REKLAMI GEÇ

Tarihi yazan olduk, tarihin malzemesi değil

Tarihi yazan olduk, tarihin malzemesi değil

Avukatlar Günü nedeniyle Valilik önündeki Atatürk anıtında bir araya gelen Denizlili Avukatlar, 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutladı. Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’ın da katıldığı kutlama töreninde konuşan Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, avukatların yaşamış olduğunu sorunları ve yargıda yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

/ DENİZLİHABER / 5 Nisan 2012 Perşembe, 16:48

5 Nisan Avukatlar Günü düzenlenen törenle kutlandı. Denizli Barosunun ilk etkinliği ise Valilik önündeki Atatürk Anıtı önünde başladı. Valilik önündeki törene Denizli Belediye Başkanı Avukat Osman Zolan, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ve çok sayıda avukat katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende konuşan Baro Başkanı Müjdat İlhan, konuşmasında avukatların mesleklerinde yaşamış oldukları sorunları ve yargı sistemini değerlendirdi.

Sorunlar içerisinde bir Avukatlar Günü kutladıklarını belirten İlhan, “Avukatlar gününüzü kutluyorum. Gönül isterdi ki bugün burada sizlerle mesleğimiz ve yargının sorunlarını değil de başka güzellikleri konuşalım. Fakat bu kadar sorunumuz varken bu anlamlı günde bunlardan bahsetmememiz mümkün değil. Bugün burada bu törende olabilmek için nasıl fedakârlık yapmak zorunda olduğumuzu bilen bir meslektaşımız olarak konuşuyorum. Avukat olarak kendi gününün kutlanma törenine bile katılmak için siz meslektaşlarımız mevcut duruşmalarını tehir etmek zorundasınız. Derdimizi hiç kimseyi rencide etmeden ortalığı da kırıp dökmeden anlatma niyetinde olduğumuzu birçok konuşmamızda dile getirdik böylede yaptık. Zor şartlar altında yaptığımız görevimizin ne kadar zor olduğunu sizler çok iyi bilmektesiniz. Bunun bedelini ödeyen ve aramızdan ayrılan Afyon Barosu üyemiz Av. Hüseyin Bürhan Hayran örneği ortada” dedi.

Yeni anayasa düzenlemesi ve yargıdaki iş yükünün azaltılmasına yönelik önemli sorunların ilerleyen günlerde ortaya çıkacağını belirten Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, “ Yargının yükünün azaltılması, iş yükü ve dosya sayısı ile ölçülemez. Salt dosya sayısını azaltma kaygısı ve yargıyı hızlandırmak için yapılan çalışmalar yargıdaki sorunları daha da büyütecektir ve önemli sorunlara yol açacaktır. Sorunlarımızı gündeme getirmek için geçtiğimiz aylarda bir çok ilin baro başkanı ile birlikte Türkiye Barolar Birliği düzeyinde bir toplantı yaptık. Çözüm yollarının ortaya çıktığı bu toplantı sonucunda ortaya çıkan sorunlarımızı bir kez daha hatırlayalım. Paralı UYAP. Bu arada dosya aramada çıkartılan zorluklar. Asgari ücretin altında belirlenecek CMK tarifeleri. Halen belirlenmemiş, üst arama ve yaşanan tatsız olaylar. Bir tek kelimesinde avukattan söz edilmeyen Anayasa. Bir türlü çıkartılmayan avukatlık kanunu” dedi.

Yargıda önemli kaygıların bulunduğunu özel yetkili savcıların binlerce sayfalık iddianameler için avukatlara 15 dakika süre verdiğini belirten İlhan; “ Avukatların bugüne kadar tarihi yazan, tarihin malzemesi olmadığını belirten İlhan; “ Özel yetkili savcı ve hakimlerin geniş yetkilerinin olduğunu mahkeme salonlarında biz avukatlara binlerce sayfalık iddianameler karşısında 15 dakikalık savunma süresi veriliyor. Hatta bunu da çok görüp duruşmadan men ediliyoruz. Yargılama sürecindeki bu durum mevcut Anayasal düzenimizde yargının en tepesinde olan Anayasa Mahkememizin Başkanı Sayın Haşim Kılıç’ın da kaygılarını dile getirmesine neden olmuştur. Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı, adil yargılama ve ağır işleyen bir yargı sistemine ilişkin konulardı toplumun önemli bir duyarlılığı oluşmuş ve endişeyle izlenen bu sorunlara acil çözümler getirilmesi beklenmiştir. Bu konuda tüm çağırılar sonuçsuz kalmıştır. Toplumun tüm kesimlerinde dile getirilen bu sorunlar ne yazık ki bir adım atılmamıştır” dedi.

Avukatların bugüne kadar tarihi yazan, tarihin malzemesi olmadığını belirten İlhan; Bu sıcak ortamda yargının sorunlarını tartışan başka odaklar ise, yargıyı ele geçirme itirazları ve ithamları arasında çözümsüzlüğü güvence altına aldılar. Oysa bu kadar farklılıkların yaşandığı bir ülkede birlikte yaşama ortamını sağlayacak olan tek gücün yargı olduğu bilinmeliydi. Toplumun insan onuruna yakışır bir hayat sürme talebi vardır. Kim olursa olsun hukuk dışına çıktığında hesap vermek zorunda olduğunu bilmelidir. Tarih boyu biz hukukçular tarihi yapan olduk, tarihin malzemesi değil” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı