REKLAMI GEÇ

Ne Menderes Hükümeti ne de Azrail ayırabildi

Ne Menderes Hükümeti ne de Azrail ayırabildi

Denizli’de cumhuriyet döneminin ilk hanımefendileri ve beyefendilerindendiler… Giyim kuşamları, evlilik kurumuna olan inançları, görev bilinçleri ve yetiştirdikleri evlatlarıyla tam bir cumhuriyet aşığıydılar. Ama en çok da birbirlerine… Aşkları 64 sene sürdü Halide-Nurettin Sezener çiftinin… Onları ne Menderes Hükümeti, ne de Azrail ayırabildi. Denizli’nin tanınmış isimlerinden Avukat Atilla Sezener, sosyal medyadan paylaştığı bir fotoğrafla yad etti anne ve babasını…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Şubat 2018 Çarşamba, 14:47

Çal’ın ilk diplomalı sağlıkçıları olarak atandılar. 1929’da Nurettin Bey sağlık memuru olarak, 1930’da Halide Hanım ebe olarak tayin edildi Çal’a. Nurettin Bey, sağlık memurluğu eğitimini Elazığ’da almış, Halide Hanım ebe eğitimini İstanbul’da almıştı. Diplomalarını alıp başvurularını yaptıkları ilk görev yerleri Çal’da 1950 yılına kadar çalıştılar.

1932 YILINDA EVLENDİLER
Aslında ilk görüşte aşık oldular fakat evlenmeleri 1932’te nasip oldu. İmam nikahı yetmez değip, resmi nikah kıydırdılar. Halide Hanım eşi Nurettin Bey’in soy ismini almıştı. Halide-Nurettin Sezener çifti oldular. O düğünden geriye oğullarının sosyal medyadan paylaştığı bu fotoğraf kaldı. 1932 Türkiye’sinde, hatta Denizli’si ve Çal’ında başını kararında örten gelinliğiyle Halide Hanım, sol cebinde mendili koyu takım elbisesi ve kravatıyla Nurettin Bey fotoğrafçıya böyle poz vermiş, hayatlarının en önemli günlerinden birini ölümsüzleştirmişlerdi. Her ikisi de yalnız birbirlerine değil Cumhuriyete de aşıktılar. Yaşamları, kılık kıyafetleri, mesleklerine verdikleri önem, çocuklarını yetiştirme tarzları dahi cumhuriyet insanı sevgisi ve arzusuyla ortaya koydular.

9 AY SONRA OĞULLARI ATİLLA DOĞDU
Hiç beklemediler aşklarının en önemli şeyine sahip olmak için. Düğünden tam 9 ay sonra oğulları oldu. Adını Atilla koydular. Atilla, ilkokulu ve ortaokulu Çal’da okudu. İleri derecede ifla olmaz bir solcu, iyi bir hukukçu ve aynı zamanda kentin çok sevdiği bir yazar olacaktı.

ÇAL’IN İLK HEKİMİ 1942’DE GELDİ
Çal’ın ilk hekimi gelinceye kadar onlar ilçenin sağlık konusunda neredeyse her şeyiydiler. 1930’lu yıllarda tıp eğitimi veren tüm Türkiye’de yalnızca İstanbul’da bir tek üniversite vardı. İşte o üniversitede eğitim alıp doktor olan Nimet Bey tahminen 1942’de Çal’a atandı. Doktordu ama çok cesur değildi. Görevinin ilk aylarında otopsi vakalarına korkusundan gidemediği için aslında yasalara aykırı olmasına rağmen Nurettin Sezener’i gönderirdi.

AYRILMAK İSTEMEDİLER EMEKLİ OLDULAR
1950’de Denizli merkeze tayin edilen Halide-Nurettin Sezener çiftinin oğulları Atilla Sezener bir süre sonra liseyi bitirdi hukuk fakültesine kazandı. Türkiye Demokrat Partili döneme girmişti. Ancak sol hareketlerde aktif görev alan Atilla Sezener yüzünden 1959’da Halide-Nurettin Sezener ayrı illere sürülmek istendi. Halide Sezener Zonguldak Devrek’e süren DP’li Sağlık Bakanlığı, Nurettin Sezener’i Konya’ya sürmüştü. İkili sürgün kararının çıkmasından çok önce emeklilik haklarını kazanmıştı. Bir an bile tereddüt etmediler, ayrılmak yerine emekli oldular.

64 YIL AYNI YASTIĞA BAŞ KOYDULAR
1933’te başlayan aşk hikayeleri 1996’ya kadar sürdü. Onları ancak ölüm ayırabilirdi. Öyle olmasına Halide Hanım’ın gönlü razı gelmedi. Nurettin Sezener 1996’nın Mayıs’ında yaşamını yitirirken eşi Halide Hanım bu ayrılığa 4 ay kadar dayanabildi.

ATİLLA SEZENER FOTOĞRAFLA YADETTİ
Denizli’nin tanınmış simalarından Avukat Atilla Sezener, bugün anne-babasın bir ömür süren sevdalarının başlangıcını belgeleyen fotoğrafı facebook sayfasından paylaştı, anne ve babasının Çal’ın ilk diplomalı sağlıkçıları olduklarını vurguladı. Fotoğraftan yola çıkarak anne-babasının yaşam hikayelerine dair haber talebimizi kırmayan Sezener, “onları bu şekilde yad etmek çok güzel. Onlar tam bir cumhuriyet insanıydı. Nur içinde yatsınlar” diye konuştu. Sezener, yalnızca başarılı geçen mesleki hayatıyla değil kitaplarıyla da Denizli’nin yakından tanıdığı isimlerden biri.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı