REKLAMI GEÇ

Bayramda trafiğe dikkat!

Bayramda trafiğe dikkat!

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Semih Baydar, bayram tatilinde trafiğe çıkacak olan sürücülere uyarılarda bulundu. Baydar, sürücülerin mutlaka dinlenmiş olarak trafiğe çıkmalarını istedi.

/ DENİZLİHABER / 27 Eylül 2008 Cumartesi, 00:00

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Semih Baydar, trafik odaklı bir sivil toplum kuruluşu olarak, uzun bayram tatilinde, gerekli öneri ve uyarılarda bulunmayı bir görev saydıklarını söyledi. Her yıl kutlanan dini bayramlarda yüzlerce insanın öldüğünü, yüzlercesinin de yaralandığını ve bayramların aile ve ülkede bir yas ve cenaze kaldırma yerine dönüştüğünü belirten Baydar, “Öncelikle uyarılarımızı sürücü vatandaşlara, yük ve yolcu taşıyan ticari araç şoförlerine yapmak istiyoruz. Karayolu kazalarında insan faktörü öne çıkmakta olup, ayrıca yol ve çevre faktörü ile taşıt faktörü de dikkate alınmalıdır. Karayolu trafiği çok riskli bir ortaklıktır. Trafiği paylaşan ortakların risklerini en iyi değerlendiren sürücünün yaşam şansı çok daha yüksek olmaktadır. Tehlikeleri tanımak, öğrenmek, beceri, sağduyu ve saygı Trafiğin olmazsa olmaz kavramlarıdır” dedi.

İşte Baydar’ın uyarı ve önerileri:

*Sürücüler dinlenmiş ve uykusunu almış olarak yola çıkmalıdırlar,

*Gidilecek yere göre zamanında yola çıkmalı, acele etmemeli, geç gitmeyi göze almalıdırlar,

*Özel araçlardaki sürücü ve diğer yolcular emniyet kemerlerini mutlaka takmalıdırlar,

* Trafik Kurallarına, özellikle Trafik işaret ve işaretçilerine uyulmalı, aşırı hız ve hatalı sollama,    özellikle köprü üstü, viraj, tunel ve tepe üstlerinde kesinlikle sollama yapmamaları,

* Karayollarında araç konvoyları oluşacağından, sabırla takip mesafesini koruyarak araçlarını sürmeleri, ani olarak değil, karşıdan geleni veya arkadan gelenin geçme mesafesi içinde olduğuna emin olduktan sonra sinyal vererek sollama veya geçme yapmalılar,

* Bölünmüş yollarda ( duble yol ) hız sınırları tek şeritli yollardaki kadar olup, kesinlikle hız sınırlarına uymalıdırlar,

* Araç kısa farlarının şehirlerarası yollarda yakılması görülmeniz açısından olumlu bir hareket olacaktır. Ayrıca araçlarına belirlenenden fazla yük ve yolcu almamaları,

* Tüm araçların mevsimlik gerekli bakımlarının yapılmış, lastik diş kalınlıklarının, silecek suyununhava ve yol şartlarına uygunluğu kontrol edilmiş olmalıdır.

* Olası maddi hasarlı kazalar için araçlarında mutlaka kaza tespit tutanağı bulundurmaları,

* Tüm sürücü ve şoförlerimizin araçlarını dikkatli ve tedbirli olarak kullanmaları, belli aralıklarla mola vererek vücudlarını dinlendirmeleri, cep telefonu ile görüşmemeleri, yola çıkmadan önce ve seyir sırasında alkollü ve kafeinli içecekler tüketmemeleri büyük önem arz etmektedir.

* Otobüs firmaları seferlerini yasada belirlenen süreleri dikkate alarak düzenlemeli, şoförlerinin uykusuz ve dinlenmeden sefere çıkmalarına engel olacak tedbirleri almalıdırlar.Ayrıca korsan bilet satmamaları,ayakta yolcu almamaları, taşıma belgesi olmayan otobüsleri şehir garajlarının dışında tutup yolcu almamalıdırlar.

*Denetimle görevli polis ve jandarma ekiplerinin sık, ciddi, etkin ve sürekli sabit ve seyyar araçlarla denetim yapmaları ve caydırıcı yaptırımlar uygulamaları yerinde olacaktır.

*Yoğun yağış olan yollarımızda gerekli önlemler alınmalı, Trafiğin akışını kolaylaştıracak düzenleme ve bakımlar aksatılmadan yapılmalıdır. Trafik bilgi ve uyarı işaretleri eksiksiz olarak hizmet edecek şekilde düzenlenmelidir.

*Acil ve ilk yardım ekipleri tam donanımlı olarak yollarımızda hazır olmalı, ihtiyaç halinde olay mahalline ulaşmak ve gerekli yardımı yapmak üzere bilgi ve donanımlı olarak bulunmalıdırlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı