REKLAMI GEÇ

7 asırlık gelenek: Eren Günü şenlikleri

7 asırlık gelenek: Eren Günü şenlikleri

Yörük-Türkmen geleneğinin 7 asırlık mirası Eren Günü şenlikleri Sandıras Dağı’nın Çiçekbaba zirvesinde yapıldı. Bölgenin en önemli etkinliği olan Eren Günü Şenlikleri geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle sembolik olarak yapılmıştı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Ağustos 2021 Cuma, 14:23

Her yıl ağustos ayının son perşembe günü gerçekleştirilen Eren Günü Şenlikleri, Beyağaç’ın binlerce yıllık Kartal gölü çevresinde başladı.

Katılımcılar, perşembenin sabahında güneşle birlikte Eren yolu yürünerek Denizli-Muğla sınırındaki Sandıras Dağı’nın Çiçekbaba zirvesine ulaşıyor.

Çiçekbaba’nın ibadet ettiği yer olduğuna inanılan bölgenin etrafında tur attırılan kurbanlar sonrasında, sadece bu yörede bulabileceğiniz bir oğlak çevirmeye dönüşüyor ve şenliğe katılanlarca paylaşılarak tüketiliyor.

Denizli ve Muğla halkının ortak buluştuğu bu kültürel miras tam 7 asırdır devam ediyor… Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen gelenek bu yıl vatandaşları bir araya getirdi.

PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ, SERGİ AÇILDI

Renkli görüntüler sahne olan Eren Günü Şenlikleri’ne ilişkin söyleşi gerçekleştirildi, sergi açıldı.

Söyleşide şenliklerin tarihi ve içeriği ele alındı, panelistler tarafından 7 asıkrlık geleneğe ilişkin Orta Asya kıyaslaması yapıldı.

Dil, Kültür, Tarih bağlamında Beyağaç ve Yöresi konulu söyleşiye konuşmacı olarak PAÜ Türkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Turgut Tok, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Gökçe, Aksaray üniversitesi’nden Doç. Dr. Onur Alp Kayabaşı ve PAÜ Türkoloji Bölümü’nden Dr. Salih Arçın katıldı.

Söyleşide şenliklere ilişkin fotoğraf sunumu yapan Fotoğraf Sanatçısı Zeki Akakça, etkinlikler kapsamında geçmişten günümüze şenlikleri gösteren sergi açtı. Sergide, Eren Günü Şenliklerine ilişkin 40 fotoğraf yer aldı.

ŞENLİKLERE İLİŞKİN TARİHİ BİLGİ

Kültür Bakanlığı, Eren Günü Şenlikleri ile ilgili şu bilgileri veriyor:

Denizli’nin Beyağaç İlçesi, Sandıras Dağı, Çiçekbaba zirvesine yakın bölgedeki Kartal Gölü çevresinde yaklaşık 7 asırdır yöre halkı tarafından yapılan Yörük-Türkmen Kültürüne özgü Eren Günü etkinlikleri yapılmaktadır.

Kaynağı Orta Asya kurgan mezarları kültürüne dayanan ve bu kültürün devamı niteliğinde olan Eren Günü etkinliği; bir gün önce Kartal Gölü bölgesine çıkılması ve burada kurulan çadırlarda konaklama ve çadır ziyaretleri yapılır.

Ertesi sabah şafak vakti Eren Dede Türbesi ziyareti yapılır, dualar okunur, dilekler tutulur, türbe çevresinde turladıktan sonra kurban kesilip, pişirilip yenmesiyle etkinlik son bulur.

“Eren Baba diye bahsedilen zattan birçok kaynak Çiçekbaba olarak bahseder. Zirvenin isminin Çiçekbaba olmasının sebebi de budur. Bölgede bir türbe bulunmaz, sadece Çiçekbaba’nın ibadet ettiğine inanılan bir alan taşlarla çevrilidir ve kurbanlıklar bu alanın etrafında tur attırılır.”

Fotoğraflar: Zeki Akakca

Yorumlar

YOLCU   -  Bağlantı 28 Ağustos 2021, 12:46

Farklı bir inancın ritüellerine benziyor. Bu da çok renkli mozaikli kültürün bir parçası olsa gerek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı