiyi iyi göstermeye çalışanların Ankara’ya şirin görünme çabasında olduğunu öne sürüldü. Hazırlanan raporda gerçek gündemin ekonomi, aş ve iş olması gerektiği, suni gündemlerle gündemin saptırılmaya çalışıldığı ifade edilerek, Denizli Platformu’nun yerine “Denizli Akademik Odalar Platformu”nun kurulması önerildi. Raporda, “İlimiz ekonomisini iyi gibi göstermeye çalışanlar, gerçeklerin üzerini örtmeye ve Ankara’ya şirin gözükmeye çalışmaktadırlar. Bu, iyi niyetli bir tutum gibi algılansa da aslında Denizli’nin neden Ankara’dan gerekli desteği ve teşviki alamadığına da cevap oluşturmaktadır” denildi.

Platform gözden geçirilmeli
Denizli’nin lobi faaliyetlerinde eksik kaldığı ve platformun da gözden geçirilmesi gerektiğinin yer verildiği raporda, “Denizli’nin lobi faaliyetlerinde, Ankara’ya yaşanan sıkıntıların anlatılmasında ve çözüm noktasında Akademik Odalarla işbirliği içerisinde olunmalı ve Denizli Platformu da gözden geçirilmelidir. Akademik Odaların, Denizlimiz adına hep verici oldukları bilinmelidir. Bu noktada ‘Denizli Akademik Odalar Platformu’nun oluşturulması da büyük önem arz etmektedir. Akademik Odalar, diğer büyük Odalarla ve Üniversite ile ortak akıl – ortak üretim noktasında, Denizli’ye daha çok hizmet ve fayda sağlayacaktır” denildi.

Gerçek gündem iş ve aş olmalı
Raporda en çok dikkat çeken diğer bir madde ise 2010 yılında ekonomik krizin devam edeceğini belirten görüşler. Suni gündemlerden çıkılması istenen Danışma Meclisi raporunda, gerçek gündemin ekonomi, iş ve aş olması gerektiğini vurgulandı. Raporda, “Ekonomik öngörümler, 2010 yılının da krizin etkilerinin tam olarak giderilemediği bir yıl olacağını göstermektedir. Bu nedenle, suni gündemlere neden olan konular bir tarafa bırakılmalı ve gerçek gündeme dönülmelidir. Gerçek gündem ekonomi, aş ve iş olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Teşvik belgeleri azaldı
Denizli’de ihracatın ve bağlı olarak yatırımların da azaldığının ifade edildiği raporda, “Dünya’da ve ülkemizde yaşanan ekonomik krizden ilimiz de nasbini almıştır. Talep daralması sonucunda, ilimizde üretim azalmış ve dolayısıyla bu durum, işsizlik oranı, ihracat, üretimde kullanılan enerji miktarı gibi ekonomik göstergeleri önemli ölçüde etkilemiştir. 2008 Yılında ilimiz ihracat rakamı 2 milyon 300 bin TL iken 2009 yılında 1 milyon 700 bin TL’ye gerilemiştir. İlimizde SSK’lı çalışan sayısı, Kayıtdşı İstihdamla Mücadele Projesinin de etkisiyle 2006 yılında 150 bin’e kadar yükselirken, krizle birlikte bu rakam 2008 yılında 140 bin’e, 2009 yılında ise 135 bin’e düşmüştür. İlimize verilen yatırım teşvik belgesi, 2003 yılında 141 iken, 2009 yılında 35’de kalmıştır. İlimizin küçük-büyük bütün firmaları zor bir süreçten geçmektedir. Dev diye tabir edilen işletmelerin kapısına bir bir kilit vurulmaktadır. Çıkarılan Vergi Kanunları ile getirilen düzenlemeler artık angarya haline gelmiştir. Mükelleflerin bu düzenlemeler nedeniyle karşılaşabilecekleri yüksek cezalara dikkat çekilmelidir” dendi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı