REKLAMI GEÇ

Çam ormanlarının geleceği bir parazitin elinde

Çam ormanlarının geleceği bir parazitin elinde

Orman Bölge Müdürlüğü, kenti çevreleyen çam ormanlarında kese böceğine karşı biyolojik mücadele başlattı. Zararlıya karşı müdürlüğün elindeki biyolojik silah ise bir tırtıl paraziti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Mart 2018 Çarşamba, 12:05

Kızılçam ağaçlarına yerleşerek beyaz kesecikler içinde kışı geçiren çam kese böcekleri larva evresine geçti. Her yıl Ekim ayından itiberin yumurtadan çıkan bu çam zararlıları, Denizli’yi çevreleyen çam ormanlarının yok olmasına neden olmasa da ciddi zararlar veriyor.

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü de bu zararı en aza indirmek için biyolojik mücadele başlattı. Kimyasal kullanımının doğal yaşamdaki diğer türlere de zarar vermesi nedeniyle seçilen bu yöntemde, ormancıların kullandığı silah ise Phryxcaudata adı verilen bir tırtıl paraziti. Çam kese böceklerinin üzerinde konaklayan bu tür zararlının nüfusunu kontrol etmekte kullanılıyor.

Çam ağaçlarının yapraklarını yiyen kese böceklerinin doğal düşmanı olan tırtıl paraziti kafes uygulaması ile birlikte larvaların yoğun olduğu alanlara bırakılıyor. Bölgenin doğal türü olmamasına karşın Phryxcaudata adı verilen parazitoit doğaya zarar vermiyor.

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Acıpayam Orman İşletme Müdürlüğü’nün 50 tel kafes yaptırarak çam kese böceği popülasyonun yoğun olduğu bölgelere konulduğu kaydedildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı