Denizli Belediyesi çevrecilikte hedefini yükseltti

Türkiye’nin en çevreci belediyesi seçilen Denizli Belediyesi, hedefini yükselterek, dünyanın en çevreci belediyesi olmak istiyor.
/ DENİZLİHABER / 16 Haziran 2009 Salı, 22:09
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2947 belediye arasından 1. seçtiği Denizli Belediyesi, yeni hedefini Denizli’yi dünyanın en çevreci, en güzel ve en çağdaş kenti yapmak olarak belirledi.
Denizli’nin Ege Bölgesi’yle sınırlı kalmayıp Türkiye’nin en güzel, çevresiyle barışık, çevreci bir şehir haline geldiğini belirten Belediye Başkanı Zeybekci, “Denizlimizin çevreci olduğu bu ödülle tescillendi. Türkiye’nin dört bir yanından çevre konusunda yaptığımız başarılı projelerimizi görmeye gelenler var. Bakanlığa da bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bu bizim için yeni çıtadır. Hedefimiz, Avrupa ve dünyada da bir numara olmak ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tüm kriterlerini taşıyan Denizli’yi ortaya çıkarmaktır. Bu hedefe de vatandaşlarımızın desteğini sürdürmesiyle kısa sürede ulaşacağımızı düşünüyorum’ dedi.
Denizli Belediyesi, kentte uygulanan projelerin tamamında çevreye duyarlı davrandı. Denizli Belediyesi’nin en çevreci belediye seçilmesinde yapılan çevreci projeler önemli rol oynadı. Katı Atık Bertaraf Tesisleri, Atık Su Arıtma Tesisi, toplu konut alanları, yeşil alanlar, parklar, bahçeler, ormanlar gibi birçok proje de doğayı ve çevreyi koruyan uygulamalar tercih edildi. Okullarda, sokaklarda, kahvelerde çevre konusunda yüzlerce toplantı düzenlendi. Hedef kitle seçilen çocuklar, küçük yaşta çevre bilinciyle aşılandı. Kentin her köşesi düzenli ve periyodik olarak her gün temizlendi. Üzerinde çevre hassasiyetini konu alan sloganlar bulunan yüz binlerce tişört çocuklara dağıtıldı. Kentteki tüm ev hanımlarına üzerinde su tasarrufunu konu alan yazılar bulunan bulaşık önlüğü verildi. Su acil eylem planı başarıyla yürütülerek 7’den 70’e herkes gönüllü çevreci oldu. Yüz binlerce fidan toprakla buluşarak kentin çevresi değişti. Toplu konutlarda ve fabrikalarda doğalgaz kullanımıyla hava kirliliğinin önüne geçildi. Atıkların ayrıştırılması çalışmasıyla çevreye verilen zarar en aza indirildi. Daha önce ayrıştırılmadan katı atık tesislerine atılan atıklar, artık ekonomiye kazandırılmış oldu. Böylece hem katı atık tesisinin ömrü uzatıldı hem de çevreye verilen zararın önüne geçildi. İçme suyundaki kayıp kaçak oranını en aza indirmek için alt yapı çalışmalarına başlandı.
Çevre ve Orman Bakanlığı da bu kriterleri değerlendirerek Denizli’ye hak ettiğini verdi. Şimdi ise hedef dünyanın en çevreci belediyeleri arasında yer almak olarak belirlendi.
< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />