Büyük Menderes Havzası temizlenecek

Denizli, Uşak ve Aydın’dan geçen Büyük Menderes Nehri ile havzanın temizlenmesi için başlatılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.
/ DENİZLİHABER / 3 Temmuz 2009 Cuma, 19:17
Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Büyük Menderes Havzası projesinin Çevre ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından desteklenen tek proje olduğunu belirterek, “Büyük Menderes’in temizlenmesini Avrupa Birliği de istiyor, onun için bizlere destek veriyor” dedi.
EGS Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki Türkiye Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere ve Slovak Cumhuriyeti arasında devam eden Büyük Menderes Havası Projesi, ‘Türkiye’de Su Sektörü için Kapasite Geliştirmesi AB Eşleştirme Projesi Büyük Menderes Havzası Yönetimi Tanıtım’ toplantısına Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Denizli Belediye Başkanı AKP’li Nihat Zeybekci, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürü Prof. Dr Lütfi Akça, Proje Koordinatörü Henk Sterk, DSİ Aydın Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Denizli, Aydın ve Uşak’ın çevre müdürleri ve şube müdürleri, havza çevresinde bulunan belde ve ilçe belediyi başkanları ile çiftçi birlikleri başkanları katıldı. Yapılan seçimde Menderes Belediyeler Birliği Başkanlığı’na Denizli Valisi Yavuz Erkmen seçildi.
Büyük Menderes Havzası’nın kirlilikten kurtarılması için 1,5 yıldan bu yana sürekli toplantılar, havza gezileri ve fikir alışverişinde bulunduklarını, temizleme projesinin hazırlanmasında da sona geldiklerini anlatan Denizli Valisi Yavuz Erkmen, “Ortada bir kirlilik varsa hepimizin payı olduğu bir gerçek. Bu kirliliği de hep birlikte ortadan kaldırmak bize düşen görev. Menderes Havzasının temizleme proje 1,5 yıldır sürüyor. Artık sonuna geldik. Bu projeye kamu kurum ve kuruluşları da dahil herkes sahip çıkmalı ve desteklemeli. Biz hazırlanan projenin raflarda kalan bir proje olmasını istemiyoruz. Temizlikte parayla yapılacağı için bakanlığımızdan ve Avrupa Birliği’nden destek alacağız. Zaten projemizde Türkiye’de ilk kez Avrupa Birliği ve Bakanlık tarafından desteklenen bu konuda da pilot seçilen bir proje” dedi.
Bir zamanlar içinde balık avlanan, suyu bile içilen Büyük Menderes’in şu an kirlilikle boğuştuğunu vurgulayan Başkan Zeybekci ise, “Birliğimizin çalışmalarının iyi sonuçlara ulaşmasını diliyorum. Denizli olarak havzanın tam ortasındayız. Şuan ki halini gördüğümüz zaman içimiz acıyor. Çünkü Menderes bir zamanlar balıkların yaşadığı, pırıl pırıl akan suyu ile göz dolduruyordu. Suyu bile içiliyordu. Ancak şuanda çürük su dahil Menderes’te bırakın balığı hiçbir canlı yaşamaz hale geldi. Büyük Menderes gerçekten büyük bir zenginlik. Ancak hoyratça, tüm kirlilikler bu havzaya bırakıldı. Maliyet ve rekabet kaygısı nedeniyle arıtma tesisleri istenilen seviyede kurulamadı. Artık kimsenin buraya kirletme atık sularını bırakma, su tasarrufu yapmama lüksü yok. Menderesi nesil olarak biz mahvettik. Bu nesil olarak cezasını da biz çekeceğiz ve orayı temizleyeceğiz. Gelecek kuşaklara temiz bir Menderes bırakacağız. Çevre kirliliğiyle savaşta belediyemizin bütün imkanlarını seferler etmeye hazırız” diye konuştu.
“Ülkemizde su kirliği önemli bir boyuta ulaştı” diyen Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürü Prof. Dr Lütfi Akça, bakanlığın Büyük Menderes Havzası’nın temizlenmesine büyük önem verdiğini belirtti. Akça, “Türkiye 25 ayrı havzaya bölünmüş durumda. Bu havzalardan yılda toplam akım 186 milyar metre küptür. Bakanlık olarak Menderes’in temizlenmesini önemsiyoruz. Bu projenin başından beri içindeyiz. Su kalitesi eylem planı ile AB adaylık sürecinde su kaynaklarının havza bazında korunmasını ve ekolojik sürdürebilirliği hedef alan su çevre direktifi koruma hedeflerini ve eylemlerini yakalamayı amaçlıyoruz. Bu bakımdan pilot olarak seçilen Menderes Havzası bizim için çok önemli” görüşünü dile getirdi. Verilen aradan sonra Proje Koordinatörü Henk Sterk, sinevizyon gösterisi eşliğinde tamamlanmak üzere olan Büyük Menderes Havzası Yönetim Planı’nın bugüne kadar gelinen noktasını anlattı, yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi.