Ün “Kazı heyetlerinde inşaat mühendisleri olmalı”

Denizli İnşat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd.Doç.Dr.Hayri Ün, antik kentlerde yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında inşaat mühendislerinin de yer alması gerektiğini belirterek, İnşaat Mühendisleri Odası olarak antik kazı alanlarında yapılan çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
/ DENİZLİHABER / 25 Ağustos 2012 Cumartesi, 13:18
Pamukkale’de antik Hierapolis kenti kazı ve restorasyon çalışmalarında İtalyan heyetin 5 yıldan bu yana Hamam Bazilika’nın röleve ve restorasyon projesini hazırlamaması Vali Abdülkadir Demir’i kızdırmış, Kazı Başkanı Ordinariyus Profesör Francesco D’Andria ile toplantı yapan Vali Demir, gerekli mali kaynağın olduğunu söyleyerek en kısa sürede projenin hazırlanmasını istemişti. Vali’nin İtalyan heyete yönelik tepkisinin basında yer alması üzerini İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Yrd.Doç.Dr.Hayri Ün açıklama yaparak Vali Abdülkadir Demir’iu desteklediklerini açıkladı.
Pamukkale Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptığını söyleyen Ün, “ Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yürütülen içinde bulunduğum kazı heyetleri, Denizli Laodikya, Muğla Stratonikeia gibi antik kentlerde yılın neredeyse 12 ayı çalışma yapmaktadır. Yıl boyunca süren çalışmalarla çok hızlı bir şekilde antik kentler ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte Pamukkale’de yılın sadece iki ayı çalışma yapılması hakikaten düşündürücüdür ve bu hızla yakın zamanda bitirilmesi de mümkün değildir. Öncelikle bu konunun değiştirilmesi gerekmektedir” dedi.
Antik kentlerde yapılan restorasyon çalışmalarında deprem dayanımının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Ün, “Yapılan restorasyon işlerinde projelendirmeler özellikle taşıyıcı özelliği olan duvar ve kemerlerde deprem dayanımı göz önüne alınarak yapılmalıdır. Bu yüzden Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen kazılarda olduğu gibi tüm kazı heyetlerinde mutlaka inşaat mühendisleri bulunmalıdır. Ya da en azından depremle ilgili projelendirmeler inşaat mühendisleri tarafından yapılamalıdır. Çünkü binalar daha önceki depremlerde yıkılmış ya da hasar görmüş yapılardır. Yani yaşadıkları depreme dayanıklılık gösterememişlerdir. Sadece mevcut halleri dikkate alınarak yapılacak bir restorasyon yeniden yıkılacakları anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yapı Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri olarak Hiearapolis’teki kazılara da destek verdiklerini belirten Ün, “Özellikle antik tiyatrodaki sahnenin restorasyonu hakkında önerilerimizi sunduk. Halen kazılarda kullanılan yapı malzemelerinin geliştirilmesi ve restorasyon işlerinin depreme dayanıklı olması konusunda destek veriyoruz. Bizden istendiği zaman hem Pamukkale Üniversitesi hem de İnşaat Mühendisleri Odası olarak kazılara destek her zaman sağlarız. Bizim ülke olarak bu kazılardaki yapıların restorasyonu işi için gerekli inşaat mühendisliği bilgi birikimiz vardır. Yerinden verilecek hizmetler de daha hızlı olacaktır” dedi.