REKLAMI GEÇ

Kurşunoğlu ‘Sağlıkta nöbet çileye dönüştü’

Kurşunoğlu ‘Sağlıkta nöbet çileye dönüştü’

Türk Sağlık Sen Denizli Şube Başkanı Rayif Kurşunoğlu, sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından birisinin nöbetler olduğunu ileri sürerek, 25 yıl görev yapan bir hemşirenin 3.5 yılını nöbet tutarak geçirdiğini, sağlık çalışanları için nöbetin çileye dönüştüğünü iddia etti.

/ DENİZLİHABER / 16 Ocak 2013 Çarşamba, 12:46

Nöbetlerle ilgili sağlık çalışanlarının büyük bir memnuniyetsizlik içinde olduğunu kaydeden Türk Sağlık Sen Denizli Şube Başkanı Rayif Kurşunoğlu,  sağlık çalışanlarının yüzde 90’ının nöbet tutmak istemediğini belirtti. Daha az nöbet için çareler aranmadığına dikkat çeken Kurşunoğlu,”Daha az nöbet için çareler aramak yerine ne yazık ki devlet tarafından öylesine benimsenmiştir ki, nöbet ücretleri ve aylık tutulacak nöbet sayıları Devlet Memurları Kanunu’nda yer almıştır. Ayda 130 saatten fazla nöbete ücret ödenmeyeceği hüküm altına alınarak adeta sağlık çalışanları nöbet tutma heveslisi gibi bir izlenimde oluşturulması ihmal edilmemiştir” diye konuştu

Sağlık çalışanları için büyük bir sorun haline gelen nöbetlerin temel nedeninin çalışan eksikliği olduğuna dikkat çeken Kurşunoğlu, “Yeterli çalışanın olmaması nedeniyle çözülemeyen nöbet sistemi ile çalışanlar “Mesai-Nöbet-İcap” denklemi ile karşı karşıyadır. Bu durum sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemekte, çalışanın memnuniyetsizliğini arttırmakta ve iş verimini düşürmektedir” dedi

Sağlık çalışanları böylesine bir fedakârlıkta bulunurken, ne yazık ki komik nöbet ücretlerine mahkumiyet devam ettiğini belirten Kurşunoğlu, çalışanların alın terinin görmezden gelindiğini ifade etti. Sağlık çalışanlarının aldığı nöbet ücretlerini açıklayan Kurşunoğlu, “Bugün bir uzman tabip’ bir saat nöbet karşılığında 7.38 TL, pratisyen hekim, 6,65 TL, diş hekimi 5.91 TL, Mesleki yüksek öğrenim görmüş ebe, hemşire ve sağlık çalışanları 4.43 TL, Lise dengi mesleki öğrenim görmüş ebe, hemşire ve sağlık çalışanları 3.69 TL, diğer tüm çalışanlar ise 2.58 TL nöbet ücreti almaktadır. 2000 TL alan bir işçi ise fazla çalıştığı her saat için 13.3 TL ücret almaktadır. Yetkililere sormak isteriz; Kutsal bir vazifeyi yerine getiren sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı bu ücretlerle karşılanabilir mi?” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının bu konuda mağdur olduklarının açık olduğunu kaydeden Kurşunoğlu,  “Nöbetlerin karşılığı olarak görülen bu ücretlerde sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı değildir. Çalışanların yaptığı fedakarlıkla mukayese edildiğinde dikkate alınmayacak kadar gülünçtür. Yani Sağlıkta nöbetler müebbet, karşılığı ise sefalettir” diye konuştu. Beklentilerinin yeterli istihdam yapılarak nöbetlerin asgari düzeye indirilmesi olduğunu belirten Kurşunoğlu,  nöbet ücretlerinin de makul bir düzeye getirilerek çalışanın emeğinin karşılanması gerektiğini kaydetti. Her sağlık çalışanının mesai saati başına almış olduğu ücreti nöbet ücreti olarak talep ettiklerini kaydeden Kurşunoğlu, “Örnek vermek gerekirse toplam aylık aldığı ücret 2 bin TL olan hemşirenin aylık 160 saat mesai yaptığı göz önünde bulundurulduğunda bir saatlik mesai ücreti 12.5 TL’dir. Bu rakam 1 saatlik nöbet ücreti olarak verilmelidir” diye konuştu. Kurşunoğlu, “Performansa dayalı bir sistem içinde mesai saatlerinin dışında kuruma hizmet veren çalışanların nöbetlerinin döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır. Aylık 160 saatlik mesai saati dışında nöbet tutmak sureti ile fazla çalışılan süreler döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı