REKLAMI GEÇ

Çevre Mühendisleri Odası’nın raporuna göre; Denizli havası en kirli şehirler arasında

Çevre Mühendisleri Odası’nın raporuna göre; Denizli havası en kirli şehirler arasında

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın yayınladığı 2019 yılı Türkiye Hava Kirliliği Raporu’na göre Denizli hava kirliliğinin en yoğun olduğu iller arasında yer aldı. İnsan sağlığı ve doğa için risk olan kömürlü termik santrallerin olduğu bölgelerde ölçümlerin yeterli yapılmadığı belirtilirken, termik santral yapılmak istenen Denizli’de, kirliliğin bu denli fazla olması endişeleri artırdı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Mayıs 2020 Pazartesi, 11:38

Sözcü’nün haberine göre, Türkiye‘de hava kirliliği yaşayan bölgeleri belirlemek adına kanser, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, astım, alerji, stres, depresyon gibi sağlık problemlerine yol açan parametrelerinin sınırların aşıldığı gün sayıları ve yıllık ortalama değerlerinin incelendiği rapor TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu tarafından kamuoyuna açıklandı.

DENİZLİ EN YOĞUN 15 İL ARASINDA
75 milyon kişinin hava kirliliği sorununun olduğu kentlerde yaşadığının belirtildiği raporda genel olarak hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentlerin Bursa, Adana, Ankara, İstanbul, Iğdır, Şırnak, Muş, Manisa, Kahramanmaraş, Karabük, Çanakkale, Denizli, Zonguldak, Edirne – Keşan, Şanlıurfa olduğu vurgulandı.

“SADECE 48 İSTASYONDA GÜVENLİ VERİ ALINIYOR”
Türkiye‘de doğrudan akciğerlere ulaşan ve alt solunum yolu enfeksiyonu, akciğer hastalıklarına sebep olan partikül madde (PM)2,5 mevzuatı olmadığına ve yeterli ölçüm yapılmadığına dikkat çeken Bozoğlu, 257 istasyondan sadece 138 istasyonda PM 2,5 ölçümü yapıldığını, ancak 138 istasyonun ise 41‘inin 2019 yılında ölçüm yapmadığını belirtti.
Güvenli veri alımı olan istasyon sayısının sadece 48 olduğunu dile getiren Bozoğlu, PM 2,5 kirleticisine dair acilen sınır değer tanımlanması çağrısında bulundu.

TERMİK SANTRAL ENDİŞELERİ ARTIRIYOR
Bozoğlu ayrıca, “İnsan sağlığı ve doğa için risk olan kömürlü termik santrallerin olduğu Yatağan, Kangal gibi bölgelerdeki istasyonların bir kısmında ölçüm yapılmaması ve bu santrallerin etkisini tespit etmesi gereken istasyonlarda tüm kirlilik parametrelerinin (PM 2,5) ölçülmemesi dikkat çekicidir” dedi. Be da termik santral yapılmak istenen ve kirli hava soluyan kentlerin başında yer alan Denizli’de endişeleri bir kat daha artırdı.

“HAVA KİRLİLİĞİNE KALICI ÇÖZÜM GEREKİYOR”
Bozoğlu hava kirliliğinin azalması için kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ülkemizde ve tüm dünyada koronavirüs salgını yaygınlığı sürdürmesine ve hava kirliliğinin azaldığına dair bilgi paylaşımlarına rağmen, hava kirliliğini kalıcı olarak azaltacak ve ortadan kaldıracak önlemlerin, planların, uygulamaların paylaşılmamış olması geleceğe umutla bakmamıza engel olmaktadır” dedi.

Yorumlar

Horoz   -  Bağlantı 11 Mayıs 2020, 20:54

Termik santrali yaptırırsak akciğer kanseri oranlarnda da ilk sıralarda olacağız. Tüm Denizli bir olup bu vahşileri durdurmalıyız.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı