REKLAMI GEÇ

Çiçekçiler gül bekliyor

Çiçekçiler gül bekliyor

Denizli’de çiçekçiler, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde toptancılardan kırmızı gül bekliyor.

/ DENİZLİHABER / 12 Şubat 2008 Salı, 01:00

14 Şubat’ta sevgililerin birbirine çiçek ve en fazla da kırmızı gül gönderdiklerine dikkat çeken Palmiye Çiçekçilik Sahibi Mehmet Gökkurt, özel günde satışa sunulacak kırmızı güllerin, üreticiler tarafından kesiminin yapıldığını, soğuk hava depolarına yerleştirildiğini, ancak fiyatların yükselmesini bekleyen toptancılar tarafından piyasaya sürülmediğini iddia etti. Şu an mezatlarda kırmızı gül satışının yapılmadığını ileri süren Çiçekçi Gökkurt, “Sevgililer Günü nedeni ile talepte artışın olacağını düşünen toptancılar, kırmızı gülleri piyasaya sürmüyor. Kesimi yapılan güller, şimdi soğuk hava depolarının raflarında duruyor. Ancak piyasalar zaten durgun. Sevgililer Günü olsa da ben işlerimizde bir artışın yaşanacağını düşünmüyorum. Sevgililer Günü’ne bizim gibi ümit bağlayan esnafların ancak geçen yılın yarısı kadar satış yapabileceklerini tahmin ediyorum. İnşallah yanılırım” dedi.

15 gün süresi var

Seralarda yetişen kırmızı güllerin kesiminin yapıldıktan sonra 15 gün dayanma süresinin bulunduğuna dikkat çeken Çiçekçi Gökkurt, “Toptancıların elindeki çiçeklerin ve güllerin fiyatı mezatlarda arza göre belirleniyor. Çiçekçiler, satacakları çiçekleri almak için İzmir, Antalya, Bursa gibi illerdeki mezatlara gidiyor. Ancak toptancılar mezatı pahalı da açsa almak zorunda kalıyor. Bu yüzden de aldığımız çiçeklerin fiyatlarında artışlar oluyor. Ancak biz bu artışı müşterilerimize yansıtamıyoruz. Geçen yıl Sevgililer Günü’nde bir kırmızı gülü 5–7,5 YTL arasında satmıştık. Bu yıl da tek gülü 10 YTL’den satacağız. Geçen hafta Antalya’da normalde 27 YTL’den satılan gülün demeti 80 YTL’ den satıldı. Bir demet gülde de 20 adet bulunuyor. Her demette de 5 fire kesin çıkar’ dedi.

Çeşit bulunmalı

Çiçekçilerin elinde mutlaka orkide, kazablanka, Antaryum, gül, yeşillik çeşitlerinin mutlaka bulundurulması gerektiğini anlatan Palmiye Çiçek Sahibi Gökkurt, “Geçen hafta İzmir mezatın da 14 Şubat sevgililer gününde satmak için 3 bin YTL’lik çiçek satın aldım. Ancak piyasa şartları çok kötü. 14 Şubat öncesinde önce aldığım çiçeklerin parasını çıkartacağım, sonra masraflarımı çıkartacağım sonra da para kazanacağım. Piyasa çok kötü insanlarda para yok. Özel günler bizim gibi küçük esnaflar için bir umut oluyor ama bizim gibi toptancılar, çiçek üreticileri de bu günleri bekliyor. Çok masraf yapıyoruz, bu işin içinden nasıl çıkarım bilmiyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı