REKLAMI GEÇ

Bu ağaçlar 1200 yıllık

Bu ağaçlar 1200 yıllık

Buzul çağında oluştuğu tahmin edilen bir krater gölü olan Kartal Gölü etrafındaki anıt karaçamların yaşı 1100-1200 arasında değişiyor. 1903 metre rakıma sahip olan Kartal Gölü’nün bulunduğu alanda, Denizli Valiliği düzenleye yapmayı planlıyor.

/ DENİZLİHABER / 16 Temmuz 2009 Perşembe, 17:11

Denizli Valisi Yavuz Erkmen ve beraberindeki heyet Beyağaç İlçesi’ndeki inceleme gezisi kapsamında bin yaşın üzerindeki karaçamların diyarı olan Topuklu Yaylası ve Kartal Gölü’nde incelemelerde bulundu.
Topuklu Yaylası ve Kartal Gölü inceleme gezisine Denizli Valisi Erkmen’in yanı sıra İl Emniyet Müdürü Atilla Çınar, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, daire müdürleri ve İl Genel Meclisi üyeleri katıldı. Heyet ilk olarak beş hektar civarında, kısmen dalgalı bir düzlüğü bulunan etrafındaki heybetli ağaçları, havası, soğuk ve kaliteli içme suyu kaynakları ile ünlü Topuklu Yaylası’nı ziyaret etti. Günübirlik piknik, çadırlı kamp ve sportif amaçlı kamp için uygun olan Topuklu Yaylası, ilçe merkezine 21 km. uzaklıkta ve 1700 metre rakıma sahip. Yaylanın batısındaki tepelerden Gökova Körfezi’ni görmek mümkün.
Yaylada bulunan ahşaptan yapılmış yayla evlerinde de incelemelerde bulunan Denizli Valisi Yavuz Erkmen, yetkililerden yayla hakkında bilgi aldı. Yaylada bulunan ve yaklaşık 800-900 yaşındaki anıt ağaçları da inceleyen Vali Erkmen’e Orman Bölge Müdürü Adem Oklu tarafından ağaçlar ve bölgedeki ormanlar hakkında bilgi verildi. Vali Erkmen ve beraberindeki heyet Topuklu Yaylası’nın ardından Çiçekbaba zirvesinden kuzeydoğu yönüne giden yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğunda, 100 ile 300 metre genişliğe kadar ulaşan vadinin orta bölümlerinde yer alan, tahminen buzul çağında oluşmuş bir krater gölü olan Kartal Gölü bölgesini de ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Alanı yaklaşık iki hektar civarında olan Kartal Gölü’nün yüzeyinin rakımı 1903 metre. Çevresi dik kızıl kayalıklarla çevrili gölün etrafında az sayıda “Anıt Karaçam” ağacı bulunuyor. Bölge “Anıt Ormanlar-Kartal Gölü” olarak isim yapmıştır. Haziran ayı ortalarından sonra ziyaret edilebilir. Çadırlı kamp için yerli ve yabancılar tarafından tercih edilen bir yer Kartal Gölü.
Kartal Gölü’nün turizme kazandırılması çalışmaları hakkında bilgi veren Vali Erkmen, Denizli turizminin yalnız Pamukkale ile sınırlı olmadığını, Denizli’de daha çok görülmesi gereken güzelliklerin olduğunu ve bunlardan birisinin de Kartal Gölü olduğunu ifade ederek, “Bir taraftan Topuklu Yaylası, bir taraftan Kartal Gölü bu bölgede çok özel yerler. Bizim amacımız bir taraftan Pamukkale’deki ziyaretçi sayısını arttırmak, bir taraftan da değişik köşelerdeki bu güzellikleri turizmin hizmetine sunmak. Bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Burada yaptığımız gözlemler sonucunda burada bazı düzenlemeler yapmak istiyoruz.
Topuklu Yaylası’nda yapılacak aktiviteleri arttırabilmek, yolu daha iyileştirebilmek ve gelenlerin daha kolay gelmesini sağlamak ve geldikleri zaman da buralarda aktivite
anlamında zamanlarını değerlendirebilecekleri bir takım çeşitliliği kazandırmak istiyoruz. Kartal Gölü’nün bulunduğu yer 16 yıl önce Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş. Buraları turizm anlamında Denizli’ye kazandırmak, insanlarımızı bu yöreye doğru çekmek istiyoruz. Bu gezimiz sonunda İl Özel İdaresi olarak bunların bir değerlendirmesini yapacağız. Bir taraftan İl Özel İdaremiz, bir taraftan Çevre ve Orman Bakanlığımız ve bir taraftan da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın olanaklarından da yararlanarak hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda ilerleyeceğiz. Denizli ve civarında yaşayanlar bu güzellikleri görmelidirler” diye konuştu.
Vali Erkmen ve beraberindeki heyet, Kartal Gölü ziyareti dönüşünde 1200 yaşındaki anıt ağaçların bulunduğu alanda da incelemelerde bulundu. 1130 yaşındaki Anıt Karaçamı inceleyen Vali Erkmen ve beraberindeki heyet burada ilginç bir oluşumla da karşılaştılar. Hiçbir müdahalenin yapılmadığı, yıkılan ağaçların dahi kaldırılmadığı ve tamamen doğal dokusu korunmuş olan alanda 1130 yaşındaki ağacın dibinde, gövdesine bitişik olarak bir yaşındaki fidanların çıktığını görmek Vali Erkmen ve beraberindekileri sevindirdi. Doğal dokunun olduğu gibi korunduğunu ve hiçbir müdahalenin yapılmadığını söyleyen Vali Erkmen, Tabiat Parkındaki asırlık karaçam ormanlarının ömürlerini tamamladığında dahi yeni fidanların çıkmasını sağladığını ve doğal döngünün sürdüğünü söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı