REKLAMI GEÇ

Cepkolik olduk!

Cepkolik olduk!

İnterpromedya tarafından gerçekleştirilen ve kişilerin bireysel teknoloji ürünleri kullanım oranını araştıran anketin sonuçları açıklandı. Ankete göre geçen yılın Haziran ayı sonuçları ile bu yılın sonuçları karşılaştırıldığında; cep telefonu satın alma eğiliminin arttığı belirlendi.

/ DENİZLİHABER / 4 Ağustos 2008 Pazartesi, 00:00

Türkiye’nin kentsel alanında yaşayan, ekonomik olarak aktif ve çalışan nüfusun yaşam biçimlerinin ele alındığı Tüketici Trend Araştırması’nın ikinci dönem sonuçları açıklandı. Ürün kullanım alışkanlıkları, ürün markalarını tanıma düzeyleri, marka tercihleri ve yakın gelecekte ürün ve hizmet satın alma eğilimlerinin anlaşılması, ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

İnterpromedya tarafından 3 ayda bir yapılan araştırmada, geçen yılın Haziran ayı sonuçları ile bu yılın sonuçları karşılaştırıldığında; cep telefonu satın alma eğilimi yine başta yer aldı. Bir yıl içinde satın alınması düşünülen teknoloji ürünleri sorulduğunda; Haziran 2007’de yüzde 18,5 oranla ilk sırada yer alan cep telefonu, 2008 Haziran ayında yüzde 19,6 ile yine ilk sırada yer aldı.

Masaüstü bilgisayar 2007’de yüzde 9,6, 2008 yılında ise yüzde 11,1 oranı ile sıralamada kendisine yer buldu. Taşınabilir bilgisayar 2007 Haziran ayında yüzde 8,9, 2008’de 11,2 oranı ile yanıtlanırken, 2008 yılında cep telefonundan sonra alınması düşünülen ikinci sıradaki ürün grubu oldu.

Hane olarak cep telefonunu seviyoruz

Tüketici Trend Araştırması kapsamında, cep telefonu sahipliği, numara taşınabilirliği ve operatör tercihleri konusunda da sorular tüketicilere yöneltildi. Görüşülen kişilerin yüzde 43,5’i Turkcell, yüzde 19’u Vodafone, yüzde 17,3’ü Avea abonelerinden oluşurken, yüzde 6,3’ü Turkcell ve Avea, yüzde 5,8’i Turkcell ve Vodafone, yüzde 3,8’i Vodafone ve Avea abonesi olduğu, tüm oparetörleri tercih edenlerin oranının ise yüzde 4,3 olduğu gözlemlendi.

Hane halkının cep telefonu sahipliği sorusuna yüzde 37,2 oranında tüm ev halkı yanıtı alınırken, 2 kişi diyenlerin oranı yüzde 32,4 oldu. Hanede 3 kişi cep telefonu kullanıyor yanıtı yüzde 23,9 oranında, sadece kendisi cep telefonu sahibi olan tüketici oranı ise yüzde 6,5 oranında olduğu ortaya çıktı.

Faturalar, operatörler tercihlerini etkiliyor

Numara taşınabilirliği konusunda bilgi sahibi olmayanların oranı yüzde 68,7 iken, ‘Bilgim var’ diyenlerin oranı yüzde 31,3 oldu. Değişiklik durumunda operatör tercihini belirten tüketici, yüzde 80,4 ‘Değiştirmeyi düşünmüyorum’ derken, Turkcell’e geçmeyi düşünenlerin oranı yüzde 7, Vodafone’u tercih etmeyi düşünenlerin oranı, Avea’ya geçmeyi düşünenlerle aynı oranda yüzde 6,3 oldu.

Tüketicilere operatör değiştirme nedenleri sorulduğunda, yüzde 53,7 ile çok büyük bir oranda “fiyat uygun” yanıtı alındı. Ardından gelen değiştirme nedenleri sırayla; yaygın ve kullanıcısı çok, paket hizmet çeşitliliği, markaya güven, hizmet kalitesi, teknolojik alt yapısı güçlü müşteri odaklı, arkasındaki grup yanıtları yer aldı.  

İnternetten daha fazla şarkı indirir olduk

İnternet kullanımına dikkat çeken soruların da yer aldığı Tüketici Trend Araştırması, hane halkının internet kullanıma ilişkin şu sonuçları ortaya koyuyor. Evde sadece kendisi internet kullanan tüketicilerin oranı yüzde 24,5 iken, tüm ev halkı internet kullanıyor yanıtı yüzde 23 ile araştırmada yer alıyor. Hanede 2 kişi internet kullanıyor yanıtını verenlerin oranı yüzde 33,7, hanede 3 kişi internet kullanıyor yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 18,8.

Tüketici Trend Araştırması kapsamında “tüketicinin internet kullanım amaçları” sorusuna ilişkin, Mart 2007 sonuçları ile Haziran 2008 sonuçları karşılaştırıldığında farklılıklar ortaya çıktı. Mart 2007 döneminde interneti şarkı indirmek için kullananların oranı yüzde 47,4 iken, Haziran 2008 döneminde bu oran yüzde 72,4’e yükseldi.

Zincir mağazalar ile bayiler yarışta

Tüketicinin teknoloji ürünü satın alma noktalarının sorulduğu araştırmada; zincir mağazaları tercih edenlerin oranı yüzde 58,2 iken ilgili marka bayilerini tercih edenlerin oranı yüzde 48,7 oldu. İlgili marka bayi yanıtı verenleri sırasıyla; yüzde 25 ile semtindeki teknoloji ürünü satan mağazalar, yüzde 22,1 oranında toptan satış yapılan iş merkezileri takip etti. İnternetten teknoloji ürünü satın alma oranı ise yüzde 3 olarak araştırmada yer aldı.

İnterpromedya tarafından 3 ayda bir periyodik olarak gerçekleştirilen ve her sektörden firmanın soruları ile yer alabileceği Tüketici Trend Araştırması, Türkiye’nin kentsel alanında yaşayan tüketiciler ile yapılıyor. Kantitatif araştırma, toplam 16 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Konya, Kayseri, Manisa, Samsun, Trabzon) gerçekleştirildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı