ÇRT telif kurbanı!

Yüksek telif hakkı bedelleri yüzünden2008’den bu yana rekabet kurulundan Cumhurbaşkanı’na 200’ün üzerinde dilekçe yazan ama karşılık alamayan ÇRT tv’ nin sahibi Nokay, “Reklamda fon müziği olarak bile müzik yayınlayamaz hale geldik. Kanalımızı kapatmak zorunda kaldık” diye yakındı.
/ DENİZLİHABER / 10 Aralık 2011 Cumartesi, 17:39
Çivril’de yayın yapan yerel televizyon kanalı yayınını durdurdu. Peşi sıra yaşanan ekonomik krizlerin üzerine telif haklarına yönelik son birkaç yılda yapılan yeni yasal düzenlemelerin getirdiği ağır şartlarda eklenince, kanalın sahibi Mehmet Nokay, tek çareyi kanalı kapatmakta buldu.
‘Reklam bile yayınlamaz olduk’
Çivril gibi bir ilçede yerel televizyonculuk yaparken, içerik kısıtlılığı yüzünden daha önceleri müzik klipleri yayınladıklarını ancak son birkaç yılda yapılan yasal düzenlemeler sonrası buna imkan verilemediğini aktaran Nokay, “Telif bedellerini öyle bir noktaya getirdiler ki yaşamamız imkansız hale geldi” diye konuştu. Televizyonun ayakta kalabilmesi için reklam almak zorunda olduklarının altını çizen Nokay, “Reklam hazırlarken bile fon müziği kullanamaz olduk. Resmen karabasan gibi üzerimize çöktüler ve bu sona mecbur kaldık” diye isyan etti.
Çalmadığı kapı kalmadı
2008’ten bu yana müzik meslek birliklerinden Kültür Bakanlığı’na, Rekabet Kurulu’ndan Başbakanlığa ve hatta Cumhurbaşkanlığı’na kadar her merciye telif hakları ile ilgili sıkıntısını yazdığını dile getiren Nokay, “Biri dahi geri dönmedi. Yahu bu adam ne diyor? Derdi neymiş demediler. Resmen bizi kaderimize terk ettiler” diye konuştu.
“Bu nasıl bir rekabet kurulu”
Müzik piyasasına ilişkin farklı örgütlerin son birkaç yıllık süreçte yasal düzenlemelerle birlik haline dönüştürüldüğü ve Ortak Lisans Birimi’nin kurulduğuna dikkat çeken Mehmet Nokay, “Daha önce farklı meslek örgütleriyle anlaşma, pazarlık yapma imkanımız vardı. Söz de haksız rekabeti ortadan kaldırması gerekenler, tek birlik ve tek fiyat uygulamasıyla tekel oluşturdu. Buna müdahale etmesi için Rekabet Kurulu’na yazdım. Beni haksız buldular” dedi.
“Şu an belki de cezaevindeydim”
2008’den bu yana müzik meslek örgütleriyle yüzlerce telefon görüşmesi yaptığını da dile getiren Nokay, “Yalnızca avukatlarla muhatap olabiliyoruz. Onlar bizim halimizden ne anlar” diye konuşurken, “Son yıllarda artan sıkı denetimlerde yayınlanan her bir klip için yapımcı, besteci, söz yazarı, yorumcu ve bandrolleme açısından ayrı ayrı hakkınızda davalar açıyorlar. Denizli’nin Çivril İlçesi’ndeki bir TV kanalını bile saniye saniye takip ediyorlar. Bir klip yayınladığımızı görüp hemen yargıya başvurmuşlar. Kaldı ki yayınladığımız klibin iznini hem de bu bahsettiğim kriterler konusunda yetkili ayrı ayrı meslek örgütlerinden almamış olsak şu an ya 5 yıl hapis ve 50 bin lira para cezasıyla yargılanıyor ya da hapis yatıyor olacaktım” dedi.
“Dini kanala döndük”
Yayınlayabilecek bir şey bulamadığı için son zamanlarda ilçedeki farklı camilerin imamlarını yayına çıkarıp dini sohbet programları yapmaya başladığını vurgulayan Mehmet Nokay, “Resmen dini televizyon kanalına döndük. Zaten bir ilçe televizyonunun yerel birkaç programın dışında bu tarz din sohbetleri yapmaktan başka artık şansı kalmadı” dedi. Yıllık 200 bin lira lisans bedelini hiçbir yerel televizyonunun yayınlama imkanı olmadığına dikkat çeken Mehmet Nokay, müzik lisansları için iki alternatifleri olduğuna değindi. “Ya vergi ve RTÜK katılım payı gibi kazancımız üzerinden belli bir ücret ödeyeceğiz. Ya da oluşturulan bu tekel ortamı kaldırılacak, anlaşmaya varabildiğimiz kurumların ellerinde müzikleri yayınlayacağız” diye konuşan Nokay, “Aksi halde günümüz koşullarının diretilmesiyle kapanmaktan başka bir seçeneğimiz kalmayacak. Görüyoruz ki istedikleri de bu” dedi.