REKLAMI GEÇ

Yeryüzü Kadınları Denizli’de örgütleniyor

Yeryüzü Kadınları Denizli’de örgütleniyor

Türkiye’de her geçen gün artan kadına şiddet ve kadın istismarı olayları başta olmak üzere kadına yönelik her türlü negatif cinsel ayrımcılığa dur demek için geçtiğimiz kasım ayında kurulan Yeryüzü Kadınları Hareketi tüm yurtta olduğu gibi Denizli’de de karşılık buldu. Farklı yaş ve meslek gruplarından 10 kadar kadın, hareketin öncüsü oldu. Neden kurudu? Neden örgütlü mücadele? Neyi hedefliyorlar? Erkekler bu harekette yer alabilir mi? İşte bu soruları Denizlihaber.com okurları için Yeryüzü Kadınları Hareketi’nin Denizli öncülerine sorduk.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Haziran 2016 Pazartesi, 14:11

Türkiye, son yıllarda giderek artan kadına yönelik taciz, şiddet ve negatif ayrımcılık sorunlarıyla boğuşurken, yaşanan olaylar kadınları ülke çapında feminist birlikteliğe itiyor. Bunların sonucu olarak geçtiğimiz kasım ayında İstanbul’da kurulan Yeryüzü Kadınları Hareketi, Denizli’de de karşılık buldu.

yeryuzu-kadinleri-denhizli-temsilcileri-i-1

Bilindiği üzere kadına yönelik şiddet vakalarının sıkça rastlandığı kentler arasındaki Denizli’de 10’a yakın duyarlı kadın, Yeryüzü Hareketi’nin kentteki gönüllü temsilcisi ve öncüsü oldu. Öğrenci, işçi, eğitimci ve ev emekçisi kadınlardan oluşan Yeryüzü Kadınları’nın Denizli ayağının ilk hedefi, hızla örgütlenip bir dernek statüsüne ve bir hizmet ofisine kavuşmak.

DENİZLİHABER’E HAREKETİ ANLATTILAR
Daha önce bir şekilde iletişim halinde olan Denizli’deki kadınların da sahip çıktığı Yeryüzü Hareketi’nin neyi hedeflediği, amaçları ve organizasyonel yapısını hareketin Denizli’deki öncülerine sorduk. 21 yaşındaki öğrenci Merve Ermiş, 34 yaşındaki öğrenci Gözde Sarma, 28 yaşındaki öğrenci Aslı Telli ve bir markette çalışan 23 yaşındaki Ayşe Dedemoğlu, Denizlihaber.com’a Yeryüzü Hareketi’ni anlattı.

FEMİNİZME YÖNELİK YANLIŞ ALGIYI YIKMAK İSTİYORLAR
Yeryüzü Hareketi’nin Denizli’de şimdilik yaklaşık 10 kişilik bir kadın ekibi sahiplenildiğini dile getiren kent öncüleri, ulaşabildikleri kadar çok kadına ulaşıp hareket ve dayanışma konusunda adım atma gayreti içinde. Hareketin hem cinsel ayrımcılık, taciz ve şiddete maruz kalan kadına ihtiyaç duyduğu her an yardımcı olmak, onları bilinçlendirmek ve bir kadın dayanışmasını ortaya koymak olduğuna dile getiren feminst kadınlar, hareketin amaçlarından birinin de feminizm ile ilgili toplumdaki yanlış algıyı da yıkmak olduğuna dikkat çekti.

yeryuzu-kadinleri-denhizli-temsilcileri-i-3

KENT YAŞAMINDA BİZ DE VARIZ DEMEYE BAŞLADILAR
Kentte şu ana kadar 8 Mart çağrısı ve 1 Mayıs yürüyüşünün içinde aktif eylem sergilediklerini dile getiren Yeryüzü Kadınları’nın Denizli öncüleri, bildiri ve dergi dağıtarak hem örgütsel mücadele hem de kadının hukuki hakları konusunda çalıştıklarını belirtti.

AVUKAT VE PSİKOLOĞA İHTİYAÇ VAR
Kentin kadın gündemini dikkatli bir şekilde takip etiklerini vurgulayan öncüler, herhangi bir taciz, şiddet ve veya istismar olayına maruz kalmış kadınlara, şu an bile avukat ve psikolog desteği verebildiklerini dile getirdi. Daha fazla kadına dokunmak ve sorunları çözüme kavuşturmak için çok sayıda gönüllü avukat ve psikologla temasa geçmek istediklerini söyleyen Yeryüzünün Denizli Kadınları, bu konuda harekete destek olmak isteyen avukat ve psikologlara kendileriyle iletişime geçme çağrısı yaptı.

DERNEK OLUP İLETİŞİM OFİSİ AÇACAKLAR
Hedeflerini ellerindeki imkan, kentin sosyolojik yapısı, insan hakları konusunda toplumsal ve bireysel bilinç düzeyi gibi unsurları gözeterek daha ziyade gerçekçi koymak istediklerini aktaran duyarlı kadınlar, ilk olarak kentti bir dernek haline gelip kent merkezinde bir iletişim ofisi kurmak istediklerini belirttiler. Gözde Sarma’ya göre, kadınların telefonla ulaşabilecekleri, bizzat başvru yapabilecekleri bir iletişim ofisinin çok önemli olduğu görüşünde.

NE ZAMAN İSTERSEK ORADA OLMAK!..
Bir kadının istediği zaman, istediği yerde, tek bayına güvenle olabilmesi, gezebilmesi ve bulunabilmesini sağlayacak bir toplumsal duyarlılığın oluşmasına kadar mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren kadınlar, hareketin tek başına bir yardım elinden daha ziyade topyekûn kadın seferberliği olduğuna da vurgu yaptı. Söyleşinin bu konu üzerine geçtiği anlarda Merve Ermiş, “Kadın Kadının kurdudur algısını yıkıp kadın dayanışmasıyla yeryüzünün değişeceğini göstermek istiyoruz” sözleriyle anlatmak istediklerini özetledi.

DENİZLİ’DEN ŞAŞKINLIK VEREN BİR ÖRNEK
Türkiye’de toplumun hala tacize uğramış mağdura sahip çıkmak yerine tacize uğrayan kadının bir şekilde suça zemin hazırladığına inanmayı tercih ettiğini de vurgulayan kadınlar, Denizli’de yaşadıkları bazı münferit olaylara karşı şaşkınlık ve hayal kırıklığı içinde olduklarına da değindi. Denizli’de de geçtiğimiz günlerde üniversiteli bir genç kızın, uğradığı taciz sonrası mahalle sakinlerinden bazıları tarafından bu durumu hak ettiğine yönelik eleştiriler ve suçlamalarla karşı karşıya kaldığını öne süren Ayşe Dedemoğlu, “Bu nasıl bir mantık. Bizim önce bu duvarları yıkmamız gerekiyor” diye konuştu.

yeryuzu-kadinleri-denhizli-temsilcileri-i-2

BU HAREKET ERKEKLERE KAPALI
Erkeklerin bu harekette yer alıp alamayacağı sorusunu da yönelttik. Hareketin kentteki öncüleri, neredeyse hep bir ağız “hayır” yanıtını verirken, Aslı Telli, “Yeryüzü Hareketi’nin hedefleri kadının tek başına, yani karşı cinsin desteğine ihtiyaç duymaksızın ortaya koyabileceği hedefler. Yeryüzünde yarı yarıyayız. Öyleyse karşı cinse ihtiyacımız yok. Bu sorunu bizler çözeceğiz” dedi.

YERYÜZÜ KADINLARI’NA NASIL ULAŞACAKSINIZ?
Yeryüzü Kadınları Denizli hareketi, şu an için yalnızca Facebook üzerinden hemcinsleri ve gönüllüleriyle iletişim halinde. Facebook’da Yeryüzü Kadınları Denizli isimli bir sayfaları bulunan Yeryüzü Kadınları Denizli Hareketi, kendilerine ulaşmak isteyen gönüllüler ve ya da dayanışma ihtiyacı içindeki kadınların bu facebook sayfası üzerinden kendilerine ulaşabileceklerinin altını çizdi.

LİNK:
https://www.facebook.com/yeryuzukadinlaridenizli/?fref=ts

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı