REKLAMI GEÇ

1934 tarihli haritada Denizli’nin sınırları bugünkünden hayli farklı

1934 tarihli haritada Denizli’nin sınırları bugünkünden hayli farklı

Tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan Denizli’nin bugünkü sınırları çoğunlukla cumhuriyet sonrasında çizildi. Fakat kentin sınırları hemen oluşmadı. Cumhuriyet kurulduktan 11 yıl sonra hazırlanan bir harita bunun böyle olmadığını doğruluyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Şubat 2025 Salı, 14:24

Şimdilerde ihracat ve turizmle iştigal eden Denizli, Anadolu’nun kadim şehirlerinden biri… Bugünkü, büyükşehir statüsüne kolay gelmedi. Osmanlı döneminde Aydın’ın gölgesinde kalan Denizli cumhuriyetle birlikte şekillendi. Bugün, 11 bin 868 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip. Fakat bugünkü haline son 90 yılda geldiği anlaşılıyor.

HARİTADA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR
Denizli’nin 1934’teki durumunu gösteren harita, hem sınırların hem de yer isimlerinin farklılıklarıyla dikkat çekiyor. Örneğin bugün Çardak ve Bozkurt ilçelerinin olduğu bölge Afyon’un Dazkırı ilçesine bağlı… Şimdi Burdur’da kalan Salda Gölü’nü de içeren Yeşilova, Erle ismiyle Denizli’ye bağlı.

YER İSİMLERİNİN FARKLILIKLARI
Bugün duyduğumuzda garip gelen bazı isimlerin 1934’te haritalarda olduğunu görüyoruz. Örneğin, Denizli’nin en kuzeyinde kalmasına karşın ismi Güney olan ilçenin ismi aslında Günay.
Babadağ’ın ismi Kadıköy, Honaz’ın diğer bir ismi ise Avşar, tarihteki ismi Garbikaraağaç olan Acıpayam ise haritada Acıpayen olarak kayıtlı. Beyağaç diye bir ilçe yok. Çameli’nin sınırları, bugünkü Köyceğiz’in de bir bölümünü de kapsıyor ve ismi Karaman.

ISPARTA İLE SINIRI VAR
Denizli’nin Teke Yöresi ile bağlandığı Isparta ile 1934’te komşuluğu vardı. Uluborlu’nun sınırları, bugün Burdur-Afyon ve Denizli sınırını oluşturan Gemiş’e (Çardak) kadar uzanıyordu. Bu da Isparta’yı Akdeniz’e bağlayan ikinci Denizli’nin komşusu yapıyordu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı