REKLAMI GEÇ

“Zaman kaybetmeden yasalaştırın”

“Zaman kaybetmeden yasalaştırın”

TÜMSİAD Denizli Şube Başkanı Baki, komisyona havale edilen, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, hiç zaman kaybetmeden, yasalaştırılmasını istedi.

/ DENİZLİHABER / 24 Haziran 2009 Çarşamba, 15:51

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Denizli Şube Başkanı Ömer Hakan Baki, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na havale edilen, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, hiç zaman geçirilmeden TBMM’de yasalaştırılması gerektiğini söyledi.
Baki, “aşta Devlet Bakanımız Selma Aliye Kavaf ve tüm Denizli milletvekillerimiz, oda başkanlarımız, şehrimizin siyasi ve idari kanaat liderleri ile birlikte, hep beraber bu teklifin bir an evvel yasalaşması için gerekli tüm çaba ve gayreti en üst seviyeye çıkartmamız gerekir. Ülkemiz ve güzel şehrimiz Denizlimiz her geçen gün enerjiye daha çok ihtiyaç duymaktadır. Sosyal yaşantımızın ve sanayi hayatımızın vazgeçilmez tek unsuru olan enerjimiz artan nüfusumuza bağlı olarak talebi artmakta ve doğal enerji kaynaklarımız bu doğrultuda azalmaktadır. Ülkemiz elektrik üretiminde doğalgaza bağımlılığımız düşünüldüğünde, elektrik enerjisi üretimimizin dışa bağımlılıktan kurtarılarak talebin kesintisiz, güvenilir ve düşük maliyetlerle karşılanması, kaynak çeşitlendirmesine ne kadar çok ihtiyaç duyduğumuzun bir göstergesidir” dedi.
Baki, “AB üye ülkesi olma arzusunda olan ülkemiz ile AB ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarını (YEK) karşılaştırdığımızda aramızdaki uçurumun ne kadar fazla olduğunu yasa teklifinde de açıkça görmekteyiz. Buna göre Türkiye’nin üyesi olmayı amaçladığı AB, 2020 yılında yenilenebilir enerjilerin toplam enerji içindeki payını yüzde 20’ye, ulaşımda tüketilen enerji içindeki payını ise yüzde 10’a çıkarmayı hedeflemektedir. Aynı şekilde yine AB, 2020 yılında toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 35’ini, ısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini ve ulaşımdaki yakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu, toplam enerjilerinin ise yaklaşık yüzde 20’den fazlasını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı düşünmektedir. Bu doğrultuda 2020 yılında rüzgâr için 180.000 MW, Hidrolik için 120.000 MW, fotovoltaik (PV) için 52.000 MW, biyokütle için 50.000 MW ve jeotermal için 2.000 MW Kurulu güçlere ulaşmayı hedeflemektedir” dedi.
Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyeli bilinmesine rağmen bugüne kadar yeterince yatırıma dönüştürüldüğünün söylenemeyeceğini belirten Baki, “Tüm bunlar göstermektedir ki yenilenebilir enerji kaynakları kullanımımız ülkemizde çok azdır ve bu kaynakların kullanılması teşvik edilmelidir. Bu kaynakların etkin bir şekilde kullanılması hem bu sektörlerin gelişmesine, hem yeni teknolojik bir iş alanı yaratılmasına hem de yeni istihdam alanlarının oluşmasına sebebiyet verecektir. Aynı AB ülkelerinde olduğu gibi yenilenebilir enerji kaynakları için hem mali, hem vergisel hem de üretimsel teşviklerin bu alanda yatırım yapacak olan yatırımcılara verilmesi gerekmektedir. Bu bağlam da gerekli çalışmaların hızlı bir şekilde yerine getirilmesi ve teklifin yasalaşması en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı