Yaşa “Daha büyük felaketler yaşanması kaçınılmaz”

17 Ağustos Marmara depreminin 13. Yılında TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa; “Meslek örgütlerini dışlayan ve işlevsizleştirmeye çalışan bir anlayış devam ettiği sürece daha büyük felaketlerin yaşanılması kaçınılmaz olacaktır” dedi.
/ DENİZLİHABER / 17 Ağustos 2012 Cuma, 17:23
17 Ağustos 1999‘da büyük ve yıkıcı bir depremin Marmara Bölgesi‘ni vurması ile yaklaşık 20 bin yurttaşımızın hayatını kaybettiğini hatırlatan Fatih Yaşa; “Bugüne kadar felaketin nedenleri ve sonuçları üzerine yapılan tartışmalar sonucunda üretilen çözüm önerileri çok net bilimsel yaklaşımlar belirlenerek ilgili kamu kurumları ve kamuoyuyla paylaşılmış olmasına karşın, başta depremler olmak üzere doğal afetlerin yarattığı yıkımlar halen tüm acılarıyla yaşanmaya devam etmektedir. Büyük Marmara Depremi sonrası yaşanan süreçte, afetlere karşı güvenli ve sağlıklı çevrelerin oluşturulması için atılması gereken adımlar atılmamış; tersine başlangıçta atılan kimi olumlu adımlar daha sonra ortadan kaldırılmıştır. Ulusal Deprem Konseyi, 2007 yılında lağvedilmiş ve bu alan siyasallaşmıştır. Bu durumun yarattığı sonuçlar Kütahya ve Van depremlerinde bütün çıplaklığı ile görülmüştür”dedi.
HER DÜZENLEME GERİYE GÖTÜRDÜ
Ülkemizdeki yapı kalitesinin, müteahhitlik ve yapı denetim sisteminin içinde barındırdığı ciddi sorunların 17 Ağustos deneyimi ile bir kez daha ortaya çıkmasına rağmen yapılan yasal düzenlemelerin bugün daha geriye gittiğini ifade eden Yaşa; “ Depremden sonra 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun yürürlüğe girmişti. Gelinen süreçte öngörülen yapı denetim sistemi işlevini yitirmiştir. Hükümet tarafından da kabul edilen bu eksikliklerin ve sorunların çözülmesi gerekirken, varolan sorunları daha da büyüten, kamu denetimini tamamen ortadan kaldıran, fikri ve müelliflik haklarını yok sayan “Teknik Müşavirlik Yasa Tasarısı” dayatılmaktadır. Bugün gelinen noktada , kentlerimizin güvenli olmayan ve kimliksizleştiren yağma ve talanın önünde engel olarak görülen yasalar geçersiz kılınmakta Meslek Örgütlerini de etkisizleştirmek için yoğun bir çaba gösterilmektedir” diye konuştu.
TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYACAK
İktidarın bürokrasiyi azaltma adı altında yaptığı değişikliklerin büyük sorunlara yol açacağında kaydeden Yaşa “ Bürokrasiyi azaltma gerekçesi altında yapılan Yönetmelik değişikliği ile; projelendirme, onay ve ruhsat süreçleri parçalanarak içinden çıkılmaz bir noktaya getirilmiş, Odalarımız tarafından verilen ve projelere imza atan, şantiye şefliği ya da fenni mesullük üstlenen kişilerin mühendis olup olmadığının yanı sıra mesleki faaliyette bulunma hakkının olup olmadığını da kontrol etmeye yarayan “belge” kaldırılmış, yerine bu kişilerin taahhütnameleri konulmuştur. Meslek Odalarının üyeleri üzerindeki denetimini dışlayan bu düzenleme esasen kamunun güvenilir mimarlık ve mühendislik hizmeti almasını engellemektedir ve değiştirilmediği müddetçe de yapıların projelendirme ve üretim süreçlerinde giderek artan telafisi güç sorunlara yol açmaya devam edecektir” dedi.