REKLAMI GEÇ

200 bilim insanı Denizli’de buluşacak

200 bilim insanı Denizli’de buluşacak

Pamukkale Üniversitesi, dört kıtadan 200 çevre bilimcisine ev sahipliği yapıyor.

/ DENİZLİHABER / 26 Eylül 2009 Cumartesi, 17:27

Pamukkale Üniversitesi, TÜBİTAK ve NAM S&T CENTRE (Bağlantısızlar ve Diğer Kalkınmakta Olan Ülkeler Bilim ve Teknoloji Merkezi) işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez düzenlenmekte olan uluslararası bilimsel organizasyona, Pamukkale Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Küresel ölçekte yaşanmakta olan çevre sorunlarının tartışılacağı bu uluslararası çalıştay, Türkiye ve Ege Bölgesi için de büyük bir fırsat olarak görülüyor.

ULE2009 /Uluslararası Şehirleşme, Arazi Kullanımı, Arazi Tahribatı ve Çevre Çalıştayı (ULE2009 / International Workshop on Urbanization, Land Use, Land Degradation and Environment) 28 Eylül Pazartesi günü, Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan açılış etkinlikleri ile başlayacak.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç’ın evsahipliği yapacağı açılış etkinliklerine, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Buldan Belediye Başkanı Fahri Şevik, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, NAM S&T Centre Başkanı Prof. Dr. Arun Kulshreshtha ve 200 seçkin çevre bilimcisi katılacak. Açılışı takiben, çevre sorunlarının masaya yatırılacağı 3 günlük yoğun bilimsel program, 29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Denizli’nin Karahayıt Beldesi’ndeki çalıştay merkezinde gerçekleştirilecek.

İran’dan Hindistan’a, Tanzanya’dan Vietnam’a, Nijerya’dan Arjantin’e, Srilanka’dan Zambia’a, NAM S&T Centre üyesi 25 ülkeden ve İtalya, İrlanda, Bulgaristan gibi AB üye ülkelerinden çevre bilimciler ve bürokratlar ULE2009 Çalıştayı’na katılıyor.

Küresel iklim değişikliği, yanlış arazi kullanımı, erozyon, kentleşme, su sıkıntısı, tarım arazilerinde aşırı sulama ve tuzlanma, tuzcul bitkiler ve biyoçeşitlilik, su kirliliği ve kontrolü, endüstriyel kirleticiler ve bunların ekosistem üzerine olumsuz etkileri, tehlikeli ve katı atık kontrolü ve yönetimi, bütünleşik havza yönetimi, tarım ilaçları ve çevreye etkileri, vb. konular çalıştay boyunca uluslararası üne sahip çevre bilimciler, sanayiciler ve bürokratlar tarafından ele alınacak. Bu konuların tartışılacağı çalıştay ayrıca, Menderes Havzası’nda yaşanmakta olan su sıkıntısı ve çevre sorunlarının tespit edilmesi ve çözümlenmesi açısından da bölge için önemli bir fırsat olacak.

Pamukkale Üniversitesi, TÜBİTAK ve NAM S&T Centre (Bağlantısızlar ve Diğer Kalkınmakta Olan Ülkeler Bilim ve Teknoloji Merkezi) işbirliği ile gerçekleştirilen ULE2009
Çalıştayı, bu bağlamda Türkiye’de düzenlenen ilk uluslararası organizasyon olması açısından da önem taşıyor. Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Çevre Mühendisliği Bölümleri’nin ortaklaşa organize ettiği ve hazırlıkları 1 yılı aşkın süredir devam etmekte olan çalıştay, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Denizli Valiliği ve İl Özel İdaresi, Denizli Belediyesi, Buldan Belediyesi, Comstech, Forsen Machinery Services & Trading Inc., Denizli Ticaret Odası ve Denizli Ticaret Borsası tarafından da destekleniyor.

Bağlantısızlar ve Diğer Kalkınmakta Olan Ülkeler Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin 44 üye ülkesi bulunuyor. Türkiye, Bağlantısızlar Hareketi’ne ülke olarak üye değil, ancak bilim ve teknoloji konularında işbirliği içerisinde… Türkiye’de NAM Centre ile bağlantı kuran kurum TÜBİTAK… Bilimsel işbirliği ve uluslararası çalışmalar TÜBİTAK destekleriyle yapılıyor. ULE2009’un Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde Denizli’de düzenlenmesi ise bölge sorunlarına çözüm üretip kültür ve turizme katkı sağlaması açısından da önem taşıyor.

ULE2009 ile ilgili ayrıntılı bilgilere çalıştayın, http://ule2009.pau.edu.tr adresli web sayfasından ulaşılabiliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı