REKLAMI GEÇ

Ormancılar Derneği Denizli Temsilciliği üyeleri buluştu

Ormancılar Derneği Denizli Temsilciliği üyeleri buluştu

Türkiye Ormancılar Derneği Denizli temsilciliği kendini ve çalışmalarını anlatan bir toplantı düzenledi. Çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda, derneğin tanıtımı yapıldı, gerçekleştirdiği çalışmalar Denizli Temsilcisi Fikret Çuvaç tarafından bir sunumla anlatıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Aralık 2018 Pazartesi, 12:20

Ormancılar Derneği Denizli temsilciliğinin toplantısı Şiir Otel’de gerçekleştirildi. Sabah kahvaltısından sonra başlayan toplantı yaklaşık iki saat boyunca devam etti.

Toplantıya dernek üyeleri, basın mensupları ve diğer davetlilerin yanı sıra Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Sarıca, Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı M. Serdar Alayont ve dernek genel merkezini temsilen Ankara’dan gelen konuklar katıldı.

Toplantının açılış konuşmalarından sonra ilk sunumu Derneğin Denizli Temsilcisi Orman Mühendisi Fikret Çuvaç yaptı.

Fikret Çuvaç, Türkiye Ormancılar Derneği’nin Cumhuriyet’le yaşıt, en eski sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu söyledi. 1924 yılında kurulan derneğin yaklaşık otuz yıl sonra, 1951 yılında “kamu yararına çalışan dernek statüsüne alındığını belirten Çuvaç, “1950 Yılında Orman Kanununda değişiklik yapılması çalışmaları hız kazanmış ancak Derneğimiz tarafından onurlu bir duruş ve basın ve bilim çevrelerinin de desteği ile siyasal iktidar geri adım atmak zorunda kalmıştır. 1951 yılında Derneğimiz tarafından hazırlanan ‘Yeşil Kitap’ bu çalışmalarda önemli rol oynamıştır” dedi.

Dernek tarihinin pek çok onurlu isimle anıldığını sözlerine ekleyen Fikret Çuvaç, “1954 yılında Dernek Yönetim Kurulunun maddi desteği ve çabalarıyla TMMOB kurulmuştur. Derneğin genel sekreteri olan İ. Selçuk Çakıroğlu, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini yürütmüştür” bilgisini verdi.

Sunumunda Türkiye’deki ormancılık çalışmalarında derneğin rolüne değinen dernek temsilcisi Fikret Çuvaç, “1957 yılı genel kurulunda ‘Atatürk Ormanı’ kurulmasına karar verilmiştir.1958 yılında bu amaca uygun olarak ODTÜ arazisi bulunmuş ve ODTÜ rektörlüğü ile bir Protokol imzalanarak, bugün ODTÜ Ormanı olarak bilinen alanın ilk çalışmaları başlatılmıştır. Fidan teminini Derneğimiz üstlenmiştir. Daha sonra Kurucu Mecliste Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Prof. Dr. Fehim FIRAT ile birlikte yapılan çalışmalar olumlu sonuçlanmış ve 1961 Anayasası ile ilk kez ormanlar Anayasal güvenceye alınmıştır” dedi.

Sunumunun sonunda Denizli’de yaptıkları dernek çalışmalarını özetleyen Çuvaç, bir platform oluşturulması için çalıştıklarını, oluşacak platformla bölge ormanları ve çevrenin korunmasında etkin biçimde çalışma imkanı yaratmayı umduklarını söyledi.

İkinci sunumu Orman Mühendisi ve Denizli Fotoğraf Sanatı Derneği ve Denizli Doğa Derneği üyesi Rasim Çetiner yaptı. Çetiner Denizli’nin ormanlık alanlarını ve dağlarını konu ettiği sunumunu uzun yıllardır çektiği fotoğraflar eşliğinde sundu.

Yapılan sunumların ardından plaket törenine geçildi. Denizli’de orman, dağ ve çevre konularında örnek çalışmalarıyla öne çıkan kurum ve kişilere teşekkür plaketleri verildi. Denizli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (DENDAK) üyesi Gürcan Çeşmeli ye dağcılık ve tırmanışlarındaki ulusal ve uluslararası başarısı nedeniyle TEMA Denizli temsilcisi Prof. DR. Gürkan Semiz’e doğanın korunması ve ağaçlandırılmasında TEMA Denizli Temsilciliğinin örnek çalışmaları nedeniyle, Orman Yüksek Mühendisi Mustafa Naci Afacan’a Denizli ormanlarının korunması ve TOD Denizli çalışma gruplarında yapmış olduğu katkı ve örnek davranışları nedeniyle plaket verildi.

Toplantı PAÜ Erasmus öğrenci topluluğundan Kırgızistan uyruklu Ama Çekonop ve PAÜ müzik bölümü çok sesli müzik topluluğu öğrencilerine verilen teşekkür sertifikalarıyla sona erdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı