REKLAMI GEÇ

Ayağını araç ezen yavru vaşak, açlıktan öldü

Ayağını araç ezen yavru vaşak, açlıktan öldü

Türü koruma altında olan doğanın en değerli canlılarından vaşakların biri daha ‘insanlar nedeniyle’ hayata veda etti. Ayağını araç ezen yavru erkek vaşak, açlıktan öldü. Denizli ve çevresinde son 10 günde yaşanan 3. vaşak ölümü oldu. Yaban Hayatı Araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu, vaşakların korunması için Vaşak Tür Koruma Eylem Planı oluşturulması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Ekim 2021 Pazartesi, 16:37

Denizli’de dişi bir vaşağın yaralı bulunup tedavi altına alındığı Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi altına alınıp vücudundan 9 saçma çıkarıldıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından, bir vaşak ölümü de Denizli’nin komşusu Afyonkarahisar’da yaşandı.

SON 10 GÜNDE 3. VAŞAK ÖLÜMÜ
Araç çarpması ayağı ezilince annesini takip edemez duruma gelen yavru erkek vaşak, aç kalında bir köye yaklaşıp tavuk yakalamaya çalışırken fark edilip tedaviye alındı ancak kurtarılamadı. Günlerdir aç olduğu belirlenen yaralı erkek vaşak, dayanamayıp açlıktan öldü.

Yaban Hayatı Araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu, yavru erkek vaşağın ölümünün son on gün içinde Denizli ve Afyonkarahisar’da bilinen 3. vaşak ölümü olduğunu dile getirdi.

VAŞAK ÖLÜMLERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ
Mengüllüoğlu, koruma altında olan vaşak ölümlerinin sebepleri hakkında şunları söyledi;

“Türkiye’de vaşakların karşılaştığı en büyük 3 sorun var. Birincisi anneden ayrılan genç vaşakların doğada yeterince avlanamayıp insanlara yanaşması ve evcil türlerden hastalık kapması, açlıktan ölüm. İkincisi eline tüfek alanlar tarafından vurulma, bu en yaygın ölüm sebebi. Üçüncü olarak da Habitatları bölen yollar ve çarpılma.  Tabii bunlar bizim derdimiz olmadığından her yere asfalt, kenarı korumasız yollar, çoğu alanda avcılığa izin, orman ve dağ habitatlarını böl babam böl.”

VAŞAK TÜR KORUMA PLANI OLUŞTURULMALI
Türkiye’de vaşak ölümlerinin arttığını ancak hala bir “Vaşak Tür Koruma Eylem Planı”nın olmadığına dikkat çeken Mengüllüoğlu, “12 yıldır vaşakları anlayabilmek, korunmalarına katkı sağlamak amacıyla bulabildiğim ufak fonlarla oluşturduğum, vaşakların ekolojilerinden, davranış ve genetiklerine araştırmalar yürüttüğüm Anadolu Vaşak Projesi diye kişisel bir projem var. Bu yıl Türk koruma eylem planlarının bakanlık ve ortak derneklerce tartışıldığı bir AB eylem planı projesine çağrılamadım bile çünkü liyakat sorunumuz da var. Veri ve bilgi okyanusu oluştu ancak türün korunmasına katkı sağlayamıyorlar. Durum bu, sonuçlar ortada, ama köşeme geçip vah vah demeyeceğim, onu da kişisel çabayla yaparız. Türü tanıtım videosu olan proje belgeseli çok yakında yayında, tehditlere yönelik kısa filmler de onu takip edecek. Haber bekleyin, izleyin, dağıtın lütfen. Vaşakları linkteki yazımdan okuyabilirsiniz. Öğretmenler öğrencilerinize dağıtın ve tartışın lütfen” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı