REKLAMI GEÇ

Denizlili Dev-Genç üyesi, 41 yıldır Brezilya’da yaşıyor

Denizlili Dev-Genç üyesi, 41 yıldır Brezilya’da yaşıyor

Elektrik mühendisi. Aslen Bozkurtlu. 1973’te Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Dev-Genç üyesi. 26 yıl ülkeye girişi yasaktı. Çok çile çekti, huzuru Latin Amerika’da buldu.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 6 Ağustos 2017 Pazar, 14:40

Devrimci Gençlik Federasyonu (DEV-GENÇ) yakın tarihimize damga vuran bir örgüt. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan DEV-GENÇ üyesi ve yöneticileri olarak idam edildi. Yüzlerce kişi yargılandı, cezaevlerinde yattı, işkenceler gördü. Kimileri de yurt dışına kaçtı.

DEV-GENÇ’in üyelerinden biri de Denizlili Naci Savaş. 66 yaşında ve üç çocuk babası. Elektrik mühendisi, elektronik alanında da uzman. 41 yıldır Brezilya’da yaşıyor.

ALMANYA’DAN ARJANTİN’E GEÇTİ
Naci Savaş’ın filmlere konu olacak hikayesi, 1973’te Almanya’da başladı. Hamburg’da elektrik mühendisliği bölümünde tahsil yaparken, bir gün kapısını Alman polisi çaldı. Türkiye Büyükelçiliği’ne davet edildi ve pasaportuna el konuldu. Türkiye’ye gitmesi söylendi. DEV-GENÇ olaylarında adı geçiyordu ve ülkeye döndüğünde yargılanacaktı.
Almanya makamlarına gitti, “Beni göndermeyin, fikirlerim nedeniyle asacaklar” dedi. Sonra Vatansızlar Kurumu, onun Arjantin’e gitmesini sağladı. Naci Savaş, “Arjantin harika bir yerdi. Burada evlilik bile yaptım. 1976’da askeri darbe oldu ve Arjantin’i de eşimi de terk etmek zorunda kaldım. Buradan Brezilya’ya geçtim. Elektrik Elektronik Mağazası açtım. 1978’de Brezilyalı eşim ile evlilik yaptım. Denizkan, Tunakan ve Derya isimli 3 çocuğum oldu” dedi.

TÜRKİYE’YE GİRİŞİ 26 YIL SONRA OLDU
Naci Savaş, Türkiye’de gıyabında yargılandı, Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 26 yıl Türkiye’ye gelemedi. “Brezilya, bana ülkemin veremediğini fazlasıyla verdi. Ama kalbim tık tık Türkiye için atıyor” diyor. Brezilya’da hayatını sürdürürken, Paraguay’da da elektronik cihazları satışının yapıldığı mağazayı açtı. Türkiye’den Almanya’ya gittiğinde 17 yaşında olan ve DEV-GENÇ üyesi olduğu için vatandaşlıktan çıkarılan Savaş, af çıktığında Türkiye’ye giriş yapıp, vatan hasretini giderdi. En son 6 yıl önce geldi Denizli’ye ve iki hafta kaldı.

“SOSYALİSTİM, MİLLİYETÇİYİM AMA KAFA TASÇI DEĞİL”
Türkiye’ye kesin dönüş yapması için bir neden olmadığını sözlerine ekleyen Naci Savaş, “Denizlili bir DEV-GENÇ’ci olarak hayatımı sürdüreceğim. Türkiye’ye dönüşü düşünmüyorum. Kendimi Türkiye’de yaşayan herkesten çok milliyetçi görüyorum. Ama başka milletleri hor gören sapık değilim. İnsanlığı, doğayı, dünyayı seviyorum. Türk vatandaşlığına geçiş için talebim olmadı. Çünkü, ben zaten Türk’üm. Beni vatandaşlıktan çıkaranlar utansın. Arjantin ve Brezilya vatandaşıyım. En kısa zaman da Türkiye’ye, Denizli’ye gelmeyi düşünüyorum. Ama kesin dönüş yapmam için hiçbir neden yok” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı