ÇAL’IN BELASI 40 YIL SONRA HORTLADI

Dünya’nın en kaliteli sofralık ve şaraplık üzümlerini ürettiği tescil edilen Denizli’nin Çal ilçesinde üzüm üreticilerinin başı Mildiyös (Plasmo vicicola) isimli hastalıkla dertte.
/ DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2011 Perşembe, 14:31
Çal bölgesinde 428 bin 170 dekar ekili arazi olduğunu, bu arazinin yüzde 5.1’ini oluşturan 214 bin 850 dekar tarım arazisinin tamamen üzüm bağlarıyla kaplı olduğunu dile getiren Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, Mildiyös hastalığı nedeniyle şaraplık ve sofralık üzüm üretiminde büyük düşüş yaşanacağını kaydetti. Ayhancı, bu hastalığın Çal bağlarında en son 40 yıl önce görüldüğünü ve verim alamayan üreticilerin o dönemde Çal’dan göç etmek zorunda kaldığını söyleyerek, “İlkbahar döneminde aşırı yağış oldu. Bağlardaki üzümler olgunlaşma dönemine geç başladı. Günlük sıcaklar, nem ve çiğ gibi meteorolojik etkenler dengesiz olunca doğanın da dengesi bozuldu. Böylece Çal’ın kabusu olan Mildiyös hastalığı hortladı. Bu hastalık yüzünden 40 yıl önce nüfusun neredeyse yarısı göç etmek zorunda kalmıştı. Hastalıkla kimyasal mücadele veriliyor ama bu sezon artık bitti. Gelecek yıla kadar ilaçlama yaparak hastalığı yenmeye çalışacağız” dedi.
ÜRETİM YARI YARIYA AZALACAK
Çal’da üretilen sofralık üzümlerin çoğunun ihraç edildiğini, şaraplık üzümlerinin de başlıca şarap firmalarına satıldığını sözlerine ekleyen Ayrancı, “Çal yöresindeki 214 bin 850 dekar bağ arazisinden yılda ortalama 200 bin ton üzüm üretiliyor. Bu yıl 100 bin ton civarında üretim bekleniyor. Şarap firmaları ve ihracatçı firmalar yeteri kadar üzüm temin edemeyecek olmanın sıkıntısını şimdiden yaşamaya başladı. Üreticiler de perişan oldu. Devletimizin ilgili kurumlarının üzüm üreticilerinin bankalara olan borçlarını taksitlendirmesini ya da faizlerini silmesini istiyoruz” diye konuştu.
MİLDİYÖS HASTALIĞI NEDİR?
Hastalık bağ asmasının tüm yeşil kısımlarında görülebilir. Sürgünler 25 santimetre olduğunda hastalık görülmeye başlar. Yaprakların alt kısmında beyaz mantar tabaka meydana gelir. Lekeler büyüdükçe ortaları kızarır ve dökülür. Çiçek salkımda iken mantar tabakası bağın her tarafını kaplayabilir ve salkımların olgunluğa ulaşmadan dökülmesine neden olur. Hastalık üzüm olgunlaştığı zaman görülürse üzüm fazla etkilenmez. Taneler küçük iken hastalık etkili oluyor. Bu hastalık, bağdaki üzümü kurutuyor ya da döküyor, gelişimini engelliyor.